אורלב מתחרט: שינויים בחוק הדיבה או שאתנגד
אחרי שהתברר כי "חוק ההשתקה" יכול לפגוע גם בכל כותב סטטוס בפייסבוק, החליט אחד מיוזמיו להצביע נגד החוק, אם לא יעבור שינויים דרמטיים. בכנסת דנו בחוק, השופט לשעבר מצא תקף: "זו הצעה דורסנית". ההצבעה: היום
הצעת "חוק ההשתקה" המבקשת להחמיר בצורה דרמטית את הפיצויים בגין לשון הרע מקבלת היום מכה לא צפויה: ל-ynet נודע כי אחד מיוזמי ההצעה, ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי), החליט להתנגד להצעת החוק, באם לא תעבור שינויים משמעותיים. הודעתו של אורלב באה שעה קלה לאחר שב-ynet פורסם כי גם כותב סטטוס מעליב בפייסבוק עלול להיתבע ולשלם עד 300 אלף שקל, על פי התיקון לחוק.
חופש הביטוי על הכוונת:
- כתבת סטטוס מעליב בפייסבוק? שלם 300 אלף ש' מרידור ל-ynet: חוק לשון הרע יפגע בדמוקרטיה ח"כים נגד חוק לשון הרע: "ביריונות, סתימת פיות"
- ריבלין: "חוק לשון הרע ימיט אסון על התקשורת" "סכנה ברורה ומיידית לכלי התקשורת"
אורלב אמר היום: "דעתי אינה נוחה מנוסח החוק, כפי שהוגשה לקריאה ראשונה, בשל העובדה שהצעת החוק אינה מאוזנת בהגנות ראויות על חופש הדיבור ועצמאות התחקירים של כלי התקשורת. אם לא ייערכו שינויים משמעותיים בנוסח החוק לקראת הקריאה השנייה והשלישית, אצביע נגד החוק".
במקביל, נערך היום כנס פוליטי בכנסת ביוזמתו של ח"כ יואל חסון. בכנס, שנערך תחת הכותרת "מצילים את הדמוקרטיה", השתתפו פוליטיקאים, בכירים לשעבר במערכת המשפט ואישי ציבור. במקביל, פרסמו 76 מרצים בכירים למשפטים גילוי דעת ובו הן מגדירים את הצעות החוק האחרונות "בלתי ראויות".
"יש בכנסת גל שאי אפשר להתעלם ממנו", אמר חסון בפתח הדיון, "מי שמסתובב במסדרונות חש בגל העכור הזה ורואה את הניסיונות לייצר חוקים שפוגעים בחופש המאפיין את הדמוקרטיה. יוזמי החוקים הבעייתיים יוצרים מצג שווא של נסיגה מחוק קיצוני אבל אז מעלים חוקים לא פחות קשים".
חסון התמקד בדבריו בחוק איסור לשון הרע, המציע להגדיל פי שישה את הפיצוי שיידרשו לשלם עיתונאים או גופי תקשורת ללא כל צורך בהוכחת נזק. "גם אם המטרה היא לתקן את מה שדרוש תיקון, הצעת החוק הזו הולכת רחוק מדי. באופן שבו היא מנוסחת חופש העיתונות ייפגע וחופש הביטוי ייפגע. בכוונתי לפעול שהחוק לא יעבור. אני קורא לסיעה שלי קדימה וליתר סיעות הבית להתנגד אליו".
המשנה לנשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט אליהו מצא, הביע אף הוא חשש מהחקיקה האנטי-דמוקרטית. "כמו אחרים, גם אני בהחלט מודאג מאוד מהצטברות של חקיקה שלרובה מכנה משותף מאוד ברור, גלוי ושקוף - לפגוע בגורמים שמפריעים לשלטון. כך לגבי חוק איסור לשון הרע וכך גם בניסיון להשפיע על הוועדה למינוי שופטים. הניסיונות לפגוע בחופש של בית המשפט העליון ובחופש של התקשורת לא התחילו בהכרח בעידן של הממשלה הנוכחית. גם היום לא כל ההצעות מגיעות מחברי הכנסת זאב אלקין ויריב לוין. אם ישאלו אותי, הצעתו של דיכטר על מדינת הלאום היא לא פחות פרובלמטית".
"בעלי היבלות לא רוצים לדרוך עליהן"
בהתייחס לחוק איסור לשון הרע, אמר מצא: "זו הצעת חוק דורסנית כלפי התקשורת וגם כלפי אנשים אחרים. כפי שמנסים לפגוע בעצמאות בית המשפט העליון, כך החוק הזה מנסה להגן על בעלי יבלות מלדרוך על היבלות שלהם. היום אנחנו יודעים שמו"לים ומפיקי תקשורת עלולים לשקול אם כדאי להם או לא. זה יוסיף אמצעי של הרתעה והפחדה ונקבל פה תקשורת רועדת, לקונית ונחבית אל הכלים".
גם השופטת לשעבר דליה דורנר, המכהנת כנשיאת מועצת העיתונות, הסכימה עם הדברים והביעה געגוע עמוק לתקופתו של מנחם בגין. "צריך לשמור על המיעוט כי בלעדיו אין דמוקרטיה. העמותות מרגיזות, בית משפט מרגיז, אלו דברים שהשלטון צריך לחיות איתם. ביכולתם של המחוקקים לבטל כיום את השלטון הדמוקרטי ולהפוך את העליון לשלוחה של הכנסת".
מי שעוד דיברה בכנס היא יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני. "ראיתי הבוקר לנגד עיניי את הפרסומת של 'ישראל מתייבשת'. בחורה יפה שפניה נסדקות כמו פניה של ישראל. תהליכים של קיצונות, התלהמות, לאומנות ושנאת הזר. המילה שוויון היא לא צ'ופר דמוקרטי, לא אתן שנצטרך לבחור אם המדינה יהודית או דמוקרטית. יש חוקים מפרי איזון, ולכן גם הצעת החוק של דיכטר הוסרה. יש פה שותפות בין נתניהו לבין שותפיו הטבעיים ויש כוונת מכוון לפגוע באותם גורמים המשמשים בלמים ואיזונים בפני השלטון - כל שלטון".
בגילוי דעת שפרסמו הבוקר 76 אנשי אקדמיה מתחום המשפטים נכתב כי "הצעות החוק הנדונות בימים אלה בכנסת, שבהן מוצע לשנות הסדרים מסוימים בדבר הרכב הוועדה לבחירת שופטים והכשירות לכהונה כנשיא בית המשפט העליון, הן בלתי ראויות. תיקוני חקיקה אלה הם שימוש לרעה בכוחו של הרוב. כמשפטנים העוסקים בהוראה ובמחקר בישראל, אשר מזדהים עם ערכי היסוד של המשפט הישראלי ובלי קשר לעמדותינו הפוליטיות, אנו מבקשים להביע את הדאגה העמוקה שלנו מהצעות אלה וממה שהן מבטאות".
Read this article in English