שתף קטע נבחר
 

מיי פירסט ראש השנה

אנו מתגעגעים כל השנה לקציצות הפראסה ולגפילטע פיש. ומה לגבי זרים שהעבירו כאן את החג? כדורגלן ניגרי, דוגמן נורדי, שגרירה שווייצרית ומשפחה דנית אחת מספרים על חוויותיהן מהחג. יש אפילו מתכונים

מוזר להיות ישראלי בחו"ל בראש השנה; הרחובות נעדרים את התכונה המיוחדת של שבוע החג, עוגות הדבש מנמנמות בשלווה על מדפי הקונדיטוריות ואף אחד לא חי בחרדה מחשש שייגמרו בסופר הדגים או הפראסה. למרות שתחושת החגיגיות של חג המולד והשנה החדשה מפצים במקצת על החוסר (ואין ספק שגם שליריד חג המולד באירופה וליין המתובל והמחומם יש חן רב), זה פשוט לא אותו דבר לחגוג את ראש השנה בחו"ל.

 

עוד בערוץ האוכל:

- פותחים שולחן טריפוליטאי: מתכוני החג של משפחת גבסו

- חלומות באספמיה: חוגגים ראש השנה בלדינו

- מיקי שמו מבשל עם אמא: ארוחת החג של משפחת שמו

- לכל מתכוני החג של ערוץ האוכל

 

קצת לפני ערב החג, תהינו בינינו לבין עצמנו, איך מרגישים זרים בסיטואציה הפוכה. כיצד חוו את החג זרים שהעבירו עמנו הישראלים את ראש השנה; האם הם מתגעגעים לאחר לכתם לחריימה ולגפילטע פיש, לריח הטיגון המתוק של קציצות הפראסה וכן מה והאם הם לקחו או ייקחו מהחג איתם לחו"ל.

 

חיפשנו לא-ישראלים, שנחשפו לחג בפעם הראשונה בארץ במקרה בשנים האחרונות ואספנו מהם את רשמיהם. במפתיע, אפילנו יצאנו עם מתכונים לקינוח:

 

דגים חריפים במקום הודו אצל דלה איינוגבה

דלה איינוגבה (28) הוא שוער בני יהודה ושוער שני בנבחרת הלאומית של ניגריה, שמתגורר בארץ כבר 4 שנים. "אצלנו חוגגים את השנה החדשה, כמו בשאר העולם הנוצרי, בראשון לינואר. אנשים מבשלים בבית, יוצאים להתפלל ומזמינים חברים לחלוק איתם את האוכל, כשהמנה המסורתית של החג היא תרנגול הודו".

 

"מאז שאני מתגורר בארץ, אני חוגג מדי שנה גם את ראש השנה, עם חזי מגן (בעלי הקבוצה - ר.י) ומשפחתו, שמזמינים אותו לערב החג כל שנה, זו ארוחת ערב ארוכה וכיף להיות שם וליהנות מהחברה. על השולחן עולה תבשיל דגים חריף, תבשיל בקר וכמובן - תפוחים בדבש. אני אוהב במיוחד את תבשיל הבקר, אותו איזי מגן מבשל בעצמו". 

 

"אני חושב שיותר מכל, אם וכאשר אמשיך לחו"ל או אחזור לניגריה, אתגעגע לאווירה המשפחתית של החג. הדרך הזו של לאכול ביחד, לדבר על המשפחה של איזי. אולי גם קצת לדגים החריפים".

בארץ כבר שנתיים. דלה איינגובה (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
בארץ כבר שנתיים. דלה איינגובה(צילום: אלי אלגרט)

 

חריימה במקום הרינג עבור מורטן ברטלסן

מורטן ברטלסן (26) הוא הפרזנטור של חברת גולף ועיתונאי, המסקר חדשות מישראל עבור עיתונים זרים. ברטלסן נמצא בארץ שנה וחצי, מתגורר בתל אביב ומקורו בצפון חצי האי יוטלנד שבדנמרק.

 

"אצלנו בדנמרק יש את היול (Jul), הסילבסטר הנורדי שחל ב-31 לדצמבר ונשען על מסורות וחג ויקינגי קדום יותר, פרה-נוצרי. זהו אולי החג הכי חשוב במדינות הנורדיות ובסקנדינביה והוא מתחיל - אולי בדומה לראש השנה שלכם - בלשבת ולתכנן את הארוחה המושלמת. למרות שבסוף אף פעם לא עונים על הציפיות ההתחלתיות, תמיד יהיה  שתייה ומצב רוח טוב".

