שתף קטע נבחר
 
צילום: דלית שחם

בגדת בבעלך? צפי לתביעה

בוגדים ובוגדות - מה בית המשפט חושב עליכם? בית משפט לענייני משפחה קבע לאחרונה כי מותר לצד שנבגד במערכת היחסים להגיש תביעה כספית כנגד בן הזוג השני. אבל, בגלל חשש מהצפה בתביעות, נקבעו גם כמה וכמה סייגים. כך תדעו אם מגיע לכם פיצוי על בגידה

לאחר 12 שנות נישואין, גילה רונן כי אשתו, שמרית, בוגדת בו. כבר למחרת הגילוי הגיע לעו"ד, שהציע לו להגיש כנגד שמרית תביעת נזיקין, ולתבוע ממנה לא פחות מחצי מיליון שקל בגין עוגמת הנפש שנגרמה לו. רונן לא היסס, ואישר לעוה"ד להכין את התביעה.

 

  

נזקים נפשיים מבגידה. מה יגידו השופטים?

המקרה שלהלן הינו מקרה בדוי, אך הוא מבוסס על פסיקת בית המשפט לענייני משפחה בטבריה, אשר קבע לאחרונה כי מותר לצד הנבגד במערכת היחסים להגיש תביעה כספית כנגד בן הזוג השני, בגין בגידתו.

 

באותו מקרה מדובר היה בבני זוג מוסלמים, שנישאו על פי דיני השריעה והיו נשואים במשך 17 שנה, במהלכן הביאו לעולם שני ילדים. בני הזוג התגרשו ב-2010 בבית הדין השרעי (בית דין דתי מוסלמי), והבעל הגיש כנגד אשתו תביעה רכושית ונזיקית, בה טען שהיא בגדה בו במשך שנות נישואיהם, וכי התנהגותה זו פגעה בו והסבה לו נזקים.

 

הבעל טען בתביעתו כי העובדה שהאישה קיימה יחסים עם גברים אחרים, בעת שהיו נשואים, גרמה לו לכאב, לסבל ולעוגמת נפש, שהוא נזקק לטיפולים פסיכולוגיים, ושנגרמו לו אובדן הנאת החיים ומתח. הבעל טען שהבגידה עצמה מהווה הפרת אמונים והתנהגות בחוסר תום לב, וכי מעשי האישה מהווים רשלנות והפרת חובה חקוקה.

 

האישה מצידה ביקשה לסלק על הסף את התביעה (דהיינו - לא לדון בה כלל), וזאת לאור העובדה שבמדינת ישראל לא נפסקו עד היום פיצויים בגין בגידה! היא טענה שאם יתירו את הדיון בעילה זו, כבודה יירמס, ושבעלה לשעבר מנסה לעשות זה רק כדי לפגוע בכבודה ובפרטיותה.

 

בנוסף לכך טענה האישה כי בגידה אינה יכולה לשנות זכויות כאלה או אחרות שקמו למי מהצדדים בעקבות הנישואין, ולכן לא ניתן "לקנוס" אדם בשל בגידתו בשני.

 

מה קבע בית המשפט?

בניגוד לטענות האישה, קבע השופט אסף זגורי, כי בהחלט ניתן לדון בסוגייה! בשלב מקדמי זה של ההליך, כך נקבע, לא ניתן לומר שלא מתקיימת כאן עילת תביעה נזיקית, וחוזית - וזוהי למעשה לב ההכרעה.

 

ראשית, ציין בית המשפט, כי זו לא תהיה הפעם הראשונה בה נדונו תביעות נזיקין בין בני זוג, והשופט ציין כדוגמא את אלו:

1. תקיפה ומעשי אלימות - הוכרו כמזכים בפיצוי כספי.

2. הפרת הבטחה להינשא - ניתן לתבוע פיצוי בגינה.

3. אי קיום יחסי מין על-ידי הבעל - הוכר בשנה שעברה כעילה לפיצוי (אשה שבעלה לא קיים עימה יחסי מין, לא בליל הנישואין ולא אחר כך, זכתה בפיצויים של 150 אלף שקל).

4. אפילו "גירוש כפוי" - הוכר ככזה שמזכה אשה בפיצוי: מדובר היה באישה מוסלמית, שטענה שבעלה גירש אותה באופן חד צדדי, בעל כורחה, ומבלי שהיה בידיו פסק דין המחייב בגירושין. נקבע כי התנהגותו של הנתבע מהווה עוולה, ולאשה נפסקו פיצויים בגובה עשרות אלפי שקלים.

 

לאור כל אלו נקבע כי גם מעשה הניאוף יכול, תיאורטית, להיחשב כבסיס לתביעת פיצויים נזיקית: הן לאור עוולת הרשלנות (הניאוף הוא מעשה שאדם "סביר ונבון" לא היה עושה באותן נסיבות), והן כהפרת חובה חקוקה (בוצעה פגיעה בכבוד האדם). כן נפסק כי לגבר התובע יכולה לקום גם עילת תביעה חוזית בגין בגידה: הצד הנבגד יכול להיחשב כאילו הפר את חוזה הנישואין בבגידתו, שהרי "תנאי מכללא (של חוזה הנישואין) הוא נאמנות הדדית והתחייבות שלא לנאוף".

 

הגבלת הזכות לתבוע

יחד עם זאת, הביע בית המשפט חשש גדול מהצפה של המערכת בתביעות בגין סרק בגין בגידה:

א. בני זוג שינסו להוכיח תביעתם עלולים לפעול להשגת ראיות בדרכים אסורות על פי החוק להגנת הפרטיות.

ב. קיים קושי להגדיר מתי התנהגות מסוימת תהווה "בגידה" או לא.

ג. קיים חשש שבמסגרת הדיונים הרכושיים שבין הצדדים, כל אחד יתבע את בן הזוג "תביעה שכנגד" (לכאורה בגין "הפרת הסכם הנישואין"), ויהיה סרבול של ההליך. כמו כן, הצד, שהיה אמור לקבל מחצית הרכוש, עלול להידרש לוותר עליו במסגרת התביעה לפיצוי.

 

לאור אלו נקבע שאפשרות התביעה בגין בגידה וניאוף תוגבל, כך:

א. ניתן יהיה לדחותה אם בית המשפט יהיה סבור שהיא מערערת את האיזון הרכושי בין הצדדים.

ב. הזכות לתבוע תוגבל לפיצויים בגובה 50 אלף שקל בלבד (למעט מקרים נדירים).

ג. ניתן יהיה להגיש תביעה זו רק לאחר גירושים.

ד. אם הצד שתובע נאף בעצמו, תישלל זכותו לתבוע פיצויים. 

 

ועכשיו - לך תוכיח

בית המשפט הדגיש בפסק הדין שהוא קיבל החלטה זו במקרה ספציפי זה, רק בשל הבקשה למחיקה על הסף של התביעה, ומאחר שהוא לא מאמין שיש למחקה על הסף. עתה, אחרי שהבקשה נדחתה והתביעה תידון, הבעל נדרש להוכיח את תביעתו הספציפית לפיצוי. דהיינו, העובדה שתביעתו לא נמחקה על הסף אינה מהווה "זכייה בתיק", אלא רק הסכמה לפתיחת הדלת, ובכדי לקבל פיצויים בפועל הבעל יצטרך להוכיח שהבגידה כלל אירעה, ושנגרם לו הנזק שהוא טוען שנגרם לו.

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

 

למאגר פסקי-הדין המלא: www.lawdata.co.il

 

למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא: http://www.koloved.net 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים