החיים של ארז דבש: מתכונים מתוקים
רגע לפני שנפרדים ממאכלי העונה, ארז קומרובסקי מסכם את הסוכות עם מתכונים שנוטפים דבש. בתפריט: ארטישוק ירושלמי בגבינת קשקבל ודבש , סלט פילטים של אשכולית ועוד
התמזל מזלי ואני חי ביישוב שבו יש דבוראי רציני (ככה צריך לקרוא לכוורנים עכשיו). הוא מעביר במשאית הישנה שלו, פעמיים בשנה, את הכוורות בין השדות השונים שמקיפים את מתת וככה יוצא לנו לטעום דבש זעתר או דבש קוצים, דבז אספתסת או דבש אבוקדו. כל אחד מהם שונה באופן מהותי ממשנהו.
עוד בערוץ האוכל:
- ברזיל על הגריל: צחי בוקששתר מכיר לכם את הפיקאנייה
- לה דולצ'ה ויטה: מתכונים איטלקיים קלאסיים, מהטירמיסו המושלם ועד אוסובוקו
- בית ספר רימון: ארז מכין מעדנים מרימונים
דבש הוא כמו שמן זית או יין. עברו הימים בהם השתמשו רק בדבש הנוזלי והתאגידי הגנרי, עכשיו אנחנו מתבלים בו ומתרכזים בטעמיו השונים. ולא רבותיי, זו לא פלצנות להחזיק מספר סוגים של דבש בבית. כמו שזו לא פלצנות להחזיק מספר סוגים של שמני זית או מספר סוגי מלחים.
כשאתם מתבלים ירקות בדבש, אנא מכם, אל תתפתו לשים כמות גדולה מדי. המטרה של דבש היא לעגל את התיבול ולאזן את החמיצות והחריפות ולא להפוך את הירק לגפילטע פיש.
ארטישוק ירושלמי בגבינת קשקבל ודבש
בשנה האחרונה שתלתי ערוגה של ארטישוק ירושלמי. זהו צמח מקסים עם פרחים דומים לחמניות רק קצת יותר קטנים, ויכול להיות צמח נוי בכל גינה. הרבה שמש וגמרנו.
טיפ: לארטישוק הירושלמי המסכן יצא שם של אויב הציבור מספר אחת. תוספת של מעט זרעי שומר כתושים גס בזמן הצלייה היא פתרון קל ויעיל לעניין הגזים.
המרכיבים:
1 ק"ג ארטישוק ירושלמי, קלוף ומושרה במים קרים
1/3 כוס שמן זית עדין
3-4 כפות דבש פרחי בר
מלח ים גרוס לפי הטעם
פלפל לבן גרוס לפי הטעם
1 כף עלי תימין, מופרדים מהענפים
200 גרם גבינת קשקבל אמיתית מחלב כבשים, מגוררת גס
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום גבוה מאוד (220 מעלות).
- מבשלים את הארטישוקים בכמות לא גדולה של מים מומלחים עד שהם מבושלים למחצה. היזהרו לא לבשל אותם יתר על המידה.
- מסננים את הארטישוקים ומסדרים אותם בתבנית חסינת חום בשכבה אחת. יוצקים עליהם את שמן הזית ואת הדבש ומתבלים במלח, פלפל ועלי התימין. מכניסים לתנור ואופים 20 דקות.
- מפזרים מלמעלה את הגבינה המגוררת וממשיכים באפייה עוד כ 10 דקות. מגישים מיד.
סלט ארוגולה ואשכוליות בשמן אגוזים
טיפ: לפלט פרי הדר, כלומר לקבל פלחים ערומים, ללא הקרומים העוטפים אותם, קולפים את הפרי עד הבשר, כך שלא תישאר עליו כל קליפה לבנה. לאחר מכן אוחזים את הפרי ביד אחת, וביד השנייה עוברים בין הפלחים בסכין קטנה וחדה, ומשחררים כל פלח מהקרום העוטף אותו משני צדיו.
המרכיבים:
1 צרור עלי ארוגולה צעירים
2 אשכוליות צהובות
2 אשכוליות אדומות
1-2 כפות דבש הדרים
1 פלפל ירוק חריף טרי קצוץ דק
מלח ים גס לפי הטעם
2-3 כפות שמן אגוזים
אופן ההכנה:
- מפרידים את עלי הארוגולה מהגבעולים, שוטפים את העלים ומייבשים היטב.
- מפלטים את האשכוליות בעדינות כדי לקבל פלחים נקיים מהקרומים (ראו למטה).
- סוחטים את שארית האשכוליות ומערבבים שתי כפות מהמיץ עם הדבש והפלפל החריף (את מה שנותר שותים עם ערק). מתבלים במלח ים גס.
- מערבבים את עלי הארוגולה הנקיים והיבשים עם פלחי האשכוליות והרוטב. מטפטפים מלמעלה את השמן ואוכלים.
סלט קולורבי ושומר
גדולתו של הסלט הזה באה לידי ביטוי כשמשתמשים בקולרבי צעיר ומתוק. כשהקולורבי גדל, הוא מאבד את מתיקותו. בשנים האחרונות שמתי לב שכאשר אני קוטף את הקולורבי בבוסתן ואוכל אותו מיד, עוד בערוגה, הוא מתוק לגמרי. כשאני משאיר אותו יומיים במקרר, הוא מאבד ממתיקותו. אני לא כימאי, אלא טבח, ואין לי מושג לאן המתיקות הולכת, ולכן הוספתי למתכון זה מעט דבש.
המרכיבים:
4-5 קולורבי קטנים, צעירים וטריים
1-2 ראשי שומר צעירים
1 כוס עלי נענע ללא הגבעולים
מלח ים גס לפי הטעם
מיץ מלימון בשל וגדול
1 כף דבש פרחי בר
1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק
1 כף שמן שומשום
אופן ההכנה:
- קולפים את הקולרבי וחותכים אותם לקוביות קטנות. מעבירים לקערה.
- מסירים את בסיס ראשי השומר וחותכים את הקצוות העליונים שלהם. חותכים את הראשים לפרוסות אורך דקיקות ככל האפשר. מוסיפים לקערה.
- מוסיפים את עלי הנענע. זורים מלח גס ומטפטפים מיץ לימון. מוסיפים את הדבש ואת הפלפל החריף ומערבבים.
- טועמים ומוסיפים עוד מלח אם צריך. אם הפלפל החריף לא חריף דיו, אל תפחדו להוסיף עוד אחד. מטפטפים את שמן השומשום ומגישים.