 

מה שאני הכי אוהב בעונת היול הוא את ארוחות היולפרוקוסט (julefrokost), שחלות מדי סוף שבוע בחודשיים שקודמים לו. זו אולי המסורת הכי טובה בכל העסק של ראש השנה שלנו: נפגשים כל סופשבוע עם חברים או משפחה או עמיתים לעבודה, פותחים שולחן ארוך שכולל המון מאכלים קרים ובראשם סוגים שונים של הרינג וסמורברול (smørrebrød, כריך פתוח מלחם שיפון) בכל מיני טופינגים ומטביעים הכל בהרבה שנאפס-קימל (אקווויט) בכל מיני טעמים וסוגים".

 

לא השתגע על האוכל. מורטן (צילום: שי יחזקאל) (צילום: שי יחזקאל)
לא השתגע על האוכל. מורטן(צילום: שי יחזקאל)

 

"בארץ השתתפתי בינתיים בראש שנה אחד, אצל החברה שלי לשעבר והשנה אני עולה לחגוג עם משפחה של חבר טוב בחיפה. אני לא כל כך יודע למה לצפות השנה, אבל בשנה שעברה חגגנו בקיבוץ בצפון, בשולחן ארוך שאליו הסבו כל הקיבוץ בעצם. היו שם תפוחים בדבש, שלא כל כך התלהבתי מהם, וילדים העיפו לאוויר בלונים במקום יונים – אמרו לי שזה מנהג של החג. מבחינת האוכל, הכי התלהבתי מתבשיל הדגים שהיה שם, שהיה מתובל אבל קצת מתוק כי הוסיפו לו דבש בחג. מה אקח איתי מראש השנה בחזרה לחו"ל? אני לא חושב שהאוכל ייחסר לי. הדבר שאולי הכי לי היה הכי כיף הייתה התחושה החברתית, המשפחתית ואת זה כבר יש לנו בראש השנה שלנו".

 

מוניקה ממשיכה לאכול תפוח בדבש גם באיסטנבול

מוניקה שמוץ קירגוז, סגנית השגריר השוויצרי בישראל עד לפני כחודש ובמשך 5 שנים וכיום הקונסולית השווייצרית באיסטנבול, מתוודה על חיבה לקציצות הגפילטע פיש. "יש בשוויץ קהילה יהודית וכמובן ששמעתי על ראש השנה לפני שהגעתי ארצה. עם זאת, חגגתי אותו רק כשעברנו לכאן, אני ומשפחתי. בחמש השנים שהעברנו בישראל, חגגנו את ראש השנה מדי שנה עם חברינו התל אביביים, משפחת יאגלום. אהבתי את כל מה שהוגש, מעוף וכבש, שלמיטב הבנתי מסורתיים יותר אצל יהודים-ספרדים ועד לגפילטע פיש האשכנזי".

 

האם תתגעגע לאווירת החג ולמאכלים? שמוץ-קירגוז טוענת שכן. "אנחנו נתגעגע בעיקר לחברה והאמת היא שגם השנה באיסטנבול, נגיש השבוע תפוחים בדבש. זה שילוב טעים ואם על הדרך זה מוסיף מזל – מה טוב!".

 

ראש השנה חתם קבע אצל מארי וייפה

מארי מוגנסן אימצה את ראש השנה וחוגגת אותו עם חבריה ומשפחה מזה 4 שנים, למרות שמעולם לא נכחה בישראל במהלך החג. "אנחנו חוגגים את ראש השנה בזכות חברנו היהודי שגר כאן תקופה. הוא הכיר לנו את החג הנפלא הזה, שדגים ומתיקות עומדים במרכזו והמשכנו לחגוג אותו גם בלעדיו ואחרי שחזר לישראל".

 

"אצלנו בדרך כלל חוגגים את השנה החדשה בערב האחרון של דצמבר, אבל איכשהו לי זה נראה יותר הגיוני לחגוג אותו על פי המסורת היהודית, אחרי חופשת הקיץ, כשכולם חוזרים מהחופשות ומתחילים מחדש את החיים ובעצם - סוג של שנה חדשה".

 

"אני נהנית לנצל כל תירוץ בשביל לדבר על תוכניות לעתיד עם תקווה לקבלת דברים חדשים, במיוחד בארוחה עם יין טוב, חברים קרובים ומשפחה. במהלך הארוחה, אנחנו מדברים על חופשת הקיץ שלנו וחלקנו גם נזכרים בחופשה המשותפת שהעברנו לפני כמה קיצים בישראל".

יש להם אפילו חריימה שם. מארי (משמאל) ומשפחתה חוגגים את ראש השנה (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
יש להם אפילו חריימה שם. מארי (משמאל) ומשפחתה חוגגים את ראש השנה

 

את ארוחת החג מתחילים אצל מוגנסן בטבילת תפוח בדבש תוך באיחול בעברית: "שנה טובה ומתוקה". אחר כך ייסבו האורחים לשולחן, לארוחת חג שמרכיבה מנות דניות וישראליות.

