נדחו בחודש פיטורי עובדי פרי גליל
בעלי המפעל הודיע כי נענה לדרישת יו"ר ועדת הכספים שיחפש פתרון מיידי. הוועדה שוקלת כי יינתן למפעל מענק תעסוקה בסך 8-6 מיליון שקל. מוקדם יותר הפגינו כ-200 עובדי המפעל מול הכנסת
כ-200 עובדי מפעל פרי גליל שבחצור הגלילית מפגינים מול כנסת ישראל בירושלים. בדיון שהתקיים בוועדת הכספים אמר
הבעלים של פרי גליל, אושיק אפרים, כי הפיטורים נדחו בחודש לאור דרישת יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, שנכנס לתמונה למציאת פתרון מיידי.
- מאבק עובדי פרי הגליל נכשל: עשרות יפוטרו
פיטורים במפעל פרי הגליל: "הממשלה אשמה"
- 30 פוטרו מפרי הגליל: "הממשלה מפקירה אותנו"
- 30 פוטרו מפרי הגליל: "הממשלה מפקירה אותנו"
גפני אמר כי במהלך החודש הקרוב, אם העבודה תחזור לתקנה, משרדי האוצר והתמ"ת יבחנו הצעה שעלתה בוועדה מפי ח"כ עמיר פרץ (עבודה), לפיה במקום מענק השקעות שהובטח למפעל בסך 18 מיליון שקל, המענק ישולם למפעל כ"מענק תעסוקה", זאת לאחר שהעובדים אשר פוטרו ב-2009 כשהתחלפו הבעלים וקיבלו פיצויים יתקבלו מחדש לעבודה. מדובר במענק בסך 6-8 מיליון שקל, שהבעלים הסכימו לקבל אותו כחלופה למענק ההשקעות.
גפני אמר כי אם חלופה זו תידחה, על משרדי האוצר והתמ"ת להחליט על חקיקה של הוראת שעה לתקופה של שנה וחצי, שנתיים, אשר מזכה את המפעל במענק ההשקעות בתור "מפעל עוגן" בישוב מרוחק בפריפריה שכלכלת התושבים תלויה בקיומו של המפעל.
לא נראה שיש מפעל עם בעיה דומה
גפני העלה את החלופה הזאת לאור טענתם של נציגי משרדי התמ"ת והאוצר, חזי צאיג ומשה אורן, החוששים שכל שינוי בקריטריון מתן מענק ההשקעות לטובת פרי הגליל יהיו לו השלכות רוחב שיחייבו מתן הטבה דומה למפעלים אחרים. גפני הדגיש כי לא נראה שיש בארץ מפעל עם בעיה דומה לזו של פרי הגליל, שקיומה של חצור הגלילית תלוי בו, ולכן הוא מציע את הוראת השעה שבמהלכה יבחנו האם אכן יש השלכות רוחב להטבה הייחודית למפעל שכזה.
נציג הבעלים, אפרים אושיק, אישר את הסיכום שהיה לו עם ח"כ פרץ לגבי החלופה של מענק התעסוקה. עם זאת, נציג האוצר טען כי לא ידוע לו על שום התחייבות ממשלתית שניתנה בעבר למפעל, לקבל את מענק ההשקעות. פרץ אמר כי הבטחה זו ניתנה במפורש על ידי שר התמ"ת הקודם, בנימין בן אליעזר, לבעלים שרכשו את המפעל בשנת 2009.
לדבריו, בן אליעזר מוכן להופיע בוועדה ולאשר את מתן ההתחייבות השלטונית שהממשלה הנוכחית איננה יכולה לסגת ממנה. משרד התמ"ת מסתייג מההתחייבות בטענה שהקריטריון למתן המענק הוא שהמפעל מייצא בחו"ל 25% מתוצרתו, או יצוא למדינה בעלת אוכלוסיה של 12 מיליון תושבים, למרות שאף מפעל בפריפריה, קל וחומר מפעל לייצור מזון, יכול לעמוד בקריטריון הזה.
ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) הציעה שהממשלה תתקן את הקריטריון, כך שבמקום 12 מיליון ייאמר 6 מיליון ולא לייצוא אלא לצריכה מקומית. פרץ הגיב שתיקון החוק לכיוון זה הוא הליך ממושך שלא יעזור לפרי הגליל, בעוד שהצעתו לגבי מתן מענק התעסוקה ניתנת ליישום מידי.
יו"ר ועד העובדים, מוטי חזיזה, גם הוא העיד על ההבטחה שנתן השר בן-אליעזר ללא שום הסתייגות בשעתה. "למה העוול הזה שגורמים לפרי הגליל? להבימה הממשלה עוזרת כי הם שחקנים?", שאל חזיזה. "לא באנו לבקש נדבות. האינטרס של המדינה הוא שהאנשים יעבדו וכל שר או פקיד צריך לחשוב כאילו האימא שלו עובדת בפרי הגליל".
גפני אמר כי, "הבעיה עם פרי הגליל היא לא כסף אלא הבירוקרטיה של המדינה שמתנהגת כמדינת חלם". אי לכך, הוא אמר, כי אם שרי האוצר והתמ"ת לא ישתפו פעולה למציאת פיתרון אני אודיע שיש נתק בין הממשלה לועדת הכספים והדיון הבא של הועדה על הקצבה למרכז ההשקעות יתקיים במפעל פרי הגליל, ונראה אתכם יושבים שם ומסתכלים לעובדים בעיניים".
איימו להפגין מול בית רה"מ ושר האוצר
לפני שלושה חודשים, כש-58 מעובדי המפעל קיבלו מכתבי פיטורים, הם החזירו אותם בעקבות הוראתו של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני ואיימו להקים אוהלים מול בתיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ.
ביום ד' האחרון החלו עובדי המפעל בשביתה ללא הגבלת זמן וחסמו את הכבישים באזורו בעקבות פיטורי 30 מעובדיו. בנוסף, הקימו אוהל מחאה עקב פיטוריהם של עשרות מהעובדים בכניסה למפעל.
יו"ר ועד העובדים, מוטי חזיזה, אמר עם השבתת המפעל ל-ynet :"אנו לא נעביר את העניין בשתיקה והשביתה תימשך עד שיבטלו את כל הפיטורים. לא מקובל עלינו שהם משחקים בעובדים איך שבא להם ועל רה"מ ושר האוצר להבין שהם האשמים העיקרים בכל הבלגן שמתרחש. לא איכפת לאף אחד מעובדי פרי הגליל שסובלים כל הזמן מאיומים של פיטורם מעבודתם".