גרים באוהלים: המדריך הבריא למפגין המתחיל
הרופאים שובתים רעב וצועדים לירושלים, משתתפי מחאת הדיור מבלים את ימיהם באוהלים - וכולם ניצבים בפני סכנות של התייבשות, מכת שמש וזיהומים. איך להימנע מהתמוטטות ומתי צריך לפנות לקבלת עזרה רפואית? מדריך מיוחד לשובתים
מרד המתמחים, מרד הדיור וגם אוהל גלעד שליט, כולם מוחים תחת השמש הקופחת וגל החום הכבד התוקף את האקלים הישראלי. מאות אנשים גודשים את הארץ ברחובות ובאוהלים, ושניים מתוכם - ובהם יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן - גם שובתים רעב. בתנאים הקשים הללו קיימות לא מעט סכנות בריאות קטלניות.
שביתת הרעב שבה החל אתמול (ב') ד"ר אידלמן כוללת הימנעות ממזון והקפדה על שתייה מרובה, אולם שביתה כזאת מסוכנת ביותר. בשלושת הימים הראשונים הגוף עדיין ניזון אנרגטית משיירי גלוקוז. בהמשך מתחיל הכבד לפרק את מאגרי השומן בגוף בתהליך הקרוי קטוזיס.
ההתפתחויות בשביתת הרופאים:
- המתמחים חותמים על התפטרות
- הרופאים פתחו בשביתת פתע כללית
- המתמחים מתכוננים להתנתק מההסתדרות הרפואית
- מנהל ביה"ח איים על המתמחים בתביעה משפטית
- למה המתמחים מורדים? כל הסיבות
- מרד המתמחים: נוטשים המחלקות בבתי החולים
- אפליקציה בטלפון תסיים את שביתת הרופאים?
לאחר שלושה שבועות מפעיל הגוף מנגנון למצב "רעב". בנקודה זו מתחיל הגוף לפרק שרירים ורקמות נוספות לצורך ייצור אנרגיה. בין היתר קיים איבוד של מח העצם המייצר את כדוריות הדם, מה שמעמיד את הגוף בסכנה חמורה לזיהומים, לדימומים בשל חוסר ייצור טסיות דם ולאיבוד הכרה עקב המחסור בכדוריות דם אדומות. בשלב זה עולה משמעותית סכנת התמותה עקב קריסה של מערכות הגוף השונות.
מכת שמש והתייבשות
בפני שאר המוחים ניצבות שלוש סכנות מרכזיות: מכת שמש, התייבשות וזיהומים עקב חוסר היגיינה. הסכנה החמורה ביותר היא חשיפה ממושכת לשמש הגורמת למה שמכונה "מכת שמש". התופעה מתרחשת כשמנגנון ויסות החום נפגע והגוף אינו מצליח לקרר את עצמו באמצעות הזעה. מכת שמש מתרחשת כשהטמפרטורה בחוץ עולה על 32 מעלות בצל והלחות גבוהה. מכת חום גורמת לשרשרת אירועים מסוכנים בגוף, שעד מהרה עלולים לגרום לסכנת חיים.
בעת מכת שמש מתרחש תהליך של התייבשות (דהידרציה) שבו אנו מאבדים כמויות
גבוהות של נוזלים המהווים כ-70% מגופנו. הגוף מנסה לקרר עצמו ולהתגבר על חום הגוף העולה, אך הצרה היא שתחושת הצמא נוטה להגיע לאחר שתהליך ההתייבשות כבר החל. התסמינים הראשונים מופיעים כאשר כשני אחוז מנפח נוזלי הגוף כבר אבד.
התייבשות קלה גורמת לתחושת צמא, אובדן תיאבון ועור יבש. אצל ספורטאים גורמת ההתייבשות לירידה של כשליש ביכולת הגופנית. התייבשות בינונית גורמת לצמא, ירידה בנפח השתן (ההופך צהוב עד חום(, עייפות, פה יבש, כאבי ראש וסחרחורת. מעבר מישיבה לעמידה גורם לירידה מהירה בלחץ הדם, מה שעלול להוביל לסחרחורת ולעילפון.
מחסור קטלני בנוזלים
התייבשות חמורה, שבה נגרם אובדן של 5% מנוזלים הגוף או יותר, מביא להאצה בקצב הנשימות והלב וירידה בלחץ הדם, ישנוניות, עילפון, עור מקומט, התכווצות שרירים, פרכוסים ואובדן הכרה. מחסור של 15% בנוזלים הוא כמעט תמיד קטלני.
אבל לא רק המחסור בנוזלים בעייתי. ההתייבשות משנה את מאזן המלחים בגוף וגורמת לשינוי (עודף או חיסרון) ברמת הנתרן והאשלגן בגוף. התייבשות משבשת גם את פעילות הכליות, עד פגיעה בלתי הפיכה ברקמותיהן.
בשל איבוד הנוזלים יורד לחץ הדם, וכך נפגעת זרימת הדם לאיברי הגוף. האיברים הרגישים לכך הם המוח והכליות. גם הכבד, הנחשב ל"מעבדה הכימית של הגוף", נפגע קשות בשל מחסור בדם וחמצן.
מאהל מחאה בקריית גת. חום, התייבשות והיגיינה ירודה (צילום: טובה דדון)
אם החום מגיע לרמה שבה הגוף אינו מצליח לקרר את עצמו, נפגעים החלבונים. וכמו שנוזלי הביצה הופכים מוצקים בעת חימום (בישול), כך גם מבנה חלבוני הגוף, שהם אבני יסוד ובניין, משתבש, והתוצאה היא פגיעה אנושה כמעט בכל תא ורקמה בגוף.
קרינה וחוסר היגיינה
השמש מביאה עמה לא רק חום רב, אלא גם קרינה המסוכנת לעור ולעיניים. הקרינה עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לראייה, החל בכוויות שמש לקרנית וכלה בסרטן העפעפיים ועכירות העדשה (קטרקט), הגורם לכמחצית ממקרי העיוורון בעולם.
קרינת השמש מסוכנת כמובן גם לעור: קרני ה-UV עלולות לגרום למלנומה - סרטן ממאיר של העור. כדאי לזכור שישראל ניצבת במקום השני והלא מחמיא בעולם בשיעור מקרי סרטן העור. קרינת השמש גורמת לשבירת מקטעי החומר התורשתי DNA ולשיבוש בקרת צמיחת תאי העור. התוצאה היא גידול פראי של התאים וצמיחת גידולים סרטניים ממאירים.
חוסר ההיגיינה עקב השהייה ממושכת בחוץ, החום וההזעה מגבירים את הסיכון גם ללקות בזיהומים שונים ובהם פטרת של העור, שלשולים והקאות עקב וירוסים, חיידקים והרעלות.
איך למזער נזקים?
שתו הרבה: הקפידו על שתייה של 12 כוסות נוזלים לפחות ביום. זכרו כי מנגנון הצמא מתחיל לפעול רק במצב של התייבשות ואינו תמיד נותן את אותותיו. אם אתם ממעטים במתן שתן או שהשתן צהוב או כהה, יש להניח כי אינכם שותים מספיק.כיסוי: בעת חשיפה לשמש הקפידו על כיסוי הראש כל העת ועל כיסוי חלקי הגוף הרגישים: הגב, החזה, הבטן והכתפיים. אם השהות בשמש ממושכת, הקפידו על משקפי שמש בעלי מסנני קרינת UVA ו-UVB. מרחו קרם הגנה על האזורים החשופים, כולל האוזניים והקרחת (אם יש כזו).
היגיינה: הקפידו לחטא ידיים בג'ל אלכוהול לאחר הביקור בשירותים ולפני ארוחות. אל תשתו ממכלי מים ששהו בשמש. הקפידו שהמזון טרי ושהוכן במקום מוסדר.
סימני אזהרה קריטיים
פנו לקבלת עזרה רפואית מיידית במקרים הבאים:
- דופק מהיר במנוחה (מעל 100 בדקה).
- הקאות או שלשולים.
- חום גבוה.
- הכרה מעורפלת או מצב נפשי מבולבל.
- אי מתן שתן מעל עשר שעות.
- חולשה או חוסר תחושה של הגפיים או חלק בפנים.
- נשימה מהירה (מעל 20 בדקה במנוחה) או קוצר נשימה.