 

"אנחנו נהנים מהסדר הברור של הדברים בחג, שכן לראש השנה הדני אין שום כללים", אומרת מוגנסן בחיוך מבוייש. כל משתתף בארוחת החג שלה מכין על פי רוב מנה או שניים על פי המסורת של החג: "בן זוגי ייפה מכין את המלבי (ר' מתכון), שאנחנו מאד אוהבים, אחותו – את החלות, חברים מכינים כבד קצוץ, קציצות דג וחריימה מדג קוד ואני מכינה סלט מפתיתים ישראליים. בסך הכל, זהו אחד הערבים האהובים עלינו, ולא רק בגלל האוכל".

אחלה של קליעה יצאה להם. חלות החג של מארי (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
אחלה של קליעה יצאה להם. חלות החג של מארי(צילום: רועי ירושלמי)
 

 

המלבי של ייפה

מארי: "דנמרק היא אמנם לא ארץ זבת חלב ודבש, אך אין ספר שגם אנחנו התברכנו במוצרי חלב נפלאים. מתכון נהדר וקליל לארוחת בוקר או כקינוח לערב החג".

 

המרכיבים (ל-10 מנות בכוסות קטנות):

1 ליטר (5 מיכלים של 200 מ"ל) יוגורט שמנת חמוצה עם 10% שומן לפחות

3/4 כוס קורנפלור

150 גרם סוכר

 

לרוטב הפטל:

200 גרם פטל קפוא

100 גרם סוכר קנים (או 80 גרם סוכר לבן)

 

לעיטור:

פתיתי קוקוס

גרעיני חמניות

פרוסות שקדים מולבנים

טוויסט דני למלבי שלנו. המלבי של ייפה (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
טוויסט דני למלבי שלנו. המלבי של ייפה

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את המלבי: מרתיחים שמנת וסוכר על אש נמוכה, תוך בחישה נמרצת. מוסיפים את הקורנפלור,מנמיכים את האש ומבשלים, תוך ערבוב עד לספיגת הקורנפלור, 2-3 דקות נוספות. מעבירים לצלחת הגשה גדולה (או לכוסות אישיות) ומצננים 24 שעות או לפחות ללילה.
  2. מכינים את רוטב הפטל: מערבבים את הפטל והסוכר בקערה ומניחים לסוכר להיספג במקרר ללילה. מערבבים את התערובת מדי פעם.
  3. מרכיבים את המלבי: קולים במשך 1-2 דקות שקדים, קוקוס וגרעניני חמנייה. מפזרים על המלבי ויוצקים את הרוטב, או מגישים בצד. 

 

סלט פתיתים ועשבי תיבול

מתוך הספר "Fresh Flavors from Israel" בהוצאת "על השולחן". מארי: "חברנו הישראלי קנה לנו כמתנה את ספר הבישול הזה, שהוא שלח לנו מישראל. אנחנו מכינים לעיתים קרובות מתכוינים משם וזהו מתכון שחביב מאד עלינו."

 

להיט גם בקופנהגן. סלט פתיתים ישראלי (צילום: דניה ויינר ) (צילום: דניה ויינר )
להיט גם בקופנהגן. סלט פתיתים ישראלי(צילום: דניה ויינר )

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

2 כוסות פתיתים

3 גזרים חתוכים למקלות דקים

3 גבעולי בצל ירוק חתוכים לעיגולים דקים

250 גרם זיתי קלמטה חצויים ללא חרצנים

1/2 צרור כוסברה קצוצה

1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה

6 ענפי בזיליקום קצוצים

1/2 כוס שמן זית

3 כפות שמן שומשום

3 כפות שומשום שחור-לבן קלוי

מיץ וקליפה מגוררת מ-2 לימונים

מלח ופלפל שחור גרוס טרי

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים פתיתים בשפע מי מלח רותחים, ממש כמו שמבשלים פסטה. כשהם מוכנים, שוטפים בשפע מים קרים עד שהם מתקררים ומסננים. מעבירים לקערה, יוצקים מעט שמן זית ומערבבים למניעת הידבקות.
  2. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים, טועמים ומניחים חצי שעה לפני ההגשה לספיגת טעמים.

 

סלט הפתיתים הישראלי, בגרסת הנון-סטיילינג של מארי (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
סלט הפתיתים הישראלי, בגרסת הנון-סטיילינג של מארי

 

 


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אצל מורטן חוגגים את ראש השנה עם הרינג ואקווויט
צילום: שי יחזקאל
ואצלו בחג אוכלים הודו. דלה איינוגבה
צילום: אלי אלגרט
מומלצים