שתף קטע נבחר
 

תגלית: נמצאה צפרדע שנכחדה בשנות ה-50

לראשונה מאז סוף שנות ה-50, התגלה מחדש עֲגֻלָּשׁוֹן שְׁחוֹר-גָּחוֹן - צפרדע שנחשבה כי נכחדה לחלוטין מישראל בישראל עם ייבוש החולה. הצפרדע נמצאה אתמול בשמורת החולה ע"י פקח רשות הטבע והגנים. מדענים אישרו כי אכן מדובר בפרט של המין הנדיר

יורם מלכה, פקח רשות הטבע והגנים יצא אתמול בבוקר לעקוב אחרי שקנאים מצויים בשמורת החולה. במהלך נסיעתו עם רכב השטח, באזור שאינו נגיש למבקרים, הוא הבחין לפתע בחיה קטנה שקפצה אל השביל.

 

"הצבע הכהה שלה משך את תשומת ליבי. זה לא משהו שאני רואה כל יום ואני מכיר את מיני הדו-חיים שיש כאן בשמורה", הוא מספר בהתרגשות ל-ynet. "החזקתי אותה בעדינות ביד והפכתי אותה על הבטן. ראיתי שיש נקודות לבנות רבות ואז הבנתי שיש לי כאן משהו נדיר ביותר".

 

מלכה ניגש עם הצפרדע אל מגדיר הדו-חיים כדי לברר במדוייק את מין האוצר שנקרה בדרכו. "התמונה הראשונה שראיתי כשפתחתי את המגדיר, היתה של  העגלשון שחור-גחון. אותן נקודות בבטן, אותם סימנים. זו תחושה של להחזיק את ההסטוריה בכף היד".

 

צילום: אביהו שפירא

 

 

מלכה הזעיק למקום את מנהל ואקולוגית שמורת החולה כדי לבחון את התגלית המפתיעה. השניים נדהמו לגלות כי מדובר באחד מדו-חיים הנדירים ביותר בעולם, שנכחד מהטבע הישראלי בסוף שנות ה-50.

 

עֲגֻלָּשׁוֹן שְׁחוֹר-גָּחוֹן (Discoglossus nigriventer) התגלה על ידי פרופ' היינריך מנדלסון  ופרופ' היינץ שטייניץ ב-1940 והמידע עליו מועט ביותר. הוא משתייך לסדרת חסרי הזנב במשפחת העגולשוניים ולמעשה מדובר בצפרדע בגודל בינוני שהיתה מצויה אך ורק באזור ביצת החולה. גורמי ההכחדה העיקריים של הצפרדע היו בעקבות ייבוש החולה והרס אזורי המחייה. 

 

התגלתה ב-1940 ונעלמה בשנות ה-50

ד"ר שריג גפני, מהמרכז האקדמי רופין, הוזעק מאזור המרכז כדי לבדוק מקרוב את הצפרדע. יחד עם ד"ר דנה מילשטיין, אקולוגית בתי גידול לחים ברשות הטבע והגנים, השניים עמלו בשעות האחרונות כדי לזהות בוודאות, אם אכן מדובר בצפרדע הנדירה.

 

"יש מעט מאוד מידע על הצפרדע, מאחר שמדובר במין שרק התגלה בשנת 1940 ע"י פרופ' היינריך מנדלסון ז"ל. עד לאמצע שנות ה-50 נמצאו רק ארבעה פרטים בחוף המזרחי של ביצת החולה - שניים בוגרים ושני ראשנים. למרבה הצער, שמו אותם באקווריום אחד והגדולים טרפו את הקטנים, כך שעולם המדע נשאר רק עם פרט בוגר אחד", אומרת ל-ynet ד"ר דנה מילשטיין, מרשות הטבע והגנים.

 

כדי לזהות כי מדובר באותו מין, היו צריכים החוקרים לאתר את המסמך המקורי שנכתב על ידי פרופ' מנדלסון משנת 1943. "אחד המאפיינים הבולטים של העגלשון הוא הבטן השחורה עם נקודות לבנות. אחרי שערכנו מדידות, ממרחק בין העיניים ועד לגודל ומשקל, הבנו שאנחנו מסתכלים על חיה היסטורית, שפשוט קמה לתחייה מחדש", היא אומרת.

 

שמורת החולה עוברת בשנים האחרונות תהליך שיקומי נרחב. לדברי ברנשטיין, איכות המים בשמורה שונה לאין שיעור מהשנים הקודמות. "במקום מי קולחין ומי בריכות דגים מתועשות, זורמים כאן מי ירדן באיכות גבוהה וממעיינות סמוכים בכמות משולשת מבעבר, כך שעם שיקום המערכת האקולוגית, יתכן שגם שרדו כאן אוכלוסיות קטנות של הצפרדעים הנדירות הללו".

 

 

צפו בעגלשון שחור-גחון באקווריום המוגן בשמורה. עריכה: גלי גץ

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

האם מסתתרים עוד עגלשונים בשמורה?

המטרה  המרכזית של החוקרים ורשות הטבע והגנים היא לנסות ולאתר עוד פרטים באזור. הצפרדע נמצאה באזור שאינו נגיש למבקרים. החוקרים מעריכים כי מדובר בנקבה שאורכה כ-6.3 ס"מ. הדו-חיים ניזונים בעיקר מחרקים ופרוקי רגליים ומינים רבים בישראל ובעולם, מצויים בסכנת הכחדה עקב אובדן בתי גידול וזיהומים. באיגוד השימור העולמי (IUCN) הכריזו באמצע שנות ה-90 על הכחדתה המוחלטת מהטבע

 

"זה מדהים שחיפשו את העגלון שחור-גרון באזור החולה, בגולן ואפילו גם במדינות שכנות, אבל ללא הצלחה", היא מסכמת. "אני מסתכלת עליו ולא מאמינה שהוא חזר לטבע הישראלי. הוא רק דוגמא אחת לכך שכל מיני הדו-חיים שיש לנו בארץ עדיין בסיכון ואם לא נשמור על הטבע, גם הם עלולים להיעלם".

 

ד"ר שריג גפני מצטרף להתרגשות בגילוי. "לא רצינו לתת אישור סופי עד שלא בדקנו את כל הפרטים הקטנים. זו אחת התגליות החשובות בשנים האחרונות ואני מקווה שיצליחו למצוא עוד עגלשונים בסביבה", הוא אומר ל-ynet.

 

השמועה על התגלית כבר התפשטה ברחבי העולם. ד"ר רובין מור, חוקר בקרן השימור העולמית (CI), סיפר ל-ynet כי "מדובר בחדשות פנטסטיות. זו תגלית מדהימה במסע לאתר צפרדעים אבודות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצפרדע הנדירה. היום בשמורת החולה
צילום: אביהו שפירא
תועד לאחרונה בשנות ה-50
צילום: פרופ' היינריך מנדלסון, המחלקה לזואולוגיה, אוניברסיטת תל אביב
נמצא ברשימת עשרת הדו-חיים הנדירים בעול. עגלשון שחור-גחון בתחתית הפוסטר
צילום: Conservation International
מומלצים