"הפקידה בלשכת התעסוקה אמרה לי לשקר"
מהנדסת תעשייה וניהול עם תואר ראשון וחמש שנות השכלה גבוהה טוענת כי הפקידה בלשכה דרשה ממנה להסתיר את ההשכלה שלה בראיונות עבודה. בעקבות בדיקת ynet מנכ"ל שירות התעסוקה הורה לבדוק את התלונה
האם לומר את האמת בראיון עבודה זה פשע? לפי סיפורה של אירנה (שם בדוי) נראה שיש מי שחושב שכן. אירנה (46) עולה ותיקה מברית המועצות ומובטלת תושבת אשדוד, היא מהנדסת תעשייה וניהול עם תואר ראשון וחמש שנות השכלה גבוהה, אבל הפקידה בלשכת התעסוקה באשדוד, לטענתה, דרשה ממנה להסתיר את ההשכלה שלה בראיונות עבודה.
"המטרה היחידה שלי היא לעבוד", אומרת אירנה, "עבדתי מהרגע שגמרתי אולפן, 17 שנה, ועד שפיטרו אותי לפני כמה חודשים. עבדתי במפעלים שונים בתחום ה-CNC (עיבוד שבבי, ת.ג). זה תחום מקצועי שצריך ידע ספציפי. הייתי עובדת מוערכת והפכתי מעובדת ייצור למנהלת קו ייצור ומנהלת מלאי. בחודשים האחרונים אני עושה קורס ברכש וניהול לוגיסטי. יש לנו ילדים ואני לא הולכת עם הראש בקיר אלא רוצה לעבוד במשהו, גם אם הוא שונה ממה שלמדתי".
"אני רשומה בלשכת התעסוקה לאקדמאים, אבל שלחו אותי למפעל ביבנה שלא קשור ל-CNC אלא כ'עובדת כללית'. הייתי רוצה משהו יותר טוב מזה אבל לא אמרתי לא אלא הלכתי שם, הצעתי את עצמי לעבודה וסיפרתי מה עשיתי בחיים, מה למדתי ומה אני יודעת לעשות. אולי הם צריכים אנשים בתפקידים יותר טובים? זה פשע לספר על עצמך את האמת? זה פשע שיש לך השכלה?"
"במפעל אמרו לי שהם לא רוצים אנשים כמוני, שהם מחפשים מישהו בלי השכלה, עדיף אפילו בלי בגרות ובלי כלום. זה בסדר גמור, אני מבינה שאני אובר-קווליפייד בשבילם. אבל כשחזרתי ללשכה, הפקידה התחילה לצעוק עלי. היא אמרה לי, אסור לך להגיד שהיא מהנדסת. שאלה, איך עשית דבר כזה? אמרה שזה נחשב לסירוב לקבל הצעת עבודה, שזה אומר שאני לא מקבלת דמי אבטלה. יצאתי משם מבויישת. אני לא בנאדם שנפגע בקלות אבל זה היה פוגע נורא. אני צריכה להתבייש בהשכלה שלי?"
"נבדוק את המקרה עם הפקידה"
בלשכת התעסוקה באשדוד מכחישים את טענותיה של אירנה. גורם בלשכה אומר כי "בכלל לא נרשם לה סירוב, אז על מה היא מדברת?"
מהלשכה נמסר בתגובה: "דורשת העבודה הופנתה לתפקיד דומה לתפקיד אותו מלאה במשך שנות עבודה רבות טרם היותה מובטלת - עובדת יצור. לדורשת העבודה אין ניסיון עבודה צבור בתואר שיש לה. לגבי היחס שקיבלה בלשכה: יועצת ההשמה הרלוונטית העניקה לדורשת העבודה את מיטב השירות ואת מלוא ההסברים, כפי שהיא נוהגת במשך כל שנות עבודתה הרבות בלשכת האקדמאים וכיאה לעובד ציבור ועובד מדינה. דורשת העבודה נפרדה ממנה בתודות ולכן הייתה המומה ומאוד פגועה כאשר התלונה הגיעה לידיעתה".
אלא שבעקבות בדיקת ynet, המקרה הגיע לטיפולו של מנכ"ל שירות התעסוקה הארצי, יוסי פרחי, וזה הורה לבדוק את התלונה. משירות התעסוקה נמסר כי: "פרחי הורה למנהל לשכת התעסוקה באשדוד, אלדד כנפו, לעשות בירור עם פקידת ההשמה ולזמן אליו את דורשת העבודה".