שתף קטע נבחר

 

האוצר: המשבר לא מסכן את חסכונות הציבור

המפקח על הביטוח ושוק ההון, עודד שריג, אמר בוועדת הכלכלה: "אין מקום לחשש לגבי יציבות החיסכון הפנסיוני בטלטלות שעוברות על שוק ההון. אם טייקון אחד ייפול הנזק לא יעלה על 1% ואם אפילו מחציתם יפלו הנזק לא יעלה על 16%". שריג קרא לציבור החוסכים להימנע מלפעול באופן חפוז

"מצב תיק החיסכון הפנסיוני בשוק ההון טוב מכפי שהיה אי פעם", כך אמר הבוקר (א') הממונה על שוק ההון והביטוח באוצר, הפרופסור עודד שריג, בדיון בוועדת הכלכלה. "החיסכון מנוהל בצורה מקצועית וקפדנית בפיקוח האגף ואין מקום לחששות לגבי יציבותו בטלטלות שעוברות על שוק ההון. זה המסר החשוב שצריך להעביר לציבור החוסכים, לבל יפעלו באופן חפוז ולא שקול - צעדים שצריך להימנע מהם בכל מחיר".

 

 

ועדת הכספים התכנסה לישיבת פגרה מיוחדת לבחון את הסיכונים האפשריים של נפילת טייקון זה או אחר, ואיך לייצב את השוק במידה ותהיה השפעה. כמו כן, הועדה מעוניינת לבקש גילוי נאות של החזקות הטייקונים באג"חים של החברות הנשלטות בידם, עד כמה הדבר ידוע ולמה לא לחשוף נתונים אלה לציבור.

 

בדיון נרשמה נוכחות דלה מאד של שלושה ח"כים בלבד: יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) ח"כ ישראל ואייכלר (יהדות התורה) וח"כ יואל חסון (קדימה).

 

שריג הדגיש כי האגף צופה פני משברים ולכן נקט בצעדים גם לפני המשבר המתרחש היום בשוק ההון העולמי. זאת, באמצעות סדרת הוראות המחייבות את קרנות הפנסיה ובתי ההשקעות.

 

לדבריו, ההחלטות לגבי ההשקעות באג"ח מתקבלות על ידי ועדות השקעה שחבריה בלתי תלויים, וכן גם בועדות אשראי ששוקלות את הסיכונים השונים לפני מתן אשראי לגוף זה או אחר. בנוסף לכך,, כאשר מתעוררת שאלה של חוב בעייתי מצד מבקש האשראי יש ועדה שמטפלת גם בכך.

 

סגן המפקח על הבנקים אור סופר, אמר לוועדה כי, "הבעיה איננה מהיום והיא מטופלת. לטעמנו הנושא מפוקח בדרך הנאותה. הבנקים מקפידים על הוראות לגבי מגבלות האשראי ביחס להון העצמי. בבנק ישראל הפיקוח נערך בבדיקת תרחישים קיצוניים, שהאחרון התקיים לפני חצי שנה. תמונת המצב היום היא מערכת בנקאית עמידה מפני איומים. אנחנו מרגישים בנוח, המערכת יציבה ואין שינוי בכללי המשחק".

 

"'יד רוחצת יד' בקרב בעלי ההון"

יו"ר הועדה שאמה העיר כי "הציבור משלם היום את מחיר התופעה של 'יד רוחצת יד' בקרב בעלי ההון. כאשר יצחק תשובה עושה הנפקה נוחי דנקנר קונה, וכשדנקנר עושה הנפקה תשובה קונה. קשרים אישיים משחקים בכסף של הציבור".

 

על כך השיבה גיתית הירשהורן, נציגת הרשות לניירות ערך, כי, "הרשות עוקבת אחר הפעילות של הגדולים והחשיפות שלהם לסיכונים". לדבריה, "יכול להיות שאירועים בחו"ל יכולים להשפיע עליהם אבל אנחנו לא רואים קטסטרופה".

 

שאמה המשיך להקשות ואמר: "רלוונטי שהציבור יידע אם בעלי ההון והשליטה בקרנות לוקחים הלוואות מכספי ציבור במינוף גבוה. השקיפות לציבור בעניין זה חיונית למי שמבקש לרכוש אג"ח שלהם".

 

הירשהורן השיבה: "כל שיעבוד של מניות בעסקאות מינוף מחייב דיווח שנדרש לגבי החברות הציבוריות. עסקאות של בעלי שליטה נמצאות בטיפולנו ונבדקות אך לא ידוע מתי תסתיים הבדיקה".

 

שריג הוסיף במהלך הדיון שחשיפת קרנות הפנסיה בקופות גמל להשקעות של חברות בשליטת בעלי ההון היא נמוכה יחסית. "אם טייקון אחד ייפול הנזק לא יעלה על 1% ואם אפילו מחציתם יפלו הנזק לא יעלה על 16% (הפאניקה הציבורית עצמה עלולה לגרום לנזק נוסף גדול יותר, אולם נזק זה לא נכלל בתחשיב - צ.ל)".

 

יו"ר הוועדה סיכם את הדיון בכך שהועדה מוטרדת מהתופעה בשוק ההון, במסגרתה הלווים הם גם אחד הגורמים המלווים בשליטתם המשותפת בתאגידים ריאליים ופיננסיים. הוא הוסיף, כי הוא מצפה להתייחסות לבעיה זו במסקנות הוועדה לבדיקת הריכוזיות שמינה ראש הממשלה, בנימין נתניהו. "כשיוגשו לנו מסקנות נדע לקבל החלטה, האם להגיב בחקיקה", אמר.

 

לגבי מחיר החשיפה האישית לסיכונים ממצב הטייקונים אמר שאמה, כי גם כאן הוועדה תמתין למסקנות הבדיקה של רשות ניירות ערך. עם זאת, הדגיש ח"כ שאמה: "המחאה הציבורית עשויה להביא לרגולציה כלפי רשתות השיווק אחרי שהשיגה תוצאות לגבי חברות הסלולר. יש ענפים שהחגיגה בהם עומדת להסתיים. לאור זה נכון לבצע מבחני לחץ בשילוב הפרמטרים האלה. הוועדה תתכנס בימי פגרה נוספים כדי לבחון את התוצאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עודד שריג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים