בכירי ענף הנדל"ן: מצוקת הדיור לא תיפתר
תגובות מעורבות בענף להמלצות ועדת טרכטנברג בתחום שהצית את מחאת הענק. השמאים והקבלנים מזהירים מכישלון במבחן הביצוע. בעלי חברות בנייה סבורים שאין מענה למצוקת הדיור ומתריעים: הקבלנים מצפים שמחירי הדירות יחזרו לעלות
ההמלצות - והתגובות: בכירי ענף הנדל"ן עקבו הערב (ב') בדריכות אחר פרסום המלצות ועדת טרכטנברג, הכוללות סעיפים שמתייחסים לתחום שהצית את מחאת הענק של קיץ 2011. אך למרות שמעיון ראשון במסקנות עולה כיהמרוויחים הגדולים יהיו היזמים והקבלנים, התגובות למסקנות היו מעורבות: "המלצות טרכטנברג לא מביאות עמן שום בשורה", אומר ל-ynet אברהם קוזניצקי, היו"ר והבעלים של חברת הבנייה מנרב.
- טרכטנברג: יש לנו בשורה לזעקה הלגיטימית
המלצות טרכטנברג לדיור: היזמים ירוויחו בגדול
מומחי המחאה: "לעגן הזכות לדיור בחוק יסוד"
בפרק הנדל"ן ממליצים חברי הוועדה לשינוי חברתי-כלכלי שלל הטבות שמטרתן לעודד את חברות הבנייה לייצר עוד דירות, וגם כמה עונשים למי שמחזיק בדירות או בקרקע ולא מנצלן. בין ההמלצות נכללות אישור של 196 אלף דירות בחמש השנים הקרובות - כש-20% מתוכן לדיור בר השגה, הקלה בפיצול דירות, בניית דיור מסובסד להשכרה, מס על דירות ריקות, עידוד קבלנים לזרז בנייה והגדלת הסיוע בשכר דירה לנזקקים.
קוזניצקי מתייחס ליום שאחרי הוועדה. "חלק מהקבלנים אומרים שהם מצפים שאחרי החגים השמש שוב תזרח ומחירי הדירות יחזרו לעלות, לאחר שהציבור ילמד את המלצות טרכטנברג ויבין שהן לא יפתרו את המצוקה", אמר קוזניצקי. "אנחנו עדים כיום לתופעה של ביקושים כבושים - אנשים ש"יושבים על הגדר" ולא קונים דירה בתקווה לירידה במחירי הדירות. ניתן להניח שאחרי פרסום ההמלצות הם יתעוררו מאשליותיהם ויבינו שלא כדאי לחכות".
"הממשלה לא מוכנה להכניס יד לכיס"
אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אמר ל-ynet, כי המלצות הוועדה לא יפתרו את מצוקת הדיור. "הבעיה העיקרית היא שהוצאתן לפועל תתברר במהרה כבלתי אפשרית", אמר דנוס, "קיימים אצלי ספקות רבים, בשל חוסר נכונותה של הממשלה להכניס יד לכיס ולהוציא כסף".
דנוס הוסיף, כי "הקנס ליזמים לאחר 3 שנים הוא דרקוני, תמוה ומיותר. ניתן פשוט להשיב את מס הרכוש ואין צורך להמציא את הגלגל מחדש". בדבריו אלה התייחס דנוס לאחת מהמלצות הוועדה ולפיה יושת על יזמים קנס כבד, בשיעור של 10% משווי הדירה המתוכננת, במקרים שבהם רכשו קרקע, קיבלו היתר בנייה ולא החלו לבנות עליה בתוך 3 שנים מיום קבלת ההיתר.
עוד הוא ציין, כי 30 מיליון שקל לעידוד פינוי בינוי, נראה סכום נמוך מדי למשימה. "גם את הקנס על דירות ריקות לא נראה שניתן לאכוף, שכן הרשויות המקומיות דלות האמצעים הן אלו שייאלצו לבצע את המשימה".
הקבלנים: לא התייחסו לחסמים
נשיא התאחדות הקבלנים, ניסים בובליל, בירך על ההמלצות, אך הדגיש כי בדומה להמלצות ורפורמות קודמות בענף, הוועדה לא התייחסה לדרכי פעולה ולא הגדירה לוחות זמנים לביצוע. "המבחן של הוועדה יהיה מבחן הביצוע. עד כה הממשלה חזרה ונכשלה במבחני הביצוע בכל הקשור לענף", אמר.
בובליל הוסיף, כי הוועדה מציעה דרכי פעולה לטיפול במחסור בהיצע הדירות, אך לא התייחסה לשלושה חסמים עיקריים מבחינת הקבלנים: מחסור בעובדים מקצועיים, קושי בגיוס אשראי מהמערכת הבנקאית על ידי הקבלנים וכן ביורוקרטיה סבוכה בוועדות התכנון. בנסיבות אלה הוא מעריך שההמלצות לא יבוצעו ולא יצליחו להביא להוזלת מחירי הדירות בחמש השנים הקרובות.
אין הוקוס פוקוס
יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל חברת הבנייה אאורה ישראל, אמר כי מי שציפה ל"הוקוס פוקוס" ולירידה דרסטית במחירי הדיור, יתבדה במהירות. לדבריו, ההמלצות טובות, אבל הבעיה נעוצה ביישומן. "יש לדאוג שרשויות התכנון והמנהל יפעלו ביעילות, תוך הדיפת החסמים הביורוקרטיים, כדי לזרז את מימוש המלצות הוועדה", אמר אטרקצ'י. "מי שמכיר היטב את ענף הנדל"ן, מבין שאין פתרונות פלא ואין קוסמות בתחום".
אטרקצ'י מקווה שהרוכשים הפוטנציאלים שיושבים כעת על הגדר, יחזרו לרכוש דירות. "אני מאמין ששוק הנדל"ן יחזור לסוג של איזון, ללא ירידות חדות במחירים, אך גם ללא עליות חדות", סיכם.
"לקבוע לוחות זמנים לחקיקה"
עדינה חכם, מנכ"ל רשת התיווך אנגלו סכסון, אמרה כי המלצות הוועדה לא מחדשות יותר מדי. "על מרביתן כבר דובר בצורה זו או אחרת", אמרה חכם. היא הוסיפה כי רובן כרוך בחקיקה בכנסת, אך במידה שזו לא תתבצע - דבר לא ישתנה.
"הדבר החשוב ביותר הוא קביעת לוחות הזמנים לחקיקת החוקים הרלוונטיים", אמרה. "יישומן של המלצות הוועדה הוא פוליטי בעיקרו, ולכן נצטרך לחכות ולראות איך הממשלה תביא אותן לידי יישום".
חכם הדגישה שהיא מסתייגת מההמלצה "להעניש" בעלי דירות ריקות. "למה להעניש מישהו שבחר להשקיע כספו בנדל"ן?", היא שואלת. "הוועדה היתה צריכה לחפש דרך חיובית לעודד את אותם בעלי דירות להשכיר את הנכסים שלהם, למשל באמצעות הקלות במס או הנחה בארנונה, במקום כפל הארנונה שקבעו".
שר שר הבינוי והשיכון, ח"כ אריאל אטיאס, אמר כי משרדו כבר פועל להגדלת היצע הקרקעות כפי שמציעה הוועדה. בנוסף הוא תקף ואמר, כי ההמלצות אינן פותרות את בעיית מחוסרי הדיור מבין זכאי הדיור הציבורי. "המלצות הוועדה בנוגע לזכאי הדיור הציבורי הממתינים לו שנים רבות, הן כפלסטר בלבד על חתך עמוק", אמר.