11 בספטמבר ועוד עשור: קשה הדרך לוויזה
תגובת היתר של הרשויות בארה"ב אחרי אסון התאומים התמתנה במעט, אך הדרך לויזה עדיין אינה כה פשוטה. אם בקשתכם לאשרת תייר נענתה בסירוב - יש דרכים לנחש מדוע
קשה לכם להוציא ויזה לארה"ב? האיש שאשם בכך כבר לא איתנו. בעקבות התקפת הטרור ב-11 בספטמבר חל שינוי דרמטי בתפישת הבטחון של הרשויות בארה"ב בכל הנוגע למדיניות מתן ויזות לתיירים. הבדיקות הבטחוניות שהיו זניחות עד למועד האסון, הפכו להיות האלמנט המהותי ביותר בתהליך קבלת ההחלטה של הממשל האם להכניס לשטח ארה"ב את המבקש.
השינוי הדרמטי החל מייד לאחר האסון, כאשר כלל הנוגעים בדבר בארה"ב הפגינו תגובת-יתר, אך זו הלכה ופחתה ככל שהזמן חלף ונצבר נסיון רלוונטי. מהלך זה דווקא הוביל לקיצור בתקופת ההמתנה לקבלת התשובה המיוחלת.
עלית לארץ ממרוקו? זה פחות מחשיד מבעבר
עד להתקפת הטרור, פרק הזמן שנדרש לשם הוצאת ויזה לארה"ב לתיירים עמד על כשבועיים בממוצע,
אולם בשנים הראשונות שלאחר מכן המתינו רבים מהמבקשים במשך חודשים ארוכים עד לקבלת התשובה. זאת, בשל בדיקות קפדניות ביותר שנעשו בכל תיק ותיק.
בעבר, מקום הולדתו של המבקש שיחק תפקיד מהותי. למשל, במקרים רבים שבהם המבקש הישראלי נולד במרוקו, תימן, או פרס - בקשתו סורבה, גם אם עלה ארצה בגיל צעיר. דפוס זה השתנה בשנים האחרונות וכיום, לאור "עקומת הלימוד" של האמריקנים בכל הנוגע לשיטות הסינון - הדבר אינו מהווה עוד אלמנט קריטי.
מומחה לכימיה או הצפנה? יבדקו אותך לעומק
התשובה לבקשת ויזה לארה"ב מגיעה היום בטווח זמן של שבועות, עד חודש.
רבים יופתעו לדעת כי אותה תשובה קשורה באופן ישיר גם לתחום מומחיותו של המבקש – לקח שהופק לאחר התקפת הטרור. כך למשל, המשרד האמריקני לביטחון המולדת מתייחס בחשדנות לכל תייר מבקש ויזה שלמד או עוסק בתחומים שנדרשים לשם ביצוע אירוע טרור.
לדוגמה, מהנדס כימיה בתחומים מסוימים או מומחה להצפנת נתונים, כמו גם כזה שעוסק במתמטיקה ישומית, צריך לקחת בחשבון כי בקשתו תיבחן בשבע עיניים, וקיים סיכוי כי בקשתו תיפסל. הדברים אף מחמירים אם מגיש הבקשה מועסק בחברה בטחונית, ובעל נתונים "מחשידים" נוספים, כגון שהיית יתר בארה"ב בעבר.
המידע מוצלב, הרשויות בארץ משתפות פעולה
בניגוד לשיטת הפעולה לפני התקפת הטרור, בשנים האחרונות אוחדו בקשות
הויזה המוגשות לכלל מאגר מידע משותף לכלל הרשויות הפדרליות המטפלות בכך, במטרה לברר לעומק את זהות המבקש. כעת ניתן להצליב מידע ולשלוף נתונים מהימנים על המבקש, באופן שיד ימין יודעת היטב מה יד שמאל עושה. נוסף על כך, בשנים האחרונות יצרו האמריקאים שיתופי פעולה עם עשרות מדינות (כולל ישראל), לצורך העברת מידע באופן הדדי בנוגע לזהות המבקשים ועברם הפלילי והביטחוני.
קיבלת סירוב? אולי תוכל לנחש למה
אלמנט נוסף שמבטא את השינוי בתפישה הבטחונית של הרשויות בארה"ב, הינו התשובה שניתנת למבקש ויזת תייר. כיום, בשונה מן העבר, כאשר מתקבלת תשובת הקונסוליה ניתן במקרים רבים להסיק מה היתה העילה לסירוב.
במקרים רבים, הסיבה אינה בהכרח סיכון ביטחוני, אלא חוסר יכולת לשאת
את נטל ההוכחה כי אין למבקש כוונת הגירה לא-חוקית. מבחינת הרשויות בארה"ב, המבקש נמצא בסטטוס של חשוד בכוונה זו כל עוד לא הוכח אחרת.
אם ביקשת ויזה וקיבלת תשובה כי התיק שלך נשלח למספר בדיקות - תוכל להסיק במידה גבוהה של וודאות כי היבטים ביטחוניים הם שנבחנים במקרה שלך.לאור ניסיון העבר, מומלץ ביותר לישראלים שנמצאים ב"פרופיל סיכון גבוה", לבחון היטב את האופן שבו מוגשת בקשתם לקבלת אשרת תייר. מהו פרופיל סיכון גבוה? למשל שילוב בין תחום העיסוק ומקום העבודה, כפי שכבר הוסבר.
הכותב הוא עו"ד מומחה לדיני ניוד מומחים, ושותף במשרד עוה"ד קן תור & עכו.
בכתבה הבאה: איך להתמודד עם חקירה של קצין ההגירה לאחר הנחיתה בארה"ב.