אתרים לא יקרים: פחות מ-50 שקלים למשפחה
הם קטנים, מיוחדים ולא מוצפים במבקרים: אתרי טבע והיסטוריה המציעים חוויה לזוג הורים ושני ילדים בלי לקרוע את הכיס. כפי שפורסם במוסף "מסלול" של "ידיעות אחרונות"
>>> פעילויות לחנוכה - כל ההצעות והטיולים בערוץ התיירות
בארצנו הקטנה מסתתרות פינות חמד בדמות שמורות וגנים פחות מוכרים, ולכן גם פחות הומים. הנה כמה הצעות לביקורים לא שגרתיים, במחיר של עד 49.90 שקל למשפחה (שני מבוגרים ושני ילדים בגילאים 18-5). הכניסה לכל האתרים היא חינם למנויי רשות הטבע והגנים.
חמת טבריה | פסיפסים ומעיינות מרפא
חמת טבריה הוא גן לאומי קטן ומקסים שנמצא בעיר שטומנת בחובה סיפורים היסטוריים מרתקים. סגולות המרפא של המים שנובעים מבטן האדמה באזור היו ידועות כבר מימי קדם. את המעיינות, 17 במספר, אפילו חז"ל נהגו לשבח. בין השאר טענו חכמינו שהם מרפאים חולי שחין - ולכן העניקו הסכמתם לרחוץ גם בשבת.
במשך דורות היה האתר "רדום" תחת שכבות של עפר, עד שב1920- התגלה במקרה, בעת סלילת כביש מטבריה לצמח. בין השאר, מצאו פה מנורת שבעה קנים משיש (המוצבת כיום במוזיאון ישראל בירושלים) ושאר פריטים ארכיאולוגיים מסקרנים.
לב המקום הוא בית הכנסת הקדום, ששינה את פניו במהלך הדורות. השרידים המצויים כיום בשטח שייכים למבנה המכונה בית הכנסת של סוורוס, שפעל במאה השלישית והרביעית. על רצפתו יצירת פסיפס נאה, ואם תביטו היטב, תבחינו בהליוס, אל השמש, נוהג במרכבת השמיים.
• באתם עם הילדים? יש פה חוברת הפעלה לקטנים, הכוללת פעילויות, חידות ומשימות כיפיות.
• איך מגיעים: גן לאומי חמת טבריה בכניסה הדרומית לעיר, ליד חמי טבריה.
• מחיר: 42 שקל למשפחה (שני מבוגרים ושני ילדים בגילאים 18-5).
גן לאומי ברעם | בית כנסת קדום
כל כך הרבה פינות חמד מסתתרות בשולי כביש הצפון - יער אלונים, נקודות תצפית, בולען סודי, נחלים ועוד. בין אלו נחבא גן לאומי ברעם שעוטף את בית הכנסת הקדום של הכפר ברעם. המבנה מפתיע בעוצמתו, מפואר, שמור היטב, בנוי מאבני גזית גדולות. הוא שירת את הקהילה היהודית ששיגשגה כאן במאות הרביעית והחמישית. מומלץ להתבונן ממושכות בחזית עם השערים ופיתוחי האבן.
• איך מגיעים: גן לאומי ברעם על כביש ,899 בין קיבוץ סאסא למושב דוב"ב, כ 3- ק"מ ממזרח לצומת חירם.
• מחיר: 42 שקל למשפחה.
חי בר כרמל | נשרים ויחמורים בגובה העיניים
חי בר כרמל הוא מרחב של צדק זואולוגי-היסטורי. מטרתה של שמורה זו, הממוקמת בכרמל באזור המכונה "שווייצריה הקטנה," היא קודם כל לדאוג לבעלי החיים - ולאחר תהליך ארוך ומורכב גם להשיב אותם חזרה אל הטבע. רק לפני מאה וקצת שנים הסתובבו כאן יחמורים, איילים, נשרים ואפילו נמרים.
מעבר לנוף הדרמטי המיוחד הנשקף מהשמורה, של הכרמל המתאושש, סיור במקום יפגיש אתכם עם בעלי החיים המרתקים הללו, וגם ילמד אתכם דבר או שניים על תהליכי ההשבה לטבע: רבייה, התאקלמות וההשבה עצמה. אל תפספסו את כלוב האקלום של הנשרים ואת מכלאת היחמורים הגדולה.
• איך מגיעים: כ300- מטר דרומית מהכניסה לאוניברסיטת חיפה, על כביש חיפה-עוספיה .(672)
• מחיר: 35 שקל לרכב.
עין גדי | מטבעות, בשמים ומסתורין ארמי
ב,1965- בזמן שחברי קיבוץ עין גדי עסקו בחריש בלב השטח החקלאי, נחשפו לעיניהם ממצאים קדומים שצדו את עיניהם. ארכיאולוגים הוזעקו, ובתוך זמן קצר נקבע כי מדובר בלא פחות מבית כנסת שנבנה במאה השלישית לספירה ופעל כ400- שנה, עד שנחרב בשריפה גדולה. החפירות באתר נערכו בתחילת שנות השבעים, והממצאים כללו מושב אבן, חדרים שונים, ספסלים, במה ועוד. רוב הסיכויים שתגיעו לכאן בזכות רצפת הפסיפס המרשימה.
לצד העיטורים, שכמותם ניתן לראות ברצפות פסיפס נוספות בארץ, התגלו פה כמה כתובות בארמית שמצויות כיום במוזיאון רוקפלר בירושלים. אחת מסתורית במיוחד: קללה נגד כל מי שיחשוף את הסוד הגדול של המקום. והסוד הוא ככל הנראה תהליך ההפקה של בושם האפרסמון יקר הערך שנמכר לנשות האימפריה הרומית. במקום נמצאו גם כ5,000- מטבעות מהמאות הרביעית עד השישית.
• איך מגיעים: בית הכנסת הקדום צמוד לשמורת עין גדי. הגעה מכביש ,90 כמה מאות מטרים מצפון לכניסה לקיבוץ.
• מחיר: 42 שקל למשפחה.
תל באר שבע | בעקבות אברהם
עשר דקות נסיעה מהעיר באר שבע, ואתם במנהרת זמן. מי שמגיע לגן הלאומי תל באר שבע יזכה לשוטט בין שרידים שגילם כ5,000- שנה. עם קצת דימיון, אפשר ממש לראות כאן את אברהם אבינו מתהלך בין המבנים השונים. דורות רבים לאחר ימיו של אברהם, זכה האתר הקטן לתואר אתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
בתל הקדום הזה, שנושק למפגש הנחלים באר שבע וחברון, נחשפו שטחים רבים ששימשו את העיר שפעלה כאן בתקופה הישראלית הקדומה, מתישהו במאה העשירית לפני הספירה. האתר שימש ללימוד עקרונות התכנון העירוני בתקופת המקרא. תושבי העיר הקימו מפעל מים גדול, הכולל פיר ומאגר מרשים. אל המאגר יורדים בעזרת 120 מדרגות, ועומקו כ22- מטרים. אפשר גם לצאת החוצה, לטפס אל מגדל התצפית ולזכות בנוף מדברי מרהיב הכולל משבי רוח סתוויים מזדמנים.
• איך מגיעים: הגן הלאומי ממוקם על כביש באר שבע - צומת שוקת, ליד היישוב תל שבע.
• מחיר: 42 שקל למשפחה.
תל ערד | אל המקדש
מן הסתם, חלפתם בעבר לצד האתר הקדום הזה בדרך לים המלח או ממנו. הגיע הזמן לערוך סטייה קלה מהדרך הראשית ולהתענג על שילוב מיוחד במינו של היסטוריה וארכיאולוגיה.
תל ערד, לא הרחק מערד המודרנית, הוא בעצם שתי ערים - תחתונה ועליונה. התחתונה, שהייתה מיושבת בתקופה הכנענית הקדומה 3,150-2,200) לפני הספירה,( נחשבה לעיר גדולה למדי באותם ימים. חומה עבה וחזקה הקיפה אותה ושמרה עליה מפני פולשים ושאר רשעים.
היו בה רחובות, כיכרות, ומבנים לא מעטים - ציבוריים ופרטיים. הסגנון האדריכלי של הבתים הפרטיים היה כה ברור, עד שהוא זכה לשם "בית ערדי."
ומה עם העיר העליונה? אזור זה, הקרוי "תל המצודות," החל להיות מיושב מ1,200- לפני הספירה, בתקופה הישראלית. במהלך הדורות נבנו כאן כמה וכמה מצודות, זו על חורבותיה של זו. באחת החצרות התגלה מקדש שבו היכל רחב ואולם קטן, מעין העתק של המקדש בירושלים. גם כיום, אלפי שנים מאוחר יותר, שוררת פה תחושה של הוד ויראה קלה.
• איך מגיעים: בצומת תל ערד על כביש 31 פונים צפונה לכביש ,2808 ונוסעים כשני ק"מ עד לאתר.
• מחיר: 42 שקל למשפחה.