כדאי לעבוד בהיי-טק כשלומדים? עצות לסטודנטים
רוב חברות ההיי-טק יתחילו להביע בכם עניין רק בשנה השנייה, כי עד אז, עוד אין לכם ידע מספק בשביל לעבוד בתחום. מה תעשו בינתיים? אולי שווה לבקר יותר את סבא וסבתא
גם אני, כמו אלפי הסטודנטים שכבר לומדים, או שמתחילים ללמוד תיכף, קראתי את הכתבה שהעלתה מספר הצעות לסטודנטים שרוצים לשלב עבודה בתואר (או מוכרחים לשלב עבודה בתואר), אבל היא פנתה לקהל הסטודנטים הכללי.
- 87% מהמעסיקים: "נקבל בוגרי מדעי הרוח"
כנציג של חברת השמה שעוסקת בהשמת עובדים לתעשיית ההיי-טק, רציתי לחדד את העצות כדי שהן יותאמו לתארים המאוד מיוחדים של הסטודנטים שמתעתדים להיות היי-טקיסטים.
אם אתם לומדים הנדסת תוכנה, חשמל ואלקטרוניקה, מדעי המחשב, תעשיה וניהול עם התמחות במערכות מידע, או תארים מתקדמים בפיסיקה, מתמטיקה וחשמל, הכתבה הבאה נועדה בדיוק בשבילכם.
גם אני עבדתי במהלך התואר, מימנתי אותו לחלוטין בעצמי, ואפילו הצלחתי להחזיק רכב בשנה האחרונה שלו. זה לא היה קל, וממוצע התואר שלי נפגע, אבל ללא מעט סטודנטים, אין אפשרות אחרת. אם איתרע מזלכם ואתם נצרכים לשלב עבודה בלימודים, הנה כמה דברים שחשוב שתדעו:
1. אוניברסיטה, האוניברסיטה הפתוחה, או מכללה?
קחו בחשבון שמערכת השעות באוניברסיטאות, מקשה מאוד על מציאת עבודה במשרה מלאה. האלטרנטיבות העומדות לרשותכם הן להוציא תואר באוניברסיטה הפתוחה (מומלץ למי שחייב לעבוד במשרה מלאה), או להירשם למכללה. קחו בחשבון שלבוגרי מכללות קשה יותר למצוא עבודה בגמר התואר בהשוואה לעמיתיהם מהאוניברסיטה, ושיש מכללות טובות יותר וטובות פחות בצורה משמעותית!
2. מציאת עבודה בשנה הראשונה
בכל הנוגע למקצועות ההיי-טק, סיכוי סביר שלא תוכלו למצוא משרה רלוונטית, שתחשב לכם כניסיון, כבר בשנה הראשונה.
אם תציצו בסילבוס שלכם, תגלו שרוב המקצועות הנלמדים בשנה הראשונה, הם מקצועות תיאורטיים, מחקריים או מתמטיים, שנועדו להקנות לכם חשיבה מדעית וביקורתית, אבל לא מכשירים אתכם לעבודה בהיי-טק. לימוד המקצועות שכן מכשירים אתכם לעבודה בהיי-טק, מתחיל בשנה השנייה, וזו הסיבה לשמה רוב חברות ההיי-טק יתחילו להביע בכם עניין מהסימסטר השני של השנה השנייה, כי עד אז, עוד אין לכם ידע מספק בשביל לעבוד בתחום.
3. מעדיף ללמוד ולא לעבוד
לאלו מכם שהממון מצוי בכיסם, ועבודה בשבילם אינה הכרח, כדאי שתדעו – גם לכם מומלץ לצאת מהתואר עם ניסיון!
בוגרי אוניברסיטה ללא ניסיון מכונים "בוגרים טריים", והמכשול הקשה ביותר בשבילם, הינו להבקיע את הדרך לתוך התעשייה. אם כבר צברתם ניסיון במהלך התואר, המכשול הזה יוסר בפניכם ויקל עליכם מאוד. הפורומים שעוסקים בעבודה בהיי-טק, מלאים בתלונות של בוגרים טריים חסרי ניסיון, שמתקשים להבקיע את הדרך פנימה!
4. הניסיון חשוב, אבל ממוצע התואר גם
אם בסעיף הקודם, היללתי בשבחה של היציאה מהתואר עם ניסיון, אזי הרשו לי להוסיף סייג – כשאתם בוגרי תואר, גם כשיש לכם ניסיון, ממוצע התואר שלכם הוא אחד הדברים הראשונים שחברות ההיי-טק ישאלו לגביו. בוגרים, גם כשהם מאוניברסיטה נחשבת, יתקשו למצוא עבודה, אם הממוצע שלהם לא יהיה גבוה מספיק. כמה גבוה, אתם שואלים? מעל 82 בטכניון, מעל 85 בשאר האוניברסיטאות, הרבה יותר גבוה במכללות! זה לא אומר שלא תמצאו עבודה עם ממוצע נמוך יותר. זה כן אומר שיהיה לכם קשה יותר למצוא אותה.
5. חפשו עבודה רלוונטית!
לכשתתחילו לעבוד, תבינו שאין חיה כזו "מהנדס תוכנה", או "מהנדס חומרה". מהנדס תוכנה יכול לפתח בשפת JAVA, או בשפת C#, הוא יכול לפתח מוצר שמיועד לאינטרנט, או תוכנת Embedded שמיועדת להתקן רפואי. אותם הדברים אמורים לגבי "מהנדס חומרה" – שם הוא יוכל לפתח כרטיסים או שבבים, לעסוק בווריפיקציה, או לעצב כרטיסים.
ולאן כל זה מוביל אותנו? הניסיון שצברתם בעבודה במהלך התואר, יחשב רלוונטי בעיקר לתפקידים שדורשים ידע באותה שפת הפיתוח בה עסקתם, בסביבת העבודה הספציפית בה פתחתם, ולמוצר אותו יצרתם. אפשר לעבור משפה לשפה, ומסביבה לסביבה, כמובן, אבל סיכוי סביר שחברות שמפתחות מוצרים דומים למה שפיתחתם, יביעו בכם יותר עניין, ויהיה לכם יתרון על פני מתמודדים אחרים על התפקיד. לכן, השתדלו לבחור את הנתיב בו גם תרצו לעסוק בקריירה שלכם, וציברו ניסיון רלוונטי לנתיב זה. זה יקל עליכם במציאת עבודה.
6. מה לגבי עבודה רווחית כמאבטח?
השכר בעבודה הסטודנטיאלית הוא חשוב (בכל זאת, האוכל עולה כסף, גם שכר הדירה), וייתכן שעבודת משמרות כמאבטחים היא רווחית יותר מעבודה במשרת סטודנט בחברת הייטק, אבל הרבה יותר חשוב לכם למצוא עבודה, שתהיה רלוונטית למקצוע בו אתם רוצים לעסוק בסיום התואר. סעיף 3 הסביר בפירוט למה. אל תתנו לשיקולים כלכליים צרים וקצרי טווח להשפיע עליכם. מוטב שתחיו בצימצום במהלך התואר, ותתאמצו למצוא עבודה שתקדם אתכם מקצועית.
ואם בכל זאת חסר לכם כסף, ואין לכם ברירה אלא למצוא דרך להשיג אותו - בקרו את סבא וסבתא לעיתים קרובות יותר :)
אם יש לכם שאלות נוספות לגבי התואר, אתם מוזמנים ליצור עמי קשר בפייסבוק.
דיאלוג היא חברת השמה למקצועות ההיי-טק. הכותב הוא מנהל גיוס ברשתות חברתיות בחברה