שתף קטע נבחר

 
צילום: גבי מנשה

הכירו את "מס הירושה" של הבנקים

רוצים לקבל את הכסף השייך לכם - זה שהורישו יקיריכם ונותר כפיקדון בבנק? אין בעיה, רק שתפו את הבנק בירושה. כמה מאות שקלים לכיסו של הבנק כ"עמלת טיפול בירושות ועזבונות" והכסף שלכם

דו"ח בנק ישראל על עמלות הבנקים שפורסם לאחרונה, מציג תמונה די אופטימית לללקוחות הבנקים. אם לפי הדו"ח אנחנו משלמים בממוצע כ-15 שקל בחודש, מה לנו להלין.

 

 

אולם הדו"ח רחוק מלשקף, כמובן, את העלות האמיתית של החזקת חשבון בנק בישראל. הנתונים ההשואתיים אותם ליקט אגף יחסי בנק לקוח בפיקוח על הבנקים, מתייחסים אך ורק ל"עמלות העו"ש הנפוצות", מציקות ככל שיהיו, הן בהחלט לא הנתח העיקרי של העמלות שגובים מאיתנו הבנקים על הזכות הגדולה להשתמש בשירותיהם.

 

רובנו נדרשים ללא מעט שירותים בנקאיים, חלקם בעל כרחנו, כך שבסיכום שנתי, העמלות שאנו משלמים מגיעים ללא כל קושי לכמה מאות שקלים ולעיתים אף יותר.

 

רוצה את הכסף? תשלם

דוגמה אחת מיני רבות היא עמלה על ירושות ועזבונות. "אמי, נפטרה לפני כחצי שנה", מספר שלומי, תושב הצפון. "לאחרונה קיבלנו, אני ואחותי, צו ירושה וניגשנו לסניף בנק מזרחי טפחות בו ניהלה את חשבונה, כדי להעביר לרשותנו את יתרת העו"ש והפקדונות שהיו בו". ואולם כשהגיע לסניף הבנק הבהירה לו הפקידה האדיבה כי גם הבנק רוצה להיות שותף בירושה וכי עליו להיפרד מ- 650 שקל הנושאים את הכותרת "דמי טיפול בירושות ועזבונות".

 

שלומי סירב לשלם, "למה הבנק צריך לקחת מהכסף שאמא שלי השאירה עבורנו?" תמה. "לאחר ויכוח קצר הבנתי שאין לי ברירה אלא להסכים לתשלום השערורייתי הזה אם ברצוני לקבל את הכסף". בבנק דווקא גידלו סימפטיה כלפי שלומי וראו צורך לנחם אותו "אנחנו גובים יחסית סכום סביר לעומת גובה העמלה הזו בחלק מהבנקים האחרים", ציינה הפקידה, תוך מילוי הטפסים הנדרשים.

 

מזרחי-טפחות הוא כמובן לא הבנק היחיד שגובה את העמלה הזו. אז כמה באמת עולה לנו לקבל את הכסף שירשנו?

 

ככלל, הסכום שנידרש לשלם עבור הכסף שלנו יעמוד על 0.5% מסך ההון הצבור. ברוב הבנקים קיימים סכומי מינימום ומקסימום לתשלום, ובחלקם, עד סכום מסויים, לא נגבית העמלה.

 

בבנק לאומי המינימום לתשלום יעמוד על 112 שקל והמקסימום על 337 שקל. אם תחליטו להשקיע את הכסף שירשתם בבנק, לפחות למשך חודש אחד - תקבלו פטור מעמלה.

 

בבנק הפועלים, אם מדובר בסכום של עד 2,000 שקל, תקבלו פטור מעמלה. מעבר לכך זה יעלה 0.5% מהסך הצבור כאשר סכום העמלה המינימאלי הוא 113 שקל והמקסימאלי 655 שקל. גם כאן, אם הכסף יושקע בבנק תקבלו פטור מהעמלה.

 

בבנק דיסקונט העמלה קופצת ל- 0.75% מהסך הכולל. כאשר סכום העמלה המינימאלי הוא 250 שקל והמקסימום הוא 750 שקל. ובמזרחי טפחות, יגבו סכום מינימום של 130 שקל ומקסימום של 650 שקל.

 

גם בבינלאומי תשלמו עמלה של 0.5%, אולם עמלת המקסימום שם מגיעה ל- 1,000 שקל. עם זאת, בניגוד לבנקים האחרים, הבינלאומי אינו גובה סכום מינימאלי ובנוסף, בחשבון שבו סכום של עד 5,000 שקל, יש פטור מהעמלה.

 

ומה יקרה אם בחשבון יתרה נמוכה במיוחד, או כזו העומדת על אפס, באותם בנקים שדורשים עמלת מינימום? האם נצטרך לשלם 130 שקל עבור חשבון עם יתרה של 5 שקלים? ברוב הבנקים טוענים שלא יגבו עמלה בסכומים נמוכים מאוד ועם זאת באחד הבנקים נאמר לנו שלא מדובר במשהו מובטח - "הנושא נתון למשא ומתן בין מנהל הסניף ללקוח, ובסמכותו להעניק הנחה".

 

לאחרונה נשמעות קריאות להחיל בישראל מס ירושה, על מנת להעשיר את קופת המדינה. מסתבר שבבנקים זה כבר קיים מזמן.

 

לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם תשקיעו בבנק תקבלו פטור.
צילום: shutterstock
מומלצים