רואנדה: חולצה גורילה נדירה שנחטפה ע"י ציידים
משטרת רואנדה עצרה חבורת ציידים לאחר שחטפו גורילת הרים צעירה ממשפחתה ביערות קונגו. הציידים החזיקו בה כשבוע והבריחו אותה לרואנדה במטרה למכור אותה למרבה במחיר. כעת היא צפויה לעבור לבית יתומים במטרה לשקמה ולהשיבה לטבע
חייה של גורילת הרים צעירה ניצלו מעתיד טראגי, לאחר שנתפסה על ידי ציידים מהפארק הלאומי וִירוּנגָּה במזרח-קונגו, בתחילת השבוע והוברחה לרואנדה במטרה למכור אותה לסוחרים בחיות בר.
תחילת הפרשה ביום ראשון שעבר. גורילת הרים צעירה התגלתה בפשיטה של שוטרים על קבוצת ציידים, בעיירה סמוך לגבול בין רואנדה לקונגו. על פי דיווח של ארגון שימור בינלאומי "IGCP" הפועל בקונגו, נעצרו שני תושבי רואנדה שנחשדו לסיוע בתפיסת והברחת הגורילה הנדירה.
לטענת הציידים, הגורילה נתפסה על ידם בטבע, באזור בוקימה בפארק ולדברי החוקרים הדבר הצביע על כך כי היא שייכת לאוכלוסייה מקומית של גורילות הרים המצויות בסכנת הכחדה חמורה.
הנקבה הקטנה, שככל הנראה הופרדה ממשפחתה, הוחזקה אצל הציידים במשך שישה ימים וניזונה מבננות וקני סוכר. בסופו של דבר, החליטו הציידים להבריחה אל שטח רואנדה, ככל הנראה כדי למכור אותה לסוחרים למרבה במחיר.
(צילומים באדיבות MGVP)
נקבה בת 8 חודשים שנחטפה ממשפחת ביערות
אנשי הארגון הוזעקו אל בית הכלא המקומי כדי לקחת לידיהם את חיית הבר המותשת. כשהגיעו למתקן בעיירה, הם הבחינו כי החשודים במעשים שהו באותו החדר עם הגורילה, כשהיא שוכבת מכורבלת על מיטה. "אחד מהציידים אפילו התעטש ישירות לעברה", סיפרה הווטרינרית ד"ר יאן ריימר, הפועלת במסגרת פרויקט משותף לפקחי הטבע בוירונגה כדי לסייע לגורילות ההרים.
בנוסף לדאגה מציד וסחר בחיות בר, החשש הוא כי הגורילות עלולות להידבק מבני אדם במחלות ויפגעו בשאר הגורילות בטבע. אובדן של נקבה עלול לגרום לפגיעה קשה בריבוי הטבעי של הגורילות בטבע.
לדברי הווטרינרים, גילה של הנקבה מוערך בכשמונה חודשים והיא נלקחה לטיפול ראשוני במרכז היתומים לחיות בר ברואנדה, שם זכתה לבדיקה רפואית מקיפה. למרות שהגורילה סובלת משיעול קשה ונזלת, היא נמצאה חזקה דיה ואינה נמצאת בסכנת חיים. רק היום הצליחו הרופאים לזהות באופן סופי כי מדובר בנקבה, לאחר שהיא נרגעה מתלאות השבי. לדברי ריימר, הגורילה עדיין מתוחה עקב נוכחות בני אדם סביבו, אך היא אוכלת בהצלחה, דבר המהווה סימנים חיוביים להמשך שיקומה.
ב-30 הימים הבאים הגורילה תהיה בהסגר רפואי כדי למנוע ממנה מגע עם חיות ובני אדם, למעט המטפל הצמוד שמלווה אותה. בתום ההסגר, תועבר הגורילה למרכז לגורילות הרים יתומות בפארק וירונגה, שם חיות ארבע גורילות יתומות נוספות, שהוחרמו מציידים או שהוריהם נורו למוות.
ד"ר עמנואל דה-מירודה, מנהל פארק וירונגה בו מצויות גורילות הרים וגורילות שפלה, סיפר בהודעת הארגון, כי הצלת הגורילה ומעצר הציידים הבלתי חוקיים על ידי רשויות רואנדה, הם הישג מרשים, אך עם זאת ציין כי "מבחינתנו, מדובר בתקרית מדאיגה מאוד, מאחר שהיא משקפת את הלחץ העצום המופעל על הפקחים שלנו, ש-11 מהם נהרגו בשנה האחרונה במטרה להגן על הפארק והחיות המצויות בו".
לדברי דה-מירודה, נעשים מאמצים רבים כדי לחזק את אמצעי ההגנה על החיות מפני מלכודות וציידים לא חוקיים, תוך שיתוף פעולה עם הקהילות המקומיות. הכוונה בסופו של דבר היא להשיב את הגורילות בעתיד בחזרה לטבע, אך מדובר בהליך ארוך ומסובך.
פחות מ-800 גורילות הרים נותרו בעולם
מספר הגורילות העולמי הידוע כיום עומד על 786 חיות והן מוגדרות כחיות בסכנת הכחדה חמורה. בשנה שעברה נערך מפקד אוכלוסין באזור המחייה של גורילות ההרים המשותף לרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, רואנדה ואוגנדה. בסיומו, התגלה לחוקרים ולפקחים כי חלה עלייה של 26% באוכלוסיית הגורילות בשבע השנים האחרונות, עם שיעור גידול של 3.7% מדי שנה.
בפארק והרי וירונגה תועדו אשתקד 480 גורילות הרים, שחיות ב-36 משפחות שונות, מתוכן 14 זכרי גורילות כסופות גב. הרישום של כל הגורילות יסייע לפקחים לזהות מהיכן נגנבה הגורילה הצעירה ולאיזו משפחה בפארק היא שייכת. פארק וירונגה זכה לפרסום עולמי בזכות מחקריה של הזואולוגית המנוחה דיאן פוסי, שהעלו את המודעות העולמית לייחודן של הגורילות. בנוסף לגורילות, עם דיירי הפארק נמנים גם פילי סוואנה, שימפנזים, ביזונים, ציפורים אנדמיות והיפופוטמים.
הגורמים העיקריים שאיימו על עתידן של הגורילות הנדירות היו מלחמת האזרחים שהתחוללה בקונגו וציד בלתי חוקי. בשנים האחרונות התגברה ההגנה עליהן וחל שיפור במצבם. ההגנה על הגורילות מתאפשרת כיום תודות לשיתוף פעולה בין הרשויות במדינות האיזור ובאמצעות ארגוני שימור טבע.
עוד על גורילות ההרים ב-ynet: