צפו: דאות שחורות כתף הקימו בית בישראל
צמד דאות שחורות כתף, דורסי יום מאפריקה ואסיה, נחשבים למבקרים נדירים ביותר בישראל, החליטו להזדווג דווקא באזור אגמון החולה. התוצאה: ארבעה גוזלים בריאים. צלמי הטבע, יוסי אשבול ודרור גלילי תיעדו קינון ראשון בישראל
תיעוד ראשון של צמד דאות שחורות כתף שהחליטו לקנן בארץ ולגדל ארבעה גוזלים באזור אגמון החולה. הדאה שחורת כתף נחשבת לדורס יום שמגיע לביקורים מועטים בישראל ובשנים האחרונות אף נצפו מספר פרטים שמבלים כאן את החורף.
עוד בערוץ בע"ח:
- ניצודו כל הקרנפים השחורים במערב אפריקה
במרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע ציינו כי בשנים האחרונות מספר התצפיות המאושרות שלהן בארץ היה מועט ביותר, אך בשנתיים האחרונות, חלה עלייה במספר התצפיות.
באוגוסט האחרון נצפו שלוש דאות (Black-Winged Kite) באזור אגמון החולה - שני זכרים ונקבה. הידיעה על הגעתם משכה לאזור צפרים וצלמי טבע, שהגיעו לצפות במבקרות הנדירות.
מבקרות נדירות מאפריקה, שהחליטו להזדווג בישראל
"ישראל היא בכלל לא בתחום המחייה של הדאה, אבל בשנים האחרונות מגיעים לכאן מספר פרטים בודדים משוטטים. כנראה שיש להם כאן את התנאים המתאימים לעבור את החורף בשלום", אומר ל-ynet דן אלון מנהל מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע.
"למרבה ההפתעה שלנו, שניים מהם, זכר ונקבה, לקחו את הסיכון והתחברו זה לזו. בספטמבר כבר גילינו סימנים ראשונים לקינון".
מיקום הקן הוא באזור מוגן באגמון החולה, שאינו נגיש למבקרים. צמד ההורים צדים בהצלחה מכרסמים רבים המשוטטים בשדות ובשטח האגמון. עד כה הוחלט לשמור בסוד על קיום הקינון ומיקומו כדי למנוע הפרעה לדורסים בגידול הגוזלים. בשבוע הבא, ייערך "פסטיבל "חורף של ציפורים", במהלכו ניתן גם יהיה לנסות ולצפות בדורס במהלך סיורים באזור האגמון.
בחברה להגנת הטבע ציינו כי מדובר בקינון הראשון בישראל ומציינים כי כמויות המזון הגדולות, מעניקות לדורסים תנאים מצויינים לגידול הצאצאים, בשילוב עם מזג אוויר טוב ומקום מוגן מפני ציידים. לדברי אלון, התקווה היא כי בשנים הקרובות יותר דאות יגיעו לקנן פה, כפי שקרה גם באירופה.
דווקא אחד הביקורים הראשונים של הדאה בישראל הסתיים לפני מספר שנים בכי רע, לאחר שניצודה על ידי צייד ומפחלץ ציפורים. כיום הפוחלץ שלה נמצא באוסף הזואולוגי של אוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע.
נשמר בסוד: מקום הקינון וארבעת הגוזלים
מי שתיעד אותן מאז שהגיעו לישראל הם צמד צלמי הטבע, יוסי אשבול ודרור גלילי. "בימים הראשונים לאחר שהדאות הגיעו לאזור, צילמתי אותן מהרכב במרחק של כ-60 מטר. הן הפתיעו אותנו בידידותיות שלהן ולא ברחו. כשהתברר לנו כי הן החלו לקנן, עזבנו אותן לנפשן, עד שהבחנו בתצפיות ממרחק בטוח, שהגוזלים מנוצים והחלו לתרגל את כישורי התעופה שלהם", מספר יוסי אשבול. "החלטנו שנתחיל לצלם אותם רק אחרי מספר שבועות, רגע לפני שיפרחו מהקן".
גלילי מצידו מספר כי הדאות לא היססו להילחם עם בעלי כנף אחרים על מזון. "היו מקרים שעורבים אפורים הגיעו ומנעו מהם לצלול לאדמה כדי לצוד מכרסמים, זה התפתח לקרבות קשים", הוא מגלה. "זה מענג לראות דורסים שהגיעו מאפריקה מבקרים אצלנו. קשה להוריד מהן את העיניים".
ארבעת הגוזלים מתפתחים היטב וצמד ההורים דואג לספק להם מזון מדי יום בתדירות גדולה. "בימים האחרונים הגוזלים החלו לעוף מהקן ואף נצפו צוללים ומתרגלים את כישורי הציד שלהם", מוסיף אשבול. "מאחר שהן מעדיפות לצוד עכברים, נברנים ומריונים, כל השדות מסביב לחורשת הקינון שלהן, נראים כמו גבינה שווייצרית, כולם מחוררים. המקום מלא במחילות של מכרסמים ורגע לאחר שהם מוציאים את הראש, הדאות כבר רואות אותו וצדות אותו במהירות".
אשבול ודרור מציינים בחיוך, כי הדאות למעשה לא צדות את הטרף שלהן, אלא "יוצאות לאסוף וללקט את המזון הישר מהעץ. שולפות נברן מהשדה למטה וחוזרות לקן. הן לא מתאמצות כל כך".
ציידות מיומנות, חובבות מכרסמים
הדאות נפוצות בעיקר באזור אפריקה, הודו, מזרח אסיה ובשנים האחרונות אף נצפו הדאות באירופה, במדינות כדוגמת ספרד, פורטוגל ודרום מערב צרפת. הדאה שחורת כתף היא דורס יום בגודל של 28-35 ס"מ.
בדומה לשאר דורסי היום, הן ניחנו בראיה מעולה וטופרים חדים. הטרף המועדף עליהן הוא מכרסמים חיים, אך גם תועדו צדות ציפורים קטנות ואפילו מאינות הודיות. כמו כן, תועדו טורפות לטאות וחרקים גדולים.
התפריט של הדאה שחורת הכתף מורכב ברובו ממכרסמים קטנים, ציפורים ובעלי חיים קטנים. היא נוטה לרפרף רבות באוויר. צבע הנוצות הבהיר שלה מאפשר לה להסוות את עצמה היטב מפני בעלי חיים המביטים לשמיים בניסיון לאתר טורפים מעל. מצבה של הדאה בטבע יציב למדי.
מאז סוף שנות ה-80 לא נרשמו פגיעות קשות באוכלוסייתה ועל פי איגוד השימור העולמי (IUCN) אין סיבה לדאגה לגבי המשך קיומה בטבע. על פי הערכות שונות אוכלוסיית הדאה שחורת הכתף העולמית מונה כמליון פרטים בוגרים. מעת לעת, מתועדות דאות שנמכרות בארצות ערב בשווקים כחיות מחמד.