בנייה ירוקה: כיצד נתכנן לנו בית בריא?
אספקת אוויר צח, תאורה טיבעית, ומניעת סינוור, רעשים, זיהומים וקרינה - דיירים במבנים שתוכננו נכון, נהנים מחיים בריאים ורגועים יותר. אז מדוע לא לתכנן את הבית החדש בצורה נכונה? המדריך לבניה ירוקה
כשאני צריך לבחור בית קפה לפגישת עבודה, אני בוחר במעטים שהמזגן שלהם לא מרעיש ומתיש, שהרעש מהרחוב לא מפריע, שתחלופת האוויר טובה ושלא אסונוור מבוהק השמש. מדוע הם מעטים? מכיוון שלא פשוט לתכנן מרחב שיתאים לסביבה מבחינת מפגעי רעש, אור טבעי, סינוור, זיהומים, תחלופת אוויר וכדומה.
בפרקים הקודמים במדריך לבנייה ירוקה :
- גם בישראל, בחמסין - כשהבית ירוק לא צריך מזגן
- בונים ירוק - וחוסכים כמחצית מכמות המים
להקטין את חשבון החשמל בלי לחזור לימי הביניים
כך גם יש בתי ספר, ספריות או משרדים, שמאוד נוח ללמוד ולעבוד בהם שעות ארוכות, לעומת כאלה שאתה חש בהם מותש תוך שעה-שעתיים. המצב דומה גם בבתים שלנו: אם הייתם יכולים לעשות ניסוי ולהתגורר מספר ימים בבתים שונים בשכונה שלכם, הייתם מגלים שישנם הבדלים אדירים בתחושה הכללית שלכם בכל בית.
בתקן לבנייה ירוקה מופיע פרק נרחב בנושא בריאות ורווחה, שלו יש שיבות קריטית לאיכות חיי הדיירים. חלק מהסעיפים בו חופפים לפרק האנרגיה, מכיוון שהם משרתים גם חיסכון בארגיה, וגם תיכנון בריא, מצב כולם מרוויחים - שזה עיקרון חשוב בבנייה ירוקה.
אוויר צח
אין צורך להסביר את החשיבות של אוויר צח. תחלופת אוויר יעילה יכולה לאפשר לאדם להרגיש שנעים לו ללא צורך בקירור בקיץ. איוורור ותנועת אוויר טיבעית יכולה להיעשות באמצעות תיכנון נכון של המבנה, למשל על ידי מיקום נכון של החלונות בהתאם לכיווני הרוח, ניצול הפרשי הלחצים בין איזורים שונים בבניין, או מיקום החלונות בהפרשי גבהים על מנת לגרום הוצאה קבועה של אוויר חם מהחלון העליון.
לבניינים שאספקת האוויר שלהם מגיעה ממערכת המיזוג המרכזית בלבד, יש פוטנציאל גבוה להגיע לאחוזי חמצן ואיכות אוויר נמוכים העלולים לגרום למחלות כרוניות. לפיכך יש לתכנן את מערכת המיזוג באופן ששאיבת האוויר תהייה ממקור נקי, שתהיה הפרדה בין פתח היניקה לפתח הפליטה של האוויר, ושייעשה שימוש בפילטרים לסינון של האוויר, במיוחד כאשר קיים באיזור מקור לזיהום אוויר.
אור טיבעי ומניעת סינוור
לאור טיבעי יש השלכות חיוביות על הבריאות. חשוב לתכנן בכל חדר חלונות בשני קירות שונים לפחות, ושלכל חלון יהיה פיתרון הצללה מתאים בעל יכולת גלילה מבחוץ או מבפנים למניעת חימום יתר של החדרים בקיץ, והגנה מפני סינוור מבוהק השמש בשעות אחר הצהריים.
מניעת סינוור מתאורת פנים וחוץ מתבצעת על ידי שימוש בנורות חסכוניות ולא מסנוורות. בתאורת חוץ כדי להשתמש גם בגופי תאורה שאינם מופנים מעלה, על מנת לשמור על חשכת הרקיע החשובה להגנת בעלי החיים הליליים.
איכות אקוסטית
מניעה של רעש מבחוץ מתבצעת על ידי מיפוי של מקורות רעש פוטנציאליים באיזור ותיכנון המבנה באופן שמרחיק ככל הניתן את חדרי השינה, נוסף לשימוש בבידוד אקוסטי איכותי למעטפת המבנה. מניעת רעשים בין החדרים והקומות מתבצע על ידי שימוש בשיכבת בידוד אקוסטית "הבולעות" אנרגית קול.
פליטות רעלים, קרינה ושמירה על האוזון
חומרי בנייה ורהיטים עשויים מתרכובות נדיפות העלולות לפלוט רעלים במשך חודשים. חשוב לוודא שחומרי הבנייה והרהיטים יעמדו בתקני פליטה מחמירים.
מערכות הסקה מרכזיות השורפות דלקים פולטות תחמוצות חנקן העלולות לגרום צריבה בעיינים, בעיות נשימה והחלשת המערכת החיסונית. לפיכך יש לבחור מערכת שרמת פליטות תחמוצות הפחמן שלה נמוכות ולהתקין מסנן בפתח הפליטה.
חשיפה ממושכת לקרינות אלקטרו ומיקרו-מגנטיות, שמקורן בשנאים, מרכזי הולכה, תמסורות חשמל, או אנטנות סלולריות - עלולה לגרום לסרטן. יש לבצע בדיקה ולוודא שמירה על רמות קרינה נמוכות מהרמות המקסימליות המומלצות על ידי המשרד להגנת הסביבה.
התקנה של אנטנות סלולריות על הגג לא עומדת בתקן כמו גם התקנה של מזגנים המשתמשים בגז הפריאון הפוגע בשיכבת האוזון. יש לודא שהמזגנים פועלים על גזים ידידותיים לסביבה.
למען איכות החיים
מי שעושה ספורט קבוע יודע, שעד שלא קנית נעל ריצה חדשה - לא הבנת עד כמה הישנה היתה כבר שחוקה, למרות שכלפי חוץ היא נראתה עדיין כחדשה. באותו אופן החיים במבנה "חולה" שלא תוכנן נכון לא מבינים עד כמה לא טוב להם עד שינסו מבנה "בריא": דיירים במבנים שתוכננו נכון בריאים ורגועים יותר, הילדים הגדלים בהם מרוכזים ולומדים טוב יותר וזה משפיע אפילו על היחסים בתוך המשפחה. ובמילים אחרות - הם נהנים מאיכות חיים טובה יותר.
הכותב האקולוג ברק גוזנר מחברת הבנייה הירוקה , וחבר בועד המייסד והמנהל של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה