פרס למוחים: "אתם אמינים, כבשתם לב העם"
מובילי המאבק נפגשו עם הנשיא במעונו בירושלים, ושמעו ממנו שבחים על "המחאה התרבותית" שניהלו. פרס גם קרא למוחים לנהל הידברות כנה עם הממשלה ולא מו"מ, במקביל לכינון סדר עדיפויות חדש. "זה לא יילך במשיכת חבל או בהורדת ידיים"
נציגי הרופאים יוצאים, מובילי מחאת האוהלים נכנסים. יום לאחר שפגש את ראשי ההסתדרות הרפואית, נפגש היום (ב') נשיא המדינה, שמעון פרס, עם נציגי גל המאבק החברתי ששטף את המדינה והוציא רבבות לרחובות - מחאת האוהלים. "אתם לא דור של מחאה, אלא דור של אהבה", קבע פרס, ששיבח את הצעירים על פעילותם אך קרא להם גם לפתוח בהידברות עם הממשלה. המפגש הועבר בשידור החי ב-ynet.
מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ב-ynet
- ועכשיו שביתה: "ראשי המשק יקבלו את המסר"
- העם דורש שלט חברתי. הסלוגנים המובילים
- הרמטכ"ל: קיצוץ בביטחון? "נקבל כל גזירה"
המטכ"ל של המחאה: עם מארגני ההפגנה
מדברים על המאבק - בפורום מחאת האוהלים
"אני עוקב עם כל הציבור אחרי מה שקורה", סיפר הנשיא פרס למוחים בפתח הפגישה, "ומה שהרשים אותי מאוד לגביכם זה התמימות, אני מאמין לכם. אני לא חושב שהמחאה מלאכותית, אלא אמיתית ורצינית ביותר. אני גם חושב שרוב הציבור הופתע מרצינות הבעיה. הרושם הכללי היה שהמעמד הבינוני יסתדר, ולא ידענו כמה רציני העניין".
"אני מאמין בלבי שאפשר לפתור את הבעיה הזאת", המשיך הנשיא, "אני לא חושב שהעליתם מחאה סתם. מה שצריך לתקן יתוקן. אני חושב שזוהי הגישה הנכונה. מאוד אהבתי את האופן התרבותי שאתם מתנהלים – ללא אלימות, ללא השתלחויות, זה כבוד לדמוקרטיה. בדמוקרטיה מותר למחות ולהפגין ואתם עושים את זה בעיני בצורה מעוררת כבוד. בגלל זה כבשתם את לב העם".
"במקום מספרים, להסתכל על אנשים"
ראשון הדוברים מקרב מובילי המחאה היה יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, שביקש להבהיר כי "הסיבה שאנחנו נמצאים ברחובות ומוחים, זה כי אנחנו אוהבים את המדינה שלנו ורוצים להזכיר לה שקשה לנו. מה שמשותף לכל היושבים בחדר הוא שבסופו של דבר אנחנו רוצים לראות בישראל את ביתנו. אנחנו נלחמים על האפשרות לבנות לעצמנו עתיד בישראל. אין לנו עניין פרסונלי, אין לנו מניע נסתר ופוליטי, אנחנו בסך-הכל רוצים לשכנע את הממשלה לעבור מכלכלה שהיא מעט דורסנית, למשהו שהוא מעט יותר אנושי. מהסתכלות על מספרים, להסתכלות על האנשים".
מובילי המאבק והנשיא. "הפסקנו להתבייש בכך שקשה לנו" (צילום: אבי פרץ)
יוזמת מחאת הדיור, דפני ליף, שנשאה דבריו אחריו, הבהירה כי המאבק אינו עוסק עוד רק במעמד הביניים שנשחק, "אלא גם בשכבות אוכלוסייה מוחלשות. אני חושבת שאנחנו כחברה הפסקנו להתבייש בכך שקשה לנו. מדובר במשהו שהוא אמיתי, שנובע מכאב ומתוך רצון קונקרטי לשים את הפוקוס על בני האדם, על הלב של המדינה שלנו".
"בשבועות האחרונים למדתי שאני מאוד אוהבת את העם שלנו", סיפרה לנשיא סתיו שפיר, "איך שמאל וימין, יהודים וערבים, חזקים וחלשים יכולים לשבת ביחד באוהל ולדבר. יושבים פה מולך חבורה של אנשים שיש להם חלומות מאוד גדולים בנוגע למקום שאנחנו חיים בו. חלומות שבמשך שנים לא העזנו לדבר עליהם כי יש דברים גדולים יותר במדינה, כי גדלנו לתוך איום כל-כך גדול.
"כשיצאנו למחאה, אני הרגשתי אשמה שאנחנו מטפלים בבית הקטן, אבל בסופו של דבר גיליתי שהכל מסתכם דווקא בבית הזה. אם הוא יהפוך למקום טוב שנרגיש חלק ממנו, גם כל הצרות האחרות יפתרו", היא הוסיפה. "בשבת האחרונה כשעמדנו על הבמה וצעקנו את החלום הזה, היה לנו ברור מה אנחנו רוצים. היה ברור לנו שעכשיו זה חייב לקרות, עכשיו זה חייב להתרחש. אנחנו מזמינים כל סוג של שיח, כל סוג של התקדמות. כל דבר שיכול לקדם את החלום הזה למציאות, במהירות האפשרית".
"כשהייתי צעיר, היה עולם אחר לגמרי"
לאחר שמובילי המחאה סיימו דבריהם, ביקש הנשיא פרס להדגיש כי "לא מדובר כאן על משא ומתן, אתם לא איזה מישהו שבא למשוך את החבל. מה שדרוש כאן הוא הידברות, לא מו"מ. דרושה הידברות כיוון שהעניין הוא לא רק מחיר הדיור וגם לא המקום. מדובר כאן במצב המדינה ובמצבכם שלכם, ונחוצה הידברות כללית, רחבה, אמיתית".
לדברי הנשיא, "המסקנה צריכה להיות לשנות את סדר העדיפויות. הייתי גם שר אוצר ואני יודע על מה הדברים עומדים – עכשיו צריך לתקן את הוצאות המדינה, לחלק את ההוצאות באופן שונה שיענה על הצרכים של המדינה ושלכם. כשאני הייתי צעיר, היה עולם אחר לגמרי. היום יש תחרות כבדה מאוד ורצינית מאוד, ואתם צריכים גם להכין את הילדים לתחרות הזאת, לא רק את עצמכם".
פרס הציג בפני מובילי המחאה את הצעתו לניהול המגעים עם הממשלה, וחילק אותה לשניים: "האחד זה סדר עדיפויות חדש, שיענה על כל הצרכים, והדבר השני הוא הידברות סביב שולחן עם
כל הגורמים - הממשלה, העובדים, המעבידים, אתם. זה לא מערך בחירות, לכולנו חשוב שאתם תוכלו להתקיים בכבוד ולקיים את המדינה, ואני בטוח שזה ניתן להשגה. זה לא הולך לא במשיכת חבל ולא בהורדת ידיים – מדובר בחלוקה שתואמת למצב החדש שלתוכו נולדתם, שאתם חלק ממנו, ושאתם צריכים להיאבק עבורו".
"נדון, אבל נמשיך במקביל במחאה"
בצאתם מהפגישה עם נשיא המדינה, ציינו ראשי מאבק הדיור כי הם מסכימים לבקשתו לשבת לשולחן עגול ולהתדיין עם הגורמים הרלוונטיים ביחס להמשך המאבק. "הנשיא הביע בפנינו דאגה על מה שקורה, אבל אין לנו את הפריבילגיה לשבת ולחכות, לכן אנו נענים לקריאתו להגיע לכל מסגרת בה נוכל לקיים את ההידברות", אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי. "התרשמנו כי הנשיא הבין שמדובר במאבק אותנטי, מן העם. קיבלנו אוזן קשבת וחיבוק".
גם רגב קונטס העיד כי "הנשיא פרס נתן לנו כתף חמה מאוד, ואמר כי עלינו להמשיך במאבק בצורה לא אלימה, אך עם זאת ליצור ערוץ הידברות עם הממשלה, כדי שהדבר יביא להתקדמות חיובית עבור כולנו".
דפני ליף הוסיפה וציינה כי הפגישה עם הנשיא הייתה שונה מהיחס לו זוכים מובילי המחאה מהממשלה. "זו הפעם הראשונה שמישהו בדרג כה בכיר מסתכל לי בעיניים, זוהי התחושה של כולנו. כבוד הנשיא מבין את כל הכאב של כל השכבות בארץ".
יחד עם זאת, הבהירו ראשי המאבק כי אין בכוונתם להפסיק את המחאה בזמן הדיונים עם נתניהו ונציגיו. "כל עוד אנחנו עדיין נאבקים על היום-יום, עדיין בתהליך ללא תוצאות קונקרטיות ואופרטיביות, כל עוד לא מבטלים את ההתדיינות על חוק הווד"לים ביום רביעי, אנחנו נהיה שם", אמרה ליף.
צילום השידור החי: אבי פרץ.