אוסטרליה: פרס לצלם ישראלי שצילם עטלף צמא
צלם הטבע, עופר לוי, המתין במשך שבועיים לוהטים בנהר באוסטרליה כדי לתעד עטלפי פירות לוגמים מים תוך כדי תעופה. "זה הרגיש כמו לצלם מטוס שנוחת לך מול הפנים", הוא אומר ל-ynet, לאחר שזכה במקום הראשון בתחרות צילום בינלאומית
עופר לוי, צלם טבע ישראלי, זכה במקום הראשון באחת מתחרויות צילום טבע הגדולות באוסטרליה וניו-זילנד בסוף השבוע האחרון.
תחרות הצילום "ANZANG Nature Photography", המתקיימת מאז 2003, מושכת אליה צלמים מכל רחבי העולם, כשאחד התנאים להשתתפות בה הוא צילום של חיות בר וטבע מאזור אוסטרליה והסביבה.
צוות השופטים בחן מאות צילומים והחליט להעניק ללוי את הפרס הראשון בתחרות, בסך של 5,000 דולר, בזכות צילום של עטלף פירות אפור ראש, שלוגם מים תוך כדי מעוף.
לוי, (49), מתגורר עם משפחתו באוסטרליה מזה כעשור ומתפרנס מצילום אירועים בקהילה היהודית בסידני. בזמנו הפנוי, הוא מצלם ציפורים וחיות בר בטבע המקומי.
בשלוש השנים האחרונות מקדיש לוי את זמנו כדי לעקוב אחרי עטלפי פירות אפורי ראש, המכונים גם "שועלים מעופפים", המצויים אך ורק באזור החוף המזרחי באוסטרליה.
(להגדלה)
ארב לעטלפים הצמאים בנהר
"העטלפים מבלים את רוב זמנם בתעופה כדי להשיג מזון או במנוחה על העצים ולא יורדים לאדמה מאחר שהרגליים שלהם חלשות מאוד", הוא מספר ל-ynet בראיון לאחר הזכייה. "הדרך היחידה שלהם לשתות היא לעוף מעל מקווי מים, להתחכך עם הבטן הפרוותית שלהם במים ואז ללקק תוך כדי תעופה את הטיפות שעפות באוויר ואת הפרווה הרטובה שלהם".
לדבריו, זו פעולה נפוצה בקרב העטלפים בעיקר בשעות הדמדומים והלילה, אך בימים לוהטים במיוחד, הם מעיזים לצאת החוצה בשעות האור כדי לנסות את מזלם. לוי, המתין לרגע הזה זמן רב. הוא החליט לנצל את תנאי החום הכבדים ובטמפרטורה של כ-40 מעלות, החליט להמתין לעטלפים בתוך נהר, בסמוך לאזורי הלינה שלהם.
"צלם טבע חייב להכיר את מושאי הצילום שלו וידעתי שהחום החריג בקיץ יוציא אותם החוצה אל המים. נכנסתי לנהר והמים הגיעו לי עד לגובה החזה. הצבתי את המצלמה עם חצובה גבוהה במים, כשהמצלמה והעדשה בגובה של כ-10 סנטימטר בלבד מפני המים. תנועה אחת לא נכונה וציוד בשווי של 15 אלף דולר צולל למטה".
לוי חיכה לרגע המתאים במשך שבועיים של נסיונות רטובים בפארק "Parramatta" בניו סאות' וויילס. "חיפשתי רגע מיוחד במעוף שלהם, אבל בשביל זה הייתי צריך לתכנן מראש היכן לעמוד, מאחר שהעטלפים עפים לשתות נגד כיוון הרוח. זה הרגיש כמו לצלם מטוס שנוחת לך מול הפנים. רציתי לתפוס אותם באור הנכון וכמובן שיעופו לכיווני", הוא אומר. "בסופו של דבר, תפסתי יומיים קסומים בהם הכל הסתדר כמו שרציתי ואת הצילום שבחרתי מתוך הסדרה, שלחתי לתחרות".
יונקים מעופפים בסכנת הכחדה
בעבר הוערך מספרם של עטלפי הפירות אפורי הראש במליוני פרטים, אך כיום נותרו כ-300 אלף בלבד והם מוגדרים באיגוד השימור העולמי כמין בסכנת פגיעות בטבע. ירי מאסיבי על ידי חקלאים שחששו לגורל מטעי הפירות, בשילוב ציד, כריתת עצים ופגיעה במקומות הלינה שלהם, גרמו לפגיעה קשה באוכלוסיית העטלפים.
למרות חשיבותם האקולוגית של העטלפים להאבקת צמחים ויערות, התורמים לפיזור הזרעים ולהתחדשות הצומח, מספרם הולך ומתמעט בעשורים האחרונים. העטלפים שניזונים מצוף, אבקת פרחים ופירות נודדים בעקבות המזון ומושבות הלינה שלהם מגיעות גם לאלפי עטלפים.
רק לאחרונה, החלה ממשלת אוסטרליה לאסור על ירי ביונקים ואף העניקה תמיכה כלכלית לחקלאי המדינה כדי להגן על המטעים בעזרת רשתות. בישראל ניתן לצפות בעטלפים הללו בגן החיות התנ"כי בירושלים ובגן גורו.
משאיר את האוסטרלים מאחור
זו אינה הזכייה הראשונה של לוי בתחרות הצילום. ב-2007 הוא זכה בפרס הראשון לאחר שתיעד דורס יום ממין דאה שחורת כתף (הנודדת מעת לעת גם אל ישראל. א.א.) צדה מכרסם בשדות.
הצילומים הזוכים מוצגים במוזיאון בדרום אוסטרליה ובאתר התחרות.
"במהלך התקופה שעקבתי אחריהם, גיליתי כי מדובר בבעלי חיים עדינים, חכמים, שסובלים ממוניטין רע ולא מוצדק. החקלאים שונאים אותם ויורים בהם בגלל חשש לא מוצדק שהם יאכלו להם את מטעי הפירות, ציידים משועממים יורים בהם בשביל הכיף ורק לאחרונה, התחילו להבין כאן כמה שהם חשובים להמשך קיומו של הטבע וההתחדשות שלו", הוא מסביר. "אני מקווה שהתמונה תציג לציבור באוסטרליה ובעולם את הצד היפה של העטלפים המעופפים".