אינדונזיה: היער נכרת וטיגריס נדיר נתפס במלכודת
פעילי "גרינפיס" תיעדו מחזה קשה לצפייה ובו טיגריס סומטרי צעיר ונדיר, נתפס במלכודת לחזירי בר ונאבק על חייו במשך שישה ימים ביערות אינדונזיה. הטיגריס נמצא בסמוך למקום בו היערות נכרתים לטובת תעשיית הנייר והצעצועים
בתחילת החודש הגיע דיווח לרשויות הטבע והסביבה באינדונזיה כי טיגריס סומטרי נדיר כבן שנה וחצי, נלכד בשוגג במלכודת לחזירי בר ונפצע קשות. המלכודת ננעלה על אחת מכפות רגליו הקדמיות ובנסיונות לשחרר את עצמו הוא פצע את עצמו קשות. ברשויות מעריכים כי הטורף הגדול שהה במשך שישה ימים ללא מזון ומים, כשהוא סובל מכאבים עזים נוכח הפציעה.
לטענת הארגון הסביבה "גרינפיס", תאגיד הנייר העולמי "Asia Pulp & Paper", מבצע הרס שיטתי להשמדת יערות הגשם של אינדונזיה כדי לייצר מוצרי נייר, ביניהם גם אריזות לצעצועי ילדים, דבר שמאיים על הישרדות חיות הבר הנדירות, ביניהן טיגריסים, קרנפים, פילים וקופי אורנג-אוטן נדירים.
אזהרה: תמונות לא קלות לצפייה!
"מלך הג'ונגל סובל בביתו שלו"
בירוא היערות לא רק שהורס את שטחי המחייה הטבעיים של חיות הבר הנדירות במדינה, אלא דוחק אותן יותר ויותר לאזורים הסמוכים למגורי אדם, דבר שמגדיל את הסיכויים לקונפליקטים אלימים בין הצדדים ולעלייה בכמות הציד של החיות.
לדברי רשות השימור המקומית, לאחר שנודע על פציעת החיה, הם הגיעו למקום כדי לירות בו חץ הרדמה במטרה לקחת אותו לטיפול, אך הטיגריס מת מפצעיו לפני שהפסיקו לפנותו מהיער. נציג "גרינפיס" שהתלווה למחלצים וצפה בשעותיו האחרונות של הטיגריס. "כשהגענו למקום הוא נראה עדיין חזק. כולם עמדו המומים ושקטים כדי לראות ש"מלך הג'ונגל", שוכב על האדמה, לכוד וסובל בביתו שלו", סיפר זאמזאמי, נציג "גרינפיס" באינדונזיה.
ד"ר טום מאדוקס, מהאגודה הזואולוגית בלונדון (ZSL) שצפה בממצאי הארגון, אמר כי "הטיגריסים מאבדים את סביבת המחייה הטבעית שלהם כשהיערות נכרתים. מרבית מהטיגריסים שמצליחים לשרוד, באים במגע עם בני אדם, דבר שמוביל לעיתים לקונפליקטים בהם הטיגריסים הורגים צאן ומרעה, ולעיתים גם אנשים. דבר המוביל גם לנקמות מהירות נגד החיות", אמר מאדוקס.
"לעיתים הטיגריסים נתפסים בשוגג במלכודות המיועדות לחיות בר אחרות, כפי שקרה הפעם. המלכודות הללו לא הורגות באופן מיידי את הטיגריס, אלא גורמות לו למוות ארוך וכואב כתוצאה מהפציעות".
להערכת "גרינפיס", מאות אלפי דונמים של שטחי יערות נכרתים מדי שנה לטובת תעשיית הנייר ושמן הדקלים המשמש לתעשיית המזון והביו-הדלק.
זו לא הפעם הראשונה שתאגיד הנייר עולה לכותרות עקב כריתת עצים ופגיעה בחיות בר.
גם קרן הטבע העולמית (WWF) חשפה ב-2008 בתחקיר מיוחד, כי התאגיד והחברות השותפות לו, כרתו עצים ויצרו קרחות יער גדולות על פני שטח של יותר מ-200 אלף דונם באינדונזיה, והחלו בסלילת כביש ענק שיחצה את אחד מגושי היערות השלמים שעוד נותרו במדינה ויאיים על הישרדותן של קהילות מקומיות.
פחות מ-400 טיגריסים סומטרים נותרו בטבע
רק חמישה תת-מיני טיגריס נותרו בעולם, מביניהם הטיגריס הסומטרי נתון בסכנת ההכחדה החמורה ביותר. על-פי ההערכות, באי סומטרה חיים פחות מ-400 טורפים בני המין הנדיר לעומת 1,000 פרטים בשנת 1978.
עם התרחבות שטחי החקלאות, יותר ויותר כפריים פועלים בשטחים סמוכים ולעיתים פולשים אל הטריטוריות הטבעיות של הטיגריסים. הדבר הוביל למספר מקרי מוות של חקלאים שנטרפו על ידי הטיגריסים ולמספר חיות שנורו למוות על ידי חקלאים זועמים בשנים האחרונות.
רק בחודש שעבר, טענו נציגי הארגון כי בבדיקות שנערכו לאריזות צעצועים כדוגמת "בארבי" ו"רובוטריקים", התגלה כי מקור הנייר הוא מיערות הגשם באינדונזיה.
מ"גרינפיס ישראל" נמסר בתגובה כי
"חשוב שנבין את הקשר בין תעשיית הניייר, העץ והסבל הנוראי והמיותר של החיות הנדירות האלו.בקצה הנוכחי זה רק עניין של זמן שלא יישאר זכר לילדים שלנו לחיות המדהימות האלו. ביכולתנו לעצור את זה"
"גרינפיס מנהל מאבק עיקש נגד הרס וכריתה של יערות גשם בכל העולם בכלל ובאינדונזיה בפרט כדי להסדיר את תעשיית הנייר והעץ לסטנדרטים סביבתיים.
לכל דבר יש פתרון חלופי שאינו פוגע בסביבה או בעלי חיים חסרי ישע ואנחנו קוראים ליצרנים לאמץ אותם ולכם לסייע לנו להפעיל עליהם לחץ. תוכלו לחתום על עצומה נגד החברה שמייצרת את בובת ברבי, מאטל, ולקרוא לה לא לשתף פעולה עם הרס יערות הגשם באינדונזיה".
- שמעתם את הגיבונים שרים ואת נמרי השלג מחייכים?