הישראלי בפאלמר: "לא היה כוח מופרז במשט"
יוסף צ'חנובר, החבר בוועדת פאלמר, אמר כי גם לישראל יש השגות על הדו"ח. הוא אמר כי "ישראל סבורה שהוועדה לא שקלה מספיק את ההגבלות המבצעיות, לרבות הצורך בהשתלטות מוסווית שנועדה להפחית למינימום את הסיכון להתנגדות על הסיפון"
אחד מארבעת חברי ועדת פאלמר , יוצא נגד חלק ממסקנות הדו"ח: יוסף צ'חנובר, הנציג הישראלי לוועדה, אמר אמש (יום ו') כי "ישראל אינה מסכימה עם תיאורו של הפאנל, שההחלטה לעלות על הספינות נעשה באופן 'מופרז ולא מתקבל על הדעת'". בדו"ח עצמו נטען כי החיילים השתמשו בכוח מופרז. גם לטורקיה היו לא מעט השגות על הדו"ח, והיא הודיעה על גירוש השגריר הישראלי באנקרה.
המשט שלא נגמר - כתבות אחרונות:
- טורקיה: נתבע הישראלים שאחראים להרג במשט
- גורם מדיני: "טורקיה לא מעוניינת בשיקום היחסים"
- ישראל: לא נתנצל, מקווים להתגבר על המחלוקת
- גורם מדיני: "טורקיה לא מעוניינת בשיקום היחסים"
- האו"ם הכשיר הסגר הימי: לא הוכח נזק הומניטרי
- אצל טירקל דורשים התנצלות מסוג אחר: "זקנים?"
צ'חנובר - שדבריו הובאו בהודעה שפורסמה בשמו על-ידי לשכת ראש הממשלה - הסביר כי "לפאנל סופקו ראיות לאזהרות החוזרות ונשנות שניתנו לספינות בנוגע לכוונות לעלות על סיפונן". הוא הוסיף כי "ישראל סבורה שהפאנל לא שקל מספיק את ההגבלות המבצעיות, שקבעו את אופן העלייה לכלי השיט, לרבות הצורך בהשתלטות מוסווית שנועדה להפחית למינימום את הסיכון להתנגדות על הסיפון".
באשר לפעולותיהם של החיילים, בהקשר להחלטות הפאנל בנוגע להתנגדות שבה נתקלו החיילים כשעלו על סיפון המרמרה, אמר צ'חנובר כי "ברור שהיתה סכנת חיים ממשית ומיידית". הוא אמר כי חברי הוועדה ציינו כי "חיילי צה"ל נתקלו בהתנגדות אלימה, משמעותית ומאורגנת מקבוצה של נוסעים כאשר עלו על סיפון המרמרה. הפאנל אימת את העובדה שקטעי וידאו הראו שהנוסעים לבשו 'אפודי מגן חסיני ירי, ואחזו במוטות ברזל, קלעים, שרשרות ואלות' ושמידע
זה 'תומך בדיווחים על אלימות מפי חיילי צה"ל בחקירה הישראלית'. הפאנל אישר עוד ש'שני חיילים נורו', 'שלושה חיילים נתפסו וסבלו התעללויות והיו בסכנה' וש'שבעה חיילים נפצעו בידי נוסעים, חלקם באורח קשה'"
לאור נסיבות אלה, אמר צ'חנובר בהודעה, "החיילים הישראלים פעלו בבירור מתוך הגנה עצמית, והגיבו בצורה סבירה, באופן יחסי ותוך ריסון, כולל שימוש באמצעי אל-הרג כאשר היה אפשרי". על תיאור הפאנל את הנסיבות שהובילו לתשעת ההרוגים על סיפון המרמרה, הוא כתב כי "היא אינה לוקחת בחשבון במידה מספקת את המורכבות של מה שהיה בבירור מצב לחימה כאוטי. במצב כזה, קשה מאוד, ואף בלתי אפשרי, לשחזר את השתלשלות האירועים באופן מדויק. נוכח הלחימה פנים מול פנים שהתרחשה בבירור על סיפון כלי השיט, פציעות מטווח קצר אינן מצביעות בהכרח על מעשה בלתי תקין של החיילים הישראלים".
צ'חנובר התייחס גם לטיפול במאות משתתפי המשט, שהובאו לישראל לאחר ההשלטות על המרמרה והספינות האחרות. הוא אמר כי טיפלו בפעילים היתה סבירה והיא עמדה בסטנדרטים בינלאומיים. "ההסתמכות על הצהרותיהם של כמה מהנוסעים, שהוצגו בדו"ח הטורקי כעדות לכך שבוצעו מעשי עוולה היא בעייתית במיוחד. ישראל הביעה ספקות אמיתיים לגבי אמיתותן ומהימנותן של חלק מההצהרות האלה".
"לא היתה כוונה לפגוע באיש"
ממשרד ראש הממשלה נמסר כי מדינת ישראל מאמצת את דו"ח פאלמר, בכפוף להסתייגויות שפורטו על ידי צ'חנובר. "הדו"ח, אשר אומץ על ידי מזכ"ל האו"ם, מהווה מסמך מקצועי, רציני ומעמיק, העוסק באירועי המשט מ-31 במאי 2010", נכתב בהודעת המשרד. "דו"ח פאלמר מאשרר את חוקיות הסגר הימי על עזה, ואת זכותה של מדינת ישראל לאכוף אותו גם במים בינלאומיים. הסגר הימי הוטל במטרה למנוע הברחת טילים ונשק אחר לידי חמאס, ארגון טרור ששולט בעזה ונתמך על ידי איראן. חמאס שיגר יותר מ-10,000 טילים ופצצות מרגמה במטרה לפגוע באזרחים ישראלים בשנים האחרונות".
בהודעה נכתב כי במהלך אכיפת הסגר הימי "ישראל חסמה את מעברם של כלי שיט רבים לרצועת עזה ללא נפגעים. באירועי משט המרמרה עלו חיילים ישראלים על סיפון הספינה כשברשותם אמצעי אל-הרג. לחיילים על הסיפון לא היתה כוונה לפגוע באיש. משהותקפו החיילים הישראלים באכזריות על ידי עשרות פעילים אלימים של ארגון ה-IHH, החמושים באלות, סכינים וצינורות פלדה, נאלצו החיילים להגן על עצמם. לאחר שרבים מהם נפצעו במהלך הפעולה, נהרגו 9 מהמתפרעים של ארגון ה-IHH, אשר סכנו את חיי חיילי צה"ל".
למרות גירוש השגריר באנקרה, ישראל עדיין מסרבת להתנצל. "כמומלץ
בדו"ח ישראל מביעה שוב את צערה על אובדן החיים, אך לא תתנצל על פעולות ההגנה העצמית של חייליה. לישראל, כמו לכל מדינה, זכות לגיטימית להגן על אזרחיה ועל חייליה. ישראל מכירה בחשיבותם של הקשרים ההיסטוריים בעבר ובהווה בין העם הטורקי לעם היהודי. לאור זאת, עשתה מדינת ישראל ניסיונות רבים בחודשים האחרונים ליישב את המחלוקת בין המדינות, אך לצערנו אלו לא צלחו".
Read this article in English