קונגו: הגורילות ניצחו את תלאות המלחמה
כשהשתוללה מלחמת האזרחים במזרח קונגו גורשו הפקחים משמורת וירונגה, וגורילות ההרים נותרו בקו האש. כשפסקה הלחימה שבו הפקחים לשמורה, וכשספרו את הגורילות גילו לשמחתם שלמרות הקרבות הן שרדו ואף התרבו. בשיחה מיוחדת מקונגו סיפרה ל-ynet פעילה בארגון השימור המקומי: "זהו נס אנושי. החיים חזקים מהכל"
בשורות טובות ממזרח קונגו: למרות מלחמת האזרחים העקובה מדם שמנעה פיקוח, מעקב והגנה, מספרן של גורילות ההרים בפארק הלאומי וירונגה עלה מ-72 באוגוסט 2007 ל-81 כעת.
הלחימה במזרח המדינה השתוללה במשך כשנה וחצי וגבתה מחיר דמים כבד. מיד עם תחילת הקרבות גורשו כאלף פקחי הפארק מהאזור שהיה נתון בשליטת המורדים. המורדים סירבו לאפשר לפקחים החמושים להיכנס לשמורה, שהיא אזור המחייה המרכזי של כ-400 גורילות הרים נדירות, והדבר הגביר את החשש לגורלן. כשהחלו דיווחים על גורילות שניצודו ונשחטו, הדאגה התחלפה בחשש אמיתי.
כשפסקה הלחימה באזור הורשו פקחי הפארק לשוב לעבודתם ובהוראת רשות הטבע המקומית הם מיהרו לקיים מפקד אוכלוסין כדי לאתר ולבדוק מה מצבן של הגורילות. תוצאות הספירה התפרסמו כעת והתברר שבזמן שהרובים רעמו, הגורילות התרבו.
גורה חדשה שנמצאה בפארק (צילום: gorilla.cd)
"המיליציות הצבאיות שוטטו בפארק מאז השנה שעברה ורק לאחרונה הלחימה סוף סוף דעכה", סיפרה בראיון מיוחד ל-ynet סמנת'ה ניופורט, מארגון השימור "Gorilla.cd" הפועל בקונגו. "היום למרבה השמחה אין נוכחות של צבא או כוחות חמושים בשטח הפארק. הפקחים יכולים לבצע את עבודתם בשמירה על הטבע והחיות, אך הסכנה עדיין מרחפת באוויר מפני ציידים וכורי פחם. דרום מזרח קונגו עדיין נמצאת בטראומה קשה ".
הגורילות זוהו על פי טביעת האף הייחודית
האתגר הגדול שעמד בפני הפקחים היה למצוא מחדש את הגורילות בשטח עצום וסבוך. "לפני שפרצה הלחימה בפארק, הפקחים היו מבצעים סיורים יומיים ועוקבים אחרי הגורילות. כעת היה צורך למצוא את כל המשפחות שהתפזרו ברחבי הפארק", היא הסבירה.
עוד על הגורילות בשמורת וירונגה:
- גורילות בקו האש
- בסכנת הכחדה: גורילת הרים נולדה בקונגו
- קונגו: סוחרים הרגו גורילת הרים נדירה
- לאחר מסע תלאות, הגורילות מקמרון שבו הביתה
- 20 שנה אחרי: סיגורני וויבר חוזרת לגורילות
- ישראלי הציל שימפנזה מחיילי צבא קונגו
במפקד, שארך שמונה שבועות, נטלו חלק 50 פקחים במהלכו בוצעו 128 סיורים וזוהו שש משפחות גורילות, ושלוש גורילות כסופות גב. "מה שאיחד את הפקחים ואת העוסקים במלאכה כאן הייתה תחושת השליחות. זהו אחד הפארקים החשובים ביותר באפריקה, יהלום גולמי ואתר מורשת עולמי של אונסק"ו, שהוא גם מקור פרנסה לתושבים רבים", אמרה ניופורט.
"מבחינת הפקחים זו לא רק עבודה, אלא המשך קיום מורשת שאבותיהם ייסדו. זה חלק מהזהות שלהם. לשמחתנו, קיבלנו תמיכה גדולה מרחבי העולם, בין אם מדובר במוסדות פוליטיים או מאנשים פרטיים שתמכו בנו והעבירו כספים רבים שעוזרים לנו בקיום היומיומי", ציינה ניופורט. בעזרת שידרוג אתר האינטרנט שלו, הצליח הארגון לגייס תרומות של מעל 60 אלף דולר המיועדים לתשלום משכורות, רכישת מזון ובניית מרכז תיירות והסברה לטובת גורילות ההרים.
ניצחון הטבע: עשרה גורים חדשים נולדו
מאחר שחלפו 16 חודשים מאז שהפקחים ראו את הגורילות, הצעירים בחבורה השתנו והיה צורך לזהות אותם מחדש על פי טביעת האף הייחודית לכל גורילה. הפקחים שהו בשטח ימים רבים ורק לאחר שזיהו באופן אישי כל גורילה ומיקומה החדש נרשם במפות, הם שבו לבסיסם", היא אמרה.
לאחר שהפקחים הצליחו לאתר את כל הגורילות בפארק העצום, התברר שבמהלך 16 החודשים האחרונים נוספו 10 גורים חדשים בארבע משפחות, ושתי נקבות בוגרות שחיו מחוץ לאזור המיושב הצטרפו לאזור.
ניופורט ציינה כי במשפחת "קבריזי" הנחשבת למשפחת הגורילות הגדולה ביותר באזור, התגלו 33 גורילות, ביניהן חמישה גורים חדשים. משפחת "רוגנדו" שמנתה 12 גורילות אך איבדה שבעה בני משפחה בטבח בשנת 2007 בפארק, מגלה סימני התאוששות וכעת מונה תשע גורילות, ביניהן שתי גורילות כסופות גב הנאבקות על השליטה בלהקה.
שטח עצום וסבוך. הפקחים בפעולה (צילום: gorilla.cd)
לדבריה, למרות הלחימה העזה שהתנהלה באזור בין המורדים לצבא קונגו, לא דווח על מקרי מוות של גורילות. עם זאת, נרשמה עליה חדה במספר המלכודות שהוצבו בפארק על ידי ציידים. הודות לפקחים הוסרו כ-536 מלכודות המיועדות ללכידת חיות בר קטנות, אך עלולות לפגוע גם בגורילות, בעיקר בגורים, ולגרום לפציעות קשות ואף למוות.
"זה ניצחון גדול לכל מי שדוגל בשימור טבע, ותומך בגורילות הנדירות ביותר בעולם", סיכמה ניופורט. "כשנכנסנו לפארק לראשונה חששנו מתחזיות שחורות, אבל ברגע שראינו את המשפחה הראשונה ומספר צאצאים חדשים הבנו שהחיים חזקים מהכל. למרות כל ההפצצות, הטילים, המלחמה והכאוס, הגורילות שרדו ואפילו הצליחו להתרבות. זה נס גדול".