בדרך לאיזון משק הבית: איך מגדילים הכנסות?
הצורך לאזן בין ההוצאות להכנסות כדי לנהל את משק הבית בצורה נכונה, מחייב אותנו לא רק לבחון היטב את ההוצאות שלנו, אלא גם לבדוק כיצד נוכל להגדיל ההכנסות. לעתים, עצלות או חוסר אמונה בעצמנו מונעים מאיתנו עוד כמה אלפי שקלים לשכר החודשי. שווה להתאמץ
העקרון הבסיסי בניהול תקציב משפחתי הוא להוציא פחות ממה שאנו מרוויחים, והנטייה הראשונית של רובנו היא לקצץ בהוצאות. רגע לפני שמתחילים לקצץ את הסעיפים השונים של התקציב, כדאי לעצור ולבדוק האם יש לנו דרך לאזן את התקציב על ידי הגדלת ההכנסה, או במילים אחרות, האם אנו יכולים להרוויח יותר?
- רודף מותגים? לעולם לא תגיע לעצמאות כלכלית
- כלכלת תשרי: סימני החג מרמזים על הכיס שלנו
- כרטיס האשראי נכנס לסלולר. האם נקנה יותר?
למה לא למכור ממולאים?
עדי וגילה הם הורים לשני ילדים. הם הגיעו אליי לאימון כלכלי, כאשר ראו כי הם מכלים את החיסכון לדירה שהיה להם, מכיוון שבכל חודש הם מוציאים יותר משהם מכניסים. כששאלתי אותם מה מטרת הפגישה מבחינתם, תשובתם הראשונית היתה לצמצם בהוצאות כדי לשמור את הכסף שעוד נותר להם.
כאשר שאלתי אותם מה לגבי הגדלת הכנסה, עדי מיד ענה שהוא מוכן לחלק עיתונים בבוקר. גילה ספרה כי היא התפטרה לאחרונה מתפקידה כמורה, וכי היא עובדת כיום כפקידה במשרה חלקית ושכרה עומד על 2,000 שקל בלבד, ובלי אופק להגדלת ההכנסה.
הסיפור של גילה עורר בי מספר שאלות, משום שמדובר בבחורה אינטליגנטית ומרשימה. כששאלתי אותה לכישוריה, היא אמרה שחוץ מללמד היא לא יודעת הרבה. ואז שאלתי אותה מה היא הכי אוהבת לעשות בחיים והתשובה שלה היתה "לבשל". ומה את מבשלת הכי טוב, הקשתי, "ממולאים" ענתה גילה.
בקשתי מגילה לגשת למספר מסעדות עם סיר של ממולאים שהכינה, מתוך כוונה לתת לבעלי המסעדות לטעום את הממולאים שלה ולהציע אותם למכירה. כבר במסעדה הראשונה, הממולאים של גילה שבו את ליבו של הבעלים, והוא קנה את הסיר כולו, שלח אותה לפתוח תיק במס הכנסה, ובקש שלמחרת תכין 150 ממולאים. כך למעשה גילה החלה את העסק שלה, שלאחר חצי שנה מהפתיחה וקבלת כל האישורים הדרושים מכניס לה 8,000 שקל נטו בחודש.
קשה לשבור שגרה
הסיפור של גילה הוא לא סיפור חריג, כיוון שכמעט כל אחד מאיתנו יכול להגדיל את הכנסתו. אז למה זה לא קורה לעיתים תכופות יותר?
אחד המחסומים הנפוצים ביותר, המונעים מאיתנו להצליח, הם הנוחות ותחושת הבטחון שמקנה לנו השגרה. כאשר אנחנו נמצאים במקום עבודה, שבו מכירים אותנו ואת היכולות שלנו, ואנו לא מרגישים צורך להוכיח את עצמנו, אנחנו מפסיקים לשאול את עצמנו האם אנחנו באמת מגשימים את הפוטנציאל שלנו ונהנים, והאם אנחנו מרוויחים כמו שאנו חושבים שאנו יכולים.
אם מקום העבודה שלנו אינו מאפשר לנו להתפתח, כדאי לברר על אפשרות מעבר לתפקיד דומה או בכיר יותר בחברה אחרת, ובכך לשפר את השכר ואת רמת העניין שלנו מהעבודה.
המציאות מראה כי דווקא מצבים של משבר אישי כגון פיטורין או גירושין או מצבי שינוי כגון הריון, בהם נשברת השגרה המוכרת, הם הזדמנות להגדלת ההכנסה שלנו וליציאה מאזור הנוחות. אך אין צורך לחכות למשבר, אלא עלינו לבחון את מצבנו ולברר: האם אנו מרגישים שביכולתנו להרוויח יותר?
לבקש העלאה מהבוס?
המכשול השני הוא חוסר בטחון עצמי. אחת האפשרויות הפשוטות להעלאת ההכנסה היא על ידי בקשת העלאה בשכר, אך זו מעוררת פחדים מפני סירוב אפשרי. לפני שמבקשים העלאה, עלינו לבחון בכנות את התרומה שלנו לארגון ולגלות האם הממונים עלינו מכירים בה ובערך המוסף שלנו.
כדאי לבחון גם את המצב הכלכלי של החברה וליזום את השיחה בתקופות טובות לארגון, כמו למשל לאחר עסקה גדולה או עלייה במניות. כמו כן כדאי להצמיד את הבקשה להצלחות אישיות.
בכדי להגדיל את הסיכוי לקבלת העלאה, כדאי לברר את הערך הנוכחי שלנו בשוק, ולבקש תוספת מתאימה ולא מוגזמת. חשוב להתכונן לשיחת ההעלאה מראש, ולדאוג שהנימה בה תהיה נימה של רתימה ,על ידי ציון התועלת ההדדית, ולא של אולטימטום.
עבודה בערב או שינוי קריירה
המכשול השלישי הוא קושי בזיהוי הכישורים והיכולות שלנו. פעמים רבות התשובה לשאלה "מה אתה יודע לעשות?" היא "כלום", ונדרשת חפירה פנימה כדי לגלות את עולם הכשרונות, היכולות והשאיפות שלנו, שיכולים להוביל אותנו קדימה. עלינו לזכור כי הסיכוי להצליח בעבודה או בעיסוק שאנו אוהבים גדול בהרבה מהסיכוי להצליח בעבודה שעבורנו היא מקום שגרתי.
אנו יכולים לחפש את ההכנסה הנוספת מחוץ לשעות העבודה ולהפוך את האהבה או התחביב שלנו לעסק נוסף המתקיים בשעות הערב. שכירים רבים מצאו פתרונות יצירתיים להגדלת ההכנסה כמו אפיית עוגות ומכירתם, בניית אתרים בשעות הפנאי, הפעלת חנות מתנות וירטואלית ועוד. אם העסק המשני שלנו יגדל ויתפתח, ייתכן שיתאפשר לנו לעזוב את העבודה ולהתפתח דרכו כלכלית.
אמנם לעבודה נוספת מעבר לשעות העבודה יש מחיר כבד בדמות שחיקה אישית ופגיעה בחיי המשפחה, אך כאשר העבודה הנוספת היא גם תחביב הפגיעה קשה פחות. עם זאת, גם אז חשוב להגביל את שעות העבודה בעבודה הנוספת בכדי למנוע קריסה בטווח הארוך.
שכירים רבים חוששים מפני פתיחת עסק בשעות הפנאי, מתוך אמונה כי ישלמו כך יותר מס. מדובר בשיקול נכון ולגיטימי, אך למעשה עלינו לשאול כמה כסף ישאר לנו ביד לאחר ניכוי המס, והאם ההשקעה משתלמת עבורנו. גם אם מדובר במאות שקלים בלבד, הם יכולים לחולל שינוי בתקציב המשפחתי ובאיכות החיים של המשפחה, ועל כן כדאי לבחון זאת בכובד ראש.
לאחר שזיהינו את המכשולים ואת האפשרויות העומדות בפנינו, עלינו ליצור לעצמנו תוכנית פעולה ומטרות. הגדרה של יעד הכנסה מספרי, כגון "תוך שנה אני רוצה להרוויח עוד 3,000 שקל לחודש", מגדילה משמעותית את סיכויי ההצלחה, שכן היא מפשטת את המטרה וסוללת את הדרך ליצירת תוכנית פעולה. לעיתים נדרש לתקופת הכנה, כגון הכשרות לימודיות או הדגשת הערך המוסף שלנו בפני המנהלים.
כאשר אנו נדרשים לבצע הבראה כלכלית, והצמצום כואב ומחייב ויתור על דברים בסיסיים, רגע לפני הקיצוץ כדאי לשאול את עצמנו כיצד נוכל לייצר הכנסה נוספת, ולגלות שעם העזה ויצירתיות, זה מאד אפשרי.
גיל אורלי הוא מנכ"ל חברת יבולים המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים