שתף קטע נבחר
 

ניצודו כל הקרנפים השחורים במערב אפריקה

איגוד השימור העולמי (IUCN) טוען כי הציד הלא חוקי הביא להכחדתם המוחלטת של קרנפים שחורים במערב אפריקה ולהכחדה כמעט ודאית של קרנפים לבנים בקונגו. גם מצבן של חיות הבר במדגסקר נמצא בסכנה

איגוד השימור העולמי (IUCN) מפרסם השבוע תמונת מצב עדכנית לגבי מצבם של עשרות אלפי מיני בעלי חיים וצמחים בעולם. בארגון הוערך מצבם של כ-62 אלף מיני בעלי חיים וצמחים בטבע ברחבי העולם.

 

כתבות אחרונות בערוץ בע"ח

 

על פי העדכון האחרון ברשימת מיני בעלי חיים וצמחים המצויים בסכנת הכחדה בטבע, עולה כי מתוך 61,194 מינים, 23,959 מינים מצויים בסכנת הכחדה ופגיעות בטבע. 64 מינים נכחדו בטבע, אך עדיין קיימים פרטים חיים בשבי ו-801 מינים נכחדו לחלוטין. על פי נתוני הארגון 25 אחוז מהיונקים בעולם מצויים בסכנת הכחדה.

 

לדברי ג'יין סמארט, מנהלת התוכנית העולמית לשימור מינים בארגון, הנתונים שנאספו עד כה על מספר עצום של חיות וצמחים, מעניקים בשורות טובות ורעות כאחד, לגבי מצבם בטבע.

 

 
צילום: Dr Richard Emslie

 

 

הקרנפים נעלמים באפריקה ואסיה

הבשורות הרעות מגיעות מקרב היונקים הגדולים באפריקה ואסיה - הקרנפים. תופעת ציד הקרנפים ברחבי אפריקה ואסיה ממשיכה להחריף ומביאה להכחדה נוספת של מיני קרנפים. רק בחודש שעבר, הכריזו ארגוני שימור כי אוכלוסיית קרנפי הג'אווה הנדירים נכחדה לחלוטין בווייטנאם עקב ציד והביעו דאגה לקיומה של האוכלוסיה האחרונה בעולם, המונה פחות מ-50 פרטים באינדונזיה.

 

כעת, לטענת אנשי האיגוד, לאחר שנים של חששות ונסיונות לעצור את היקפי הציד של הקרנפים באפריקה, הוכרז באופן רשמי כי כל הקרנפים השחורים (קרנפים צרי שפה) במערב אפריקה נכחדו לחלוטין מהטבע, עקב ציד של החיות בשביל קרניהם. ב-2006 פרסם הארגון כי מדובר בהכחדה זמנית וכעת לאחר בדיקות וסקרי שטח מקיפים, העניק לה כעת תוקף רשמי.

 

קרן הטבע העולמית (WWF) פרסמה בתחילת החודש נתונים מדאיגים כי ב-10 החודשים האחרונים ניצודו יותר קרנפים בדרום אפריקה מאשר בכל שנת 2010. המספרים הרשמיים מצביעים על כך כי 341 קרנפים ניצודו מאז תחילת השנה, לעומת 333 אשתקד.

 

מבצע להעברת קרנפים שחורים לשמורות מוגנות (צילום:WWF)

 

מדוע ניצודים הקרנפים? בארגונים מסבירים כי הגורם המרכזי לציד הוא סחר בקרני היונקים הגדולים. על פי הרפואה הסינית המסורתית, הקרניים מכילות חומר שעשוי להגביר את האון הגברי, לטפל בבעיות פוריות ואף לסייע במיגור מחלת המלריה.

 

אוכלוסיית הקרנפים הלבנים (קרנפים רחבי שפה) שמרבית מהאוכלוסיה שלה מצויה בארבע מדינות בלבד - דרום אפריקה, נמיביה, זימבבואה וקניה - נרשמה עליה במספרה בשנים האחרונות ל-20,170  פרטים בטבע, אך למרות זאת יש סיבה לדאגה.

 

האוכלוסייה הצפונית של הקרנפים הללו, תת מין המצוי בקונגו, ככל הנראה נכחד בטבע, לאחר שבשנת 2006 אותרו רק ארבעה קרנפים בלבד. בגני חיות ופארקים מוגנים מוחזקים כיום כ-750 קרנפים לבנים במסגרת תוכנית רבייה עולמית, ביניהם גם בספארי ברמת-גן ובגן החיות התנ"כי בירושלים.

 

זוחלים ודו-חיים נעלמים במדגסקר

כך לדוגמא, מצב בעלי החיים במדגסקר ממשיך להידרדר. האי זכה להכרה עולמית בעיקר תודות לאוכלוסיית קיפופי הלמור הייחודית למדגסקר, סובל מאיומים רבים. השטחים הטבעיים נעלמים בהדרגה, חיות הבר האנדמיות (המצויות אך ורק במדגסקר) סובלות מציד ומאובדן שטחי מחייה טבעיים בים וביבשה.

 

כריתת יערות מהווה את האיום המרכזי ומומחים אומרים כי האי איבד כבר למעלה מ-90 אחוז מהיערות המקוריים שבו ו-40 אחוז מהזוחלים שבו נמצאים בסכנת הכחדה. ההפיכות הרבות בשלטון בשנים האחרונות ומצב הכלכלה הקשה, מניע תושבים רבים לצוד חיות ולנצל את משאבי הטבע המקומיים במהירות.

 

צילום: WWF-Canon

 

 

על פי נתוני הארגון 25 אחוז מהיונקים ברחבי העולם מצויים בסכנת הכחדה בטבע. לדברי הארגון, המידע הקיים כיום אינו מקיף את כל המינים הקיימים בעולם, אך מעניק את ההערכה המדוייקת ביותר לחישוב הסיכונים והסיכויים להכחדתם בטבע.

 

עוד חדשות על חיות בר בארץ ובעולם


פורסם לראשונה 10/11/2011 15:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרנפים רחבי שפה (קרנפים לבנים) בקונגו. ככל הנראה נכחדה בטבע
Dr Richard Emslie
תריסנית ענק (מנטה ריי). התגלה מין נוסף שגם הוא בסכנת פגיעות בטבע
צילום: Andrea Marshall
זיקית "טרזן" במדגסקר
צילום: Joon Kophler
צילום: Jason Brown
מעבירים קרנפים שחורים במסוק לשמורות מוגנות
צילום: Michael Raimondo / African Renaissance / WWF
מומלצים