שתף קטע נבחר
 

מסתמן: נתניהו ייאלץ להקריב את רפורמת המס

הצוות בראשות שטייניץ צפוי להציע לבטל את הפחתת מס החברות ולהקפיא את הפחתת מס ההכנסה. המהלך ייאפשר להפחית את המע"מ ולצמצם פערים. שמחון: להפחית המע"מ ב-8% על מוצרי מזון בסיסיים, תרופות לקשישים ומחירי מעונות

ועדת שטייניץ לבחינת המדיניות הכלכלית בישראל תתכנס בקרוב וכעת מסתמן כי ההחלטה הראשונה שלה תהיה להקפיא את מתווה הפחתת מס החברות. הצעד יפגע ברווחיהן של החברות הגדולות, אך ייאפשר להפחית את המע"מ וכך, באופן עקיף, להוזיל מוצרים ולצמצם פערים חברתיים.

 

 

בתוך כך, קרא היום שר התמ"ת, שלום שמחון, להפחית את המע"מ ב-8% על מוצרי מזון בסיסיים וכן להפחית את המע"מ על תרופות לקשישים ומחירי המעונות לפעוטות. בראיון לתכנית הכל דיבורים אמר שמחון כי הוזלה של המע"מ תגדיל את כוח הקנייה בעיקר של מעמד הביניים.

 

אמש הודיעה לשכת ראש הממשלה על כינוסו של צוות שרים ויועצים חיצוניים למציאת פתרונות למצוקת מעמד הביניים, צוות שבראשו יעמוד שר האוצר, יובל שטייניץ. שמות החברים בצוות לא פורסמו עדיין אך נכון לעתה מסתמן כי יקחו בו חלק שר החינוך גדעון סער, שר התקשורת משה כחלון, השר להגנת הסביבה גלעד ארדן ושר השיכון אריאל אטיאס.

 

לצדם ישבו נציגים של המגזר העסקי, נציג מטעם בנק ישראל ונציג של המועצה הלאומית לכלכלה. גם נציגים נוספים של משרד האוצר צפויים להשתתף ואף דובר על כך שפרופ' איתן ששינסקי, שעמד בראש הוועדה לבחינת מיסוי מאגרי הגז, יצטרף לדיונים.

 

השרים המשתתפים ייבחרו לפי תחום אחריותם, כך שיוכלו להיות אחראים גם ליישום החלטות הוועדה במשרדים שעליהם הם מופקדים. הוועדה תפעל בהתאם למתווה ששרטט אתמול נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, ותכלול ארבעה צוותי משנה. אחד עוסק בבעיית הדיור, שני בבעיית תמהיל המס, שלישי בבעיית יוקר המחייה ורביעי עוסק בשיפור השירות לאזרח.

 

שינוי מדיניות המיסוי

בסביבתו של שר האוצר אמרו היום כי "אין ספק שצריכים להינקט צעדים והדברים לא ישארו כמו שהם". בינתיים, נושא אחד שבו צפויים שינויים חשובים, הוא מדיניות המיסוי.

 

מזה כשמונה שנים, מס ההכנסה ומס החברות בישראל נמצאים בירידה מתמדת. החל מ-2003 החלה ממשלת ישראל להפחית בשיעורי מס הכנסה ומס חברות וב-2009 החליטה ממשלת נתניהו על מתווה ארוך שנים להפחתה נוספת במיסוי הישיר (מס שמוטל ישירות על ההכנסה).

 

על פי המתווה, מס ההכנסה ב-4 מדרגות המס העליונות (מי שמרוויח מעל ל-8471 בחודש - בערך השכר הממוצע) אמור לרדת בשיעור של 5% בין השנים 2016-2009. בנוסף, מס החברות, שעמד בשנותיה הראשונות של המדינה על שיעור של כ-50% ובשנים האחרונות עמד על שיעור של כ-26% יופחת בהדרגה מרמה של 24% כיום, לרמה של 18% עד 2016. 

 

ההחלטה לבטל את מתווה הפחתת מס החברות, ולשקול גם את הקפאת המתווה להפחתת מס ההכנסה, נובעת מהסכמה בין מקבלי ההחלטות, כי הפחתות המס הישיר היו מוגזמות וגרמו להעמקת הפערים הכלכליים.

 

מס הכנסה ומס חברות נחשבים למסים ישירים, כלומר, מסים שמוטלים על ההכנסה ולכן מי שמרוויח יותר - משלם יותר. הכנסת המדינה ממסים מבוססת על מסים אלה וגם על מסים עקיפים, אלה הם מסים שמוטלים על מוצרי צריכה שונים, כמו המע"מ שמוטל על רוב המוצרים, המס על הדלק ומסים נוספים כמו מס על פחם לייצור חשמל ומס על סיגריות. 

 

לאחרונה הגיעו רבים למסקנה כי התוצאה הישירה של הפחתות המס בשנים האחרונות היא שכדי לפצות על אובדן ההכנסות ממסים ישירים, נאלצה הממשלה להעלות את גובה ההכנסות ממסים עקיפים. בימים האחרונים נודע כי מאז ינואר האחרון, בוחנים במשרד האוצר את ההשפעה שהייתה להפחתת המס הישיר על הפערים בחברה והגיעו למסקנה כי ההפחתות גרמו להעמקת הפערים. כמו כן, אמש התייחס נגיד בנק ישראל לנושא ורמז כי בחדרי חדרים, גם הוא מדבר כבר זמן מה על הצורך לבטל את הפחתות המסים הישירים. 

 

רוב הכנסות המס - ממיסוי מוצרי צריכה

לפני חודש פורסם באתר ynet הדו"ח השנתי של מינהל הכנסות המדינה, לפיו משקל המסים העקיפים בסך גביית המסים עבר בשנת 2010 לראשונה את רף ה-50%. כלומר, רוב הכנסות המדינה באותה שנה לא היו ממס על ההכנסה - אלא ממס על מוצרי צריכה. "אין ספק שאחד האתגרים החשובים בתחום מדיניות המס העומדים בפנינו הינו קביעת התמהיל הרצוי בין מסים ישרים ועקיפים", נכתב אז במבוא לדו"ח השנתי.

 

הביקורת על מתווה הפחתות המס נשמעת גם מחוץ למסדרונות השלטון. מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, הכלכלן אבי בן בסט, יצא אתמול בגלוי נגד מדיניות המיסוי של נתניהו וקרא לבטל את הפחתת מס ההכנסה ומס החברות ולהוריד את חלקם של המסים העקיפים בקופת המדינה.

 

יש לציין, כי מתווה הפחתת מס הההכנסה שונה כבר מוקדם יותר השנה: בעקבות המחאה על הדלק, ביטל שטייניץ העלאה של מס הבלו על הדלק, וכדי לפצות על כך הקפיא לשנה את מתווה הפחתת מס החברות ומס ההכנסה, שהיה אמור להתבצע ב-1 בינואר 2012. כבר אז היה ברור, שהשומן נמצא בתמהיל שבין מסים ישירים לעקיפים. כלומר, הצעות ועדת השרים יתייחסו להפחתה המתוכננת להימשך מ-2013 ואילך.

 

הוועדה בראשות שטייניץ תשקול גם צעדים נוספים, בתחום הענקת הפטורים ממס, הסרת מכסי יבוא כדי לעודד תחרות במשק, ונקיטת צעדים לשינוי שוק הדיור. אך כעת, נראה כי תכניתו של ראש הממשלה להוריד משמעותית את שיעורי המס בישראל בשנים הקרובות, תהיה הראשונה שתשלם את המחיר על מחאת האוהלים של קיץ 2011.

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר, שטייניץ
צילום: עומר מירון
שר התמ"ת, שמחון
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים