נמרי שלג באפגניסטן וקונצרט גיבונים בוויטנאם
בטבע נותרו פחות מ-7,500 נמרי שלג ולראשונה תיעדו חוקרים באמצעות מלכודות מצלמה אוכלוסיה משגשגת של נמרים בהרי אפגניסטן. בשורה משמחת גם ביערות ויטנאם לאחר שמדענים איתרו מושבה עצומה של אחד ממיני הגיבונים הנדירים בעולם
תקווה חדשה לנמרי השלג הנדירים באפגניסטן. אוכלוסיה חדשה ומתרבה של נמרי שלג התגלתה לאחרונה באפגניסטן. תודות לשימוש במצלמות מעקב שהוצבו בשטח, גילו חוקרי האגודה לשימור חיות הבר (WCS), מספרים מפתיעים של הטורפים החמקמקים בצפון מזרח המדינה, באזור המהווה מסדרון מעבר טבעי לחיות הבר.
הנמרים הגדולים התגלו על פסגות הרים באזור וואקאן וחוקרים עקבו אחריהם במשך תקופה ארוכה. מאחר שמדובר בטורפים החיים באזור בעל תוואי שטח ומזג אוויר קשים, נעשה שימוש בציוד צילום משוכלל, שיאפשר את תיעודם בטבע ללא התערבות או פגיעה בשגרת חייהם ולדברי החוקרים, זהו התיעוד הראשון באפגניסטן של נמרי שלג, שהתבצע באמצעות ציוד המעקב.
פקחים שאומנו על ידי חוקרי האגודה, הציבו מלכודות מצלמה כדי לתעד את נוכחות נמרים ב-16 מקומות שנבחרו מראש למחקר.
הקליקו על "גלריה" כדי לצפות במצגת
מלכודות המצלמה פועלות ברגע שהן מזהות חום גוף או תנועה, הן חסינות בפני פגעי מזג האוויר ומסוגלות גם לצלם בשעות הלילה. היתרון הגדול - לא צריך אדם שיתפעל את המצלמה בעת הצילום, ניתן להציב אותן כמעט בכל מקום אפשרי ואף להגן עליהן עד כמה שאפשר מפני סקרנות תוקפנית של החיות. כך הושגו במהלך השנים האחרונות מאות אלפי צילומים של חיות בר בכל רחבי העולם.
מחייכים למצלמה בקור של 14 מעלות מתחת לאפס
הנמרים צולמו כשהם מסמנים טריטוריה באמצעות התזת שתן וחיכוך גופם בסלעים ואבנים, וכן מסיירים בהרים בחיפוש אחר מזון ומקום לינה. בחלק מהתמונות שהגיעו לידי ynet, צולמו הנמרים בהרים מושלגים ועל פי הנתונים מהמצלמות, תועדו הנמרים שורדים בהצלחה בטמפרטורות של 14 מעלות מתחת לאפס.
נמרי השלג נפוצים במדבריות מרכז אסיה ובמישורי היבשת, ונוהגים לשהות באזורים הרריים שגובהם עולה על 5,500 מטר. לפי ההערכות, מספרם של נמרי השלג בטבע עומד על 4,500 עד 7,500 פרטים בלבד ואוכלוסייתם מפוזרת בשטחיהן של 12 מדינות.
הנמרים מצויים כיום בסכנת הכחדה חמורה ואחת הסיבות לכך היא סחר בעורות ובפרוות הנמרים שנמכרים בשוק השחור בעשרות אלפי דולרים.
איום נוסף על עתידם של הנמרים הוא רועי צאן שהורגים אותם, לאחר שהחיות תוקפות את עדריהם וגורמים להם לנזקים כלכליים כבדים.
כדי להפחית את הסיכויים להרג נקמה על ידי הכפריים, בשנים האחרונות מפצים ארגוני טבע רועי צאן על כל חיית משק שנטרפה או נפגעה מנמר.
בנוסף, החלו לבנות באפגניסטן מכלאות מוגנות מפני נמרי שלג כדי לצמצם את הסיכוי לפגיעה בחיות המשק.
בשנים האחרונות חלה עליה בכמות הנמרים שנלכדו בחיים במטרה למכור אותם כחיות מחמד. החוקרים ציינו כי התגלית מעניקה תקווה נוספת להישרדות המין בטבע, לאחר שמספר הנמרים בטבע ירד ב-20 אחוז במהלך 16 השנים האחרונות.
התשמע קולי? בוויטנאם גילו גיבונים נדירים וקולניים
חוקרים מארגון השימור הבינלאומי (Conservation International) וארגון הסביבה "Fauna and Flora International", גילו את האוכלוסיה הגדולה ביותר בעולם של גיבונים מצוייצים לבני חיים צפוניים ביערות ויטנאם. לדבריהם, בפארק הלאומי פו-מאט, קיימת המושבה הגדולה ביותר בעולם שידועה כיום למדע.
החוקרים השתמשו בהקלטות של קריאות הגיבונים (Nomascus leucogenys) במטרה לערוך סקר קולות ביערות ולזהות בעזרתן את מיקום הקופים. הסקרים שנערכו בשעות הבוקר המוקדמות, בהן הקופים "משוחחים" זה עם זה בצעקות רמות, הביאו לגילוי של 130 קבוצות קופים. על פי הערכה מדובר ב-455 קופים והמדענים ציינו כי הקופים שהתגלו, מהווים למעשה שני שליש מכלל האוכלוסיה שנותרה בויטנאם ובעולם כולו.
הגיבונים המצוייצים, החיים על צמרות עצים וביערות טרופיים, נכללים ברשימת 25 הקופים המצויים בסכנת הכחדה החמורה ביותר בעולם.
הגיבונים ממין גיבון מצוייץ לבן חיים צפוני נפוצים רק בוויטנאם ולאוס. בעוד שמצבם של הקופים בלאוס לוט בערפל, בסין ככל הנראה הם נכחדו מהטבע. ד"ר ראסל מיטרמייר, נשיא הארגון ואחד מחוקרי הקופים המפורסמים בעולם הזהיר כי הגיבונים נמצאים על סף הכחדה מהטבע והתגלית החדשה ממחישה את הצורך בהגנה על איזורים שיספקו מקלט לחיות הבר שהולכות ונעלמות מהעולם.
הגיבונים מבלים את מרבית זמנם על עצים ונחשבים לאקרובטים המיומנים בזינוק בין העצים הגבוהים בעזרת זרועותיהם הארוכות ויכולת הקפיצה המרשימה. אחד המאפיינים של הגיבונים הוא השירה הקולנית שלהם בין הזכר לנקבה. הזכרים הם בעלי פרווה שחורה והנקבות בעלות פרווה בהירה.
למרות מאמצי החוקרים לגלות בשנים האחרונות אוכלוסיות חדשות של הגיבונים הנדירים, עד השנה שעברה נמצאו פחות מ-12 קבוצות של קופים ביערות ויטנאם.
שיתוף פעולה בין ארגוני מחקר מקומיים הביא לחיפושים באמצעות הקלטות של קריאות הקופים ולגילוי מאות הקופים בסמוך לגבול בין ויטנאם ללאוס, הרחק ממקומות מיושבים.
החשש העיקרי של החוקרים הוא פיתוח עתידי של כבישים לטובת סיורי ביטחון בין הגבולות, שיחצו את אזורי המחייה של הגיבונים, דבר שעלול לגרום לפגיעה קשה בחיות בדמות ציד בלתי חוקי וכריתת עצים. ציד למטרות סחר, מזון והפקת תרופות מסורתיות מאיים על המשך הישרדותם בטבע של כל מיני הגיבונים.
- אוהבים חיות בר? בואו לקרוא חדשות פראיות