שתף קטע נבחר

כצפוי: פישר השאיר את הריבית ללא שינוי

הגורם העיקרי להשארת הריבית ברמה של 3.25% הוא הרגיעה בתחום האינפלציה. האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, מסתכמת כעת ב-3.4%, לעומת 4.2% בחודש שעבר. אנליסטים: "בנק ישראל מגלה מודעות למחאה החברתית והשלכותיה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, השאיר הערב (ב'), זה החודש השלישי ברציפות, את הריבית ללא שינוי, ברמה של 3.25%. ההחלטה להשאיר את הריבית לחודש ספטמבר ללא שינוי באה אחרי 10 העלאות ריבית שביצע בנק ישראל מאז יציאת המשק מהמשבר, בחודש ספטמבר 2009, בשיעור מצטבר של 2.75%.

 

 

הגורם העיקרי להשארת הריבית ללא שינוי הוא הרגיעה בתחום האינפלציה. האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד יולי 2011 לעומת מדד יולי 2010), מסתכמת כעת ב-3.4%, לעומת 4.2% בחודש שעבר.

 

הריבית לחודש ספטמבר ()
הריבית לחודש ספטמבר

 

גם האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, כפי שמעריכים האנליסטים במשק, ירדה בשבועיים האחרונים ל- 2.5%, והיא נמצאת לכן כעת בתוך תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

גורם נוסף שהשפיע הפעם על החלטת הנגיד הוא הסימנים ההולכים ומתרבים להאטת הפעילות הכלכלית בארץ והחששות מנסיגה מחודשת בכלכלה העולמית.

 

מנתונים שפרסמה הלמ"ס לפני שבועיים מתברר כי ברבעון השני של השנה צמח המשק בשיעור שנתי של 3.3% בלבד, לעומת צמיחה שנתית גדולה הרבה יותר של 4.7% ברבעון הראשון ושל 7.4% ברבעון האחרון של השנה שעברה. עוד עולה מנתוני הלמ"ס כי התוצר של הסקטור העסקי גדל ברבעון השני של השנה אף בשיעור נמוך יותר, של 1.9%. זאת לעומת עלייה של 5.3% ברבעון הראשון ושל 8.7% ברבעון האחרון של שנת 2010.

 

פסגות: הריבית תיוותר ברמה זו לפחות עד סוף השנה

האנליסטים השונים במשק הישראלי התייחסו להודעת הריבית. מנכ"ל סיגמא בית השקעות, אורי גלאי, אמר כי "בנק ישראל מגלה מודעות למחאה החברתית והשלכותיה, מתרשם מהאטה המסתמנת בקצב הצמיחה במשק, מתחילת הירידה במחירי הנדל"ן, מהתכנסותה של האינפלציה אל מתחת לרף 3% וכמובן, מקשיב למשבר הגלובלי המתהווה. ברור שבמקביל, הנגיד לא יכול היה להתעלם מהעובדה שעמיתו האמריקני, בן ברננקי, הותיר את הריבית הנמוכה בארה"ב על כנה ואף הצהיר שלא יפעל להעלותה עד לשנת 2013".

 

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בפסגות, ציין אף הוא את ההאטה בארה"ב, החששות ממשבר פיננסי בגוש היורו והאטת הצמיחה בישראל כגורמים להחלטה, והוסיף כי "השאלה היותר מעניינת היא איך יראה תוואי הריבית העתידי כאשר מצד אחד הריבית הריאלית עדיין נמוכה ביחס למצבו של המשק אך מצד שני גורמי הסיכון עלו משמעותית, במיוחד החשש מהתדרדרות הבעיות באירופה לכדי משבר פיננסי". בפסגות מעריכים כי הריבית תוותר ברמה של 3.25% לפחות עד סוף השנה ותגיע לרמה של 3.25-3.5% בעוד 12 חודשים.

 

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, אמר כי "בנק ישראל החליט על 'שמירת כדורים במחסנית המוניטרית' באמצעות הותרת הריבית על כנה. פעולה זו היא התנהלות טקטית נכונה של הבנק המרכזי אשר לא נחפז להפחית ריבית למרות השמועות אשר הסתובבו בשוק, זאת על מנת להרוויח זמן עד אשר תתבהר התמונה הכלכלית המעורפלת. במקרה של חזרת הפאניקה לשווקים ו/או אסקלציה במשבר הפיננסי באירופה, בנק ישראל לא יהסס להפחית את ריבית הבסיס אפילו במועד שונה מהמועד הקבוע ביום שני האחרון של כל חודש".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו, אמר כי "בנק ישראל רוצה לראות שהירידה באינפלציה היא לא אירוע נקודתי הנובע מהמחאה נגד יוקר המחיה. בנק ישראל מעדיף להמתין ולחכות ולראות את נתוני מדד חודש אוגוסט, על מנת לראות כי אכן מגמת ירידת תוואי האינפלציה היא לא אירוע חד פעמי. פישר חושש מכך שהורדת ריבית עלולה ליצור בועות בתחומי הנדל"ן ושוק ההון בשל כסף זול הנמצא בשוק. תוואי האינפלציה הנוכחי ל-12 החודשים הקרובים עומד על כ-2.5%, טווח המאפשר לבנק ישראל להוריד את הריבית נוכח האטה בצמיחה העולמית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים