חטפנו שוק: מתכון לשוק טלה ביתי
איזו מנה מסורתית וחגיגית דורשת מינימום מאמץ וגורפת מקסימום מחמאות? דניה ודיאנה מכינות לכבוד החג שוק טלה וירקות שורש ונהנות מכל רגע
ערב ראש השנה בבית משפחת ויינר הוא ערב של שוק טלה. אני לא יודעת איך התחילה המסורת הזו אבל כשאני נכנסת לבית הורי בערב חג והריח העשיר של בשר טלה צלוי בתנור מכה בי, אני יודעת שאני בבית.
עוד בערוץ האוכל:
- 12 עוגות הדבש הטובות ביותר
- כבד קצוץ, סלט ביצים: סלטים יהודיים לחג
- אביב משה מבשל לחג: מתכונים לא שגרתיים
עוד מתכונים בעמוד ראש השנה
מעולם לא הכנתי בעצמי טלה בתנור, השארתי להורים שלי את העניין (אולי בגלל המחיר), אבל השנה דיאנה ואני רצינו לעשות מנה ממש חגיגית שלא דורשת כמעט שום דבר מהמארח מלבד קפיצה לקצב איכותי.
יום לפני הצילומים התקשרתי לקצב הקבוע שלי והזמנתי ממנו שוק טלה עם דרישות: "אני צריכה את השוק הכי קטנה שיש לך. שתהיה מיושנת כמו שצריך, תנקה לי אותה בחלק התחתון של הרגל, והכי חשוב שתהיה יפה כי היא מיועדת לצילומי דוגמנות". ניתקתי את השיחה וחשבתי לעצמי שאו שהוא צוחק עלי או שהוא רץ למקרר לחפש את דוגמנית הבית.
למחרת בבוקר הגעתי לאסוף את הנתח וביראת כבוד וגאווה הקצב הושיט לי את השוק, הוריד את השקית והראה לי כמה היא יפייפיה.
הבאתי את הדוגמנית לסטודיו ודבר ראשון התחלנו לעבור על איפור ושיער. מרחתי אותה בשמן זית, מלח ופלפל, חרצתי בה חריצים עמוקים והחדרתי שיני שום שלמות, עטפתי אותה בזר של רוזמרין טרי מהגינה וקשרתי בחבל. כל מלאכת ההכנה ארכה 10 דקות ובינתיים התנור התחמם לחום של 220 מעלות.
אני מעידה על עצמי שאני קרניבורית לא קטנה, אוהבת לאכול בשר אבל לא ממש נהנית להתעסק איתו לפני האכילה. במקרה של השוק הזו נהניתי מאד מכל שלבי ההכנה ולא פחות מהתוצאה. יש משהו אצילי בנתח הזה, הוא גדול ומרשים, עשיר במרקמים וטעמים וכשהוא על שולחן החג הוא מיד זורק אותי למראה של שולחנות משתה של אחשוורוש (אפילו שזה לא החג הנכון).
חג שמח!
שוק טלה עם ירקות שורש
המרכיבים (ל-6-7 מנות):
שוק טלה במשקל 3-4 ק"ג
10 שיני שום, קלופות
2 כפות שמן זית
מלח גס ופלפל גרוס טרי
6 ענפי רוזמרין
לירקות שורש:
5 תפוחי אדמה, חתוכים לרבעים
7 גזרים חתוכים, לחתיכות גדולות
2 גבעולי כרשה
אפשר גם: שומר, שורש פטרוזיליה, בטטות
לרוטב:
1 כף קמח
500 מ"ל ציר עוף/ירקות
2 כפות יין אדום
אופן ההכנה:
- בעזרת הידיים משמנים היטב את השוק בשמן זית. חורצים חתכים עמוקים בצורה של X בתוך הבשר ומחדירים את שיני השום. חשוב שהם לא יבצבצו אחרת הם ישרפו במהלך הבישול. ממליחים ומפלפלים.
- מפזרים את גבעולי הרוזמרין על השוק וקושרים אותם בעזרת חבל אפייה. אם אין חבל אפשר לפרק את הגבעול ולפזר את עלי הרוזמרין.
- בהתבנית עמוקה ללא נייר כסף או אפייה מניחים עוד 2-3 גבעולי רוזמרין ומעל את השוק.
- מכניסים לתנור שחומם מאש לטמפ' של 230 מעלות (ללא כיסוי) למשך 20 דקות ואז מנמיכים את עוצמת החום ל-170 מעלות למשך כשעה.
- מוצאים את התבנית מהתנור ומפזרים את הירקות, מברישים אותם בנוזלים שיש בתבנית וממשיכים לאפות שעה נוספת. בסה"כ אופים למשך כשעתיים וחצי. השוק מוכנה כשהבשר נופל ממנה בקלות.
- מוצאים את השוק מהתנור ומכסים בנייר כסף ואז במגבת. נותנים לשוק לנוח במשך 10 דקות לפחות.
- מכינים את הרוטב: אחרי שהוצאנו את השוק מהתבנית זורקים את רוב השומן שהצטבר ואת גבעולי הרוזמרין. מניחים את התבנית על הגז ומוסיפים את הקמח. מגרדים את כל השאריות שעל התחתית (שם נמצא כל הטעם!). מוסיפים את הקמח והציר ומערבבים טוב כדי שלא ייווצרו גושים. מצמצמים למשך 10 דקות. לבסוף מוסיפים את היין האדום ומבשלים למשך עוד 5 דקות. מגישים מעט מהרוטב על קרעי בשר הטלה.
- תודה רבה לעופרה שתרמה לנו כלים מקסימים שהיא מכינה בעבודת יד
-
עוד מתכונים בבלוג מתכוניישן של דניה ויינר ודיאנה לינדר