שתף קטע נבחר
 

טורקיה השאירה פתח לתקווה

הצעד הדרמטי בתגובה לסירוב להתנצל לא שובר את הכלים, כי האינטרסים האזוריים נותרו בעינם. מה בדיוק המחיר של ניתוק הקשרים הצבאיים?

טורקיה הגיבה כצפוי בכעס רב על פרסום דו"ח פאלמר, ועל כך שישראל סירבה לפרסם התנצלות על אירועי המשט לעזה. עם זאת, התגובה אינה קיצונית, ומשאירה פתח לשיקום היחסים בעתיד - בפרופיל נמוך ובחשאי ובתיווך ארה"ב. אולי אפילו בעתיד הלא רחוק.

 

המשט שלא נגמר - כתבות אחרונות:

  

עוד בערוץ החדשות:

 

הסיבה הראשונה לכך שהטורקים לא שוברים את הכלים היא רצונם לשמור על המעמד כגורם משפיע מרכזי במזרח התיכון. בלי קשרים עם ישראל, לטורקיה יכולת מוגבלת לעצב ולכוון אירועים באזור, הנתון כעת לתנודות ושינויי כיוון תכופים. לאחרונה איבדה טורקיה לחלוטין את השפעתה בסוריה, וגם בלוב. היא לא הפגינה יכולת דיפלומטית מזהירה. בין אנקרה לקהיר קיימת תחרות סמויה, וקשרים עם ישראל הם נכס חשוב ביכולת ליצור משקל נגד למצרים וגם לאיראן.

 

הסיבה השנייה היא ארצות הברית. טורקיה חשובה ביותר לאמריקנים, גם בהקשר למלחמות, או יותר נכון לנסיגות המתוכננות מעיראק ומאפגניסטן. אנקרה חברה חשובה בנדבך המזרחי של נאט"ו, הברית שארה"ב למעשה מנהיגתה. מיקומה של טורקיה מאפשר פעילות לוגיסטית מהירה של ארה"ב אל ומתוך המדינות בהן מתרחשת לחימה, והיא גם חשובה מאוד לשמירה על היציבות בתוך עיראק.

 

ממילא מדברים בדרג קברניטים

כתוצאה מסיבות אלו, טורקיה לא ירתה בכל התותחים, אלא הגיבה בצורה מאופקת יחסית - גם אם מהדהדת - לסירוב הישראלי להתנצל. התגובה מתחלקת לחלק הדיפלומטי ולמישור הצבאי-ביטחוני.

 

התגובה הדיפלומטית היא הורדת דרג היחסים במדרגה אחת. למעשה, חוזרת בכך טורקיה לסוג היחסים ששררו בינה ובין ישראל, בשנות ה-80, קודם להסכמי אוסלו. השגריר גבי לוי עמד ממילא לסיים את שירותו, ונמצא כעת בחופשה בארץ. השגריר הטורקי בישראל כבר מזמן חזר לארצו ל"התייעצויות". מכאן שלא נותקו היחסים הדיפלומטיים, והיחסים הקונסולריים יימשכו כרגיל, למעשה כמעט ללא הפרעה. ממילא השיחות וההתייעצויות האסטרטגיות מתנהלות בדרג של קברניטים.

 

טורקיה גם לא שינתה במאום את סידורי הכניסה והיציאה ממנה לישראלים, ונמנעה מכל רמז לשינוי אפשרי בקשרים הכלכליים בין שתי המדינות, שהיקפם מגיע לעשרות מיליארדי דולרים.

 

ההקפאה בפועל - לפני יותר משנה

אשר לקשרים הצבאים - אלה היו חמים מאוד בעבר, ובמרכזם שיתוף פעולה מודיעיני, תמרונים אוויריים וימיים משותפים, ועסקות רכש ביטחוני טורקי בישראל. מאז המשט, ביטלה אנקרה את כל התמרונים הצבאיים המשותפים. כתוצאה מכך, ספגה תגובה לא נעימה מצד מדינות נאט"ו, שחלקן ביטלו את השתתפותן בתרגיל אווירי רחב היקף בטורקיה. כן בוטל תרגיל הצלה ימי.

 

מכל אלה, אפשר לומר, הפסידה טורקיה יותר מישראל, מפני שלא ניתן לחלוק בניסיונם הרב של הטייסים וצוותי הקרקע הישראלים. מי שהרוויחה היא יוון - יריבתה המסורתית של טורקיה - שישראל הידקה את קשריה עימה, כתחליף לשטחי האימונים בטורקיה שאבדו.

 

על שיתוף הפעולה המודיעיני לא ניתן להרחיב את הדיבור, אבל גם הוא חדל מלהיות אינטימי וחם כפי שהיה עד ל-2010. הסיבה: לפני שנה, מינה ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, את מקורבו, איש המפלגה האיסלאמית שבראשה הוא עומד, לראש שירות הביון החיצוני של ארצו (המקביל למוסד). המינוי, לצד ההתקרבות בין טורקיה לאיראן עד לפני כמה חודשים, גרמו לישראל לבחון מחדש ולנהל בזהירות את הקשרים המודיעיניים.

 

הטורקים נהגו באופן דומה בשנה האחרונה, כך שהודעה על הקפאת הקשרים הצבאיים אינה אבידה גדולה. שיתוף הפעולה האסטרטגי בתחום הביטחוני, למעשה כבר הוקפא לפני שנה ויותר.

 

העסקאות הקודמות הושלמו

לא ברור אם הטורקים כוללים בהקפאה גם את תחום הרכש הביטחוני, אבל זה לא משנה הרבה. כבר שנה וחצי, מאז ההידרדרות אחרי המשט, לא נחתמו עסקות ביטחוניות חדשות בין תעשיות הביטחון הישראליות והטורקיות. עם זאת, ישראל החליטה שלא לעכב ביצוע עסקאות שנחתמו, לפני כמה שנים, ביניהן עסקה של מטוסים ללא טייס גדולים שהושלמה.

 

עוד נמכה לטורקים מערכת lorop מתוצרת חברות אל-אופ, אלביט ואלתא, שמאפשרת לצלם ממטוס קרב למרחקים של יותר ממאה ק"מ מבלי לסכן את המטוס. במערכת הביטחון שקלו אם למכור מערכת מתקדמת ומדויקת זו, מחשש שמא תיפול לידי צד שלישי, אולם בסוף מאי השנה, הוחלט למכור את המערכת, והיא נמצאת כרגע בשלבי ביצוע. ערכה של העסקה הוא עשרות רבות של מיליוני דולרים. מלבד עסקה זו, אין כמעט קשרי סחר ביטחוני, בין טוריה וישראל, למעט תחזוקה שוטפת של עסקאות ישנות.

 

אם טורקיה תחליט להקפיא גם את העסקאות הביטחוניות,

 הנזק למשק הישראלי לא יהיה רב, אף כי לתעשיות הביטחוניות יתחדד אובדן שוק של מיליארדים מהעשור הקודם.

 

היחסים הצבאיים בין טורקיה וישראל נפגעו מאוד מההשתלטות האסלאמיסטית על הפיקוד הבכיר של הצבא, והפגיעה המכוונת של ראש הממשלה ארדואן בצמרת הצבאית הישנה, שהשתדלה מאוד לשמר את מה שנותר מהקשרים עם ישראל. לכן ההודעה הטורקית היום, למרות שהיא נשמעת דרמטית, אינה משנה הרבה את המצב הקיים בפועל בשטח, ומותירה אפשרות לשיקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החוץ הטורקי דבוטאולו
צילום: רויטרס
מומלצים