יער ראש ציפור: טיול בטבע הכי עירוני שיש
כן, גם לת"א יש יער. בלב הכרך נמצא פארק גני יהושע ובו יער ראש ציפור, שלא רק נראה כמו ציפור, אלא גם מכיל רבות מהן. השבוע יתקיים בו סיור הכולל סדנאות סביבתיות. בטבע שלכם?
כשהטבע גובל בכרך הגדול וניתן להגיע אליו בקפיצת דרך קטנה - זה נפלא. כשהטבע נמצא בלב העיר ובמיוחד כשמדובר בכרך הגדול ביותר במדינה - זה הישג.
הטבע הכי עירוני שיש ממוקם בפארק העצום שנקרא "גני יהושע" בתל אביב ויש לו גם יער משלו. "יער ראש ציפור" נקרא כך על שום צורת המקור ועין הציפור שנוצרים במבט אווירי, אבל השם בהחלט הולם גם מבחינת שפע הציפורים שמצייצות בשטח. קריאות העורבים, המיית היונים, געגוע הברווזים וציוצי הציפורים נשמעים בתוך הטבע הירוק ובאמצע זורמים פלגי הירקון. לכבוד שנת היער הבינלאומי עורכת קק"ל ב"יער ראש ציפור" טיול מודרך בטבע משולב בתחנות הפעלה וסדנאות יצירה.
תחושה של טבע כפרי
תחילתו של המסלול באתר "שבע טחנות" שהוקם במאה ה-19. בחפירות שנערכו במקום נמצאו שבעה זוגות אבני ריחיים שנתנו לאתר את שמו. קק"ל נמצאת בשלבים מתקדמים של תוכנית שימור הטחנה הדרומית שתהפוך לפעילה ותאפשר למטיילים לצפות בתהליך הטחינה. בשטח נותרו קירות המבנה העתיק, אמת המים שהובילה את המים לטחנות ואבני הבזלת העצומות "הרכב" ו"השכב" שטחנו את גרעיני החיטה.
מסביב שטים ברווזים ואווזים, יונים מתקבצות סביב מטיילים שזורקים להם פרורי לחם ועל השבילים נראים רוכבי אופניים וספורטאים שמתאמנים בריצה. הדרך מוצלת בעצי איקליפטוס ואפילו בימי הקיץ השרביים חשים בבריזה קלה בלב היער.
היער משתרע על פני כ-500 דונמים ותוחמים אותו אפיקי נחל הירקון ואיילון. שפע של עצי איקליפטוס, סייסם הודי ואלון התבור מעניקים תחושה של טבע כפרי. קק"ל החלה בנטיעות בשנות ה-50 של המאה ה-20 והמשיכה בנטיעות בשנות ה-80. בנוסף לאלוני תבור, ניטעו בו אלה אטלנטית, אלת המסטיק, כליל החורש, אחירותם החורש והרדוף הנחלים. במבצע קהילתי בשיתוף חניכי תנועת צופי תל אביב שתלו ברחבי היער פרחי בר.
המסלול ממשיך דרך פרויקט אקולוגי יוצא דופן שנקראת "אגנים ירוקים". זוהי מערכת שנבנתה על ידי מומחים לטיהור מים אולם היא מדמה תהליכים שהתרחשו באופן טבעי בשטחי ביצות. מעקב אחרי צמחי ביצה חשף את העובדה שהם מהווים בית גידול לחיידקים ואורגניזמים שמסוגלים לפרק חומרים רעילים והצמח סופח או מנדף אותם.
תחושה של טבע כפרי בעיר. פארק הירקון (צילומים: רונית סבירסקי)
הפעולה נערכת על ידי פוטוסינתזה של השמש. כדי לבצע את התהליך הובילו מים מזוהמים מהירקון אל בריכת איגום גדולה וממנה הם מוזרמים אל ארבע בריכות גידול שונות. בכל בריכה יש מצעי גידול שונים של חצץ או טוף ומגוון צמחים שמותאם לתנאי ביצה.
מדהים לראות את הצמחייה הירוקה והצפופה שגדלה בבריכות האלה. המים שמוזרמים מהבריכות נקיים ומוחזרים לירקון. מפלוני מים זכים מפכים בבריכות וציפורים חוגגות בתוך הסבך. שלדג, אדום החזה, כחלילית עצים ותוכי דרארה, המיינה ההודית , שברחו מהצפארי הסמוך, מוצאים מקומות קינון ושפע של מזון.
שבעה זוגות אבני ריחיים נתנו לאתר את שמו. מתחם "7 טחנות"
ותודה לאוסטרלים
שיקום הירקון נמצא בתנופה הודות לתרומה שניתנה על ידי יהדות אוסטרליה אחרי אסון המכביה. בנוסף לפעולות שנעשות לשיפור איכות המים נתרמה "פינת לימוד" על ידי נשות הקהילה. בסמוך ל"אגנים הירוקים" ניצבת פרגולה ובצלה ספסלי אבן מסודרים בחצי גורן שמאפשרים לקבוצות לשבת במקום ולקבל הסברים. מ
שם עובר המסלול דרך שטח של עצי "חושחש" שנטעה קק"ל כדי להחזיר למקום את תחושת הנוף ההיסטורי של הפרדסים שהיו בו במאה ה-19. ממשיכים בשבילים המסומנים של הפארק כשאחד מיועד לרוכבי אופניים והשני להולכי רגל ולריצה. המסלולים באורך 2 קילומטר מקבילים זה לזה ומפורדים בפס חצץ. לאורך המסלול מופיעים סימונים של אופניים ודמויות אדם כדי להקל על ההתמצאות.
הולכים לאורך אפיק הנחל, צופים בסירות קיאק ששטות במים, ברוכבי האופניים ובמטיילים שהולכים להנאתם על השבילים או בשטח המיוער. מגיעים לנקודה הגבוהה ביותר ביער שהיתה בעבר הר אשפה והפכה לנקודת תצפית מרשימה. זהו המקום שהמושג "טבע עירוני" מקבל את מלוא המשמעות.
פרויקט שיקום נחל הירקון. הפרויקט בתנופה הודות לאוסטרלים
על רקע המגדלים הצומחים בעיר, נתיבי איילון ומסילת הרכבת, זורמים נחלי הירקון והאיילון בתוך סבך ירוק. בקו התפר שבין הבטון לחלקת הטבע השלווה עוברים שבילי אופניים והליכה. מגבעת התצפית שזכתה לשם "עין הציפור" רואים את מפגש הנחלים, מרכז רבין, אוניברסיטת תל אביב וממזרח את מרחבי הפארק.
במורד הגבעה ניצב גן הרפתקאות שהוקם על ידי קק"ל בשיתוף חברת גני יהושע ועירית תל אביב. בצל העצים הוצבו שולחנות פיקניק, ספסלי ישיבה ומתקני משחק מעץ. בין המתקנים אומגות, גשרי חבלים, נדנדות, קרוסלות, מנהרות זחילה ומגלשות.
ברווזים בנחל הירקון. ויש גם רוכבי אופניים ואצנים שמתאמנים
במהלך הסיור ניתן יהיה לשמוע על תוכניות הפיתוח בפארק, על עיצוב נקודת התצפית והפיכתה לאתר הנצחה לתורם הגדול שקנה את שטחי הפארק.
בסמוך לגבעה יוקמו בעתיד מרכז צפרות ומסתורי תצפית. במרכז ישתלו עצים וצמחים שונים שימשכו ציפורים נוספות לקנן ביער.
בחלקו האחרון של הסיור המודרך תוצבנה שלוש תחנות הפעלה של קק"ל. בראשונה יוכלו המטיילים לחוות סדנה יצירה מחומרים ממוחזרים ומבקבוקים. בתחנה השנייה ניתן יהיה להשתתף בסדנה עם חיים מויאל, שהוא ארכיאולוג, צפר וצייר. המטיילים יקבלו קרטון ציור ויתנסו ברישום ציפורים. המסלול ממשיך לחורשת האיקליפטוסים שבה תתקיים ההפעלה השלישית.