שתף קטע נבחר

 

המלצות טרכטנברג בדיור יגדילו את הפערים

הוועדה שמינה נתניהו קוראת לאמץ מדיניות כלכלית-חברתית חדשה, אך מתעלמת מעקרונות אלה. מאכזב לקרוא כי מחיר המלצותיה בתחום הנדל"ן, יהיה הרחבת ההטבות לבעלי ההון ופגיעה בהליכי התכנון. דעה

פרסום ההמלצות של ועדת טרכטנברג מראה, כי הבשורה הגדולה ביותר של הועדה היא ברוח ולא בחומר. טרכטנברג מציע עקרונות מנחים נשגבים לקיום חברה צודקת יותר ולאימוץ מדיניות כלכלית-חברתית חדשה בישראל, אולם בו זמנית - הפתרונות המעשיים שמציעה הוועדה מתעלמים לרוב מעקרונות אלו.

 

 

פריצת הדרך המשמעותית ביותר בעקרונות החדשים שמציעה הועדה היא בהתייחסות למדד הצמיחה הכלכלית, שכיום מכמת את הצריכה והייצור במשק אך לא את הדרך בה הצמיחה מושגת ואת החלוקה של פירותיה בין כלל הציבור.

 

"שיעור הצמיחה כנמדד איננו חזות הכול", כותב טרכטנברג, "היבטים חשובים של איכות החיים לא נכללים בו, ובכלל זה מידת אי השוויון, מצב בריאותי, איכות הסביבה, וכדומה. מכאן שיש להרחיב את היריעה בקביעת הפרמטרים לפיהם נמדדים הביצועים של המשק, ולכוון את המדיניות בהתאם". במילים אחרות, טרכטנברג מציע להפסיק ולקדש את מדד הצמיחה הקלאסי כחזות איכות החיים בישראל ולשקלל בתוכו אלמנטים חברתיים וסביבתיים.

 

על כן מאכזב לקרוא כי המלצות הועדה בתחום הדיור והנדל"ן, שהוא הנושא המרכזי שהוביל את המחאה החברתית בישראל, מציעות ל"ייצר" יותר דירות על ידי הגדלת הרווחיות של היזמים, הגמשת חוקי הבנייה בישראל - למשל בהקטנת השטח של הגינות בבתים חדשים, וביצוע שינויים בתוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) כדי להרחיב את היקפי הבנייה במרכז. 

 

המחיר של המלצות אלו יהיה דווקא הגדלת אי השוויון והרחבת ההטבות לבעלי ההון, ומנגד פגיעה בהליכי תכנון שמטרתם להבטיח צדק חברתי-סביבתי והקטנת השטחים הפתוחים מהם יוכל ליהנות הציבור הרחב.

 

מה שלא כתוב

אבל החיסרון בהמלצות ועדת טרכטנברג אינן רק במה שכתוב בהן, אלא בעיקר במה שלא כתוב בהן. כך למשל, הוועדה מתעלמת ממשק האנרגיה בישראל, שיכול לשמש כלי מרכזי לשינוי חברתי-סביבתי בישראל. משק האנרגיה משפיע באופן ישיר על יוקר המחייה, החל מהמחיר של כלל המוצרים במשק ועד לניהול של כל משק בית, אך גם על איכות הסביבה של תושבי המדינה.

 

שינוי אמיתי במדד הצמיחה הקלאסי יכול להיות לדוגמא בהחלטה על יישום תוכנית נרחבת לשימור אנרגיה ולהתייעלות אנרגטית ובהגדלת היקפי הייצור של אנרגיה מתחדשת בישראל. כל אלו עומדים על סדר היום הציבורי שנים ארוכות ומעוגנים בלא מעט החלטות ממשלה שלא מומשו עד עתה.

 

בסופו של יום נדמה, כי המלצות הנדל"ן של ועדת טרכטנברג תואמות פחות או יותר את המהלכים של ממשלת נתניהו לטיפול במצוקת הנדל"ן, החל בחוק הוד"לים ועד לשינוי חוק התכנון והבנייה והאצת הליכי התכנון תוך צמצום הפיקוח על התהליך וזכות הציבור להתנגדות. ובמילים אחרות, אין חדש תחת השמש.

 

הכותב הוא מהמרכז לתהליכים ירוקים, המכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים