אינדונזיה: אלפי אורנג-אוטן נאכלים ונורים למוות
מחקר חדש מגלה כי בין 750 ל-1,800 אורנג-אוטנים נדירים בסכנת הכחדה, ניצודים מדי שנה ע"י תושבי הכפרים למטרות מאכל ונורים למוות. החוקרים: התושבים יורים בקופי האדם הפולשים לאזורי חקלאות, שהוקמו על היערות שנכרתו
111 דולר זהו הסכום שקיבלו שני ציידים מאינדונזיה, בעבור כל אורנג-אוטן שיהרגו באזור מטעי הדקלים במחוז מזרח קלימנטאן. משטרת אינדונזיה עצרה את שני עובדי המטעים בשבוע שעבר, בחשד שהרגו 20 אורנג-אוטנים נדירים בסכנת הכחדה וקופים אחרים.
עוד בערוץ בע"ח
- בשורה לחתולים: הכנסת אסרה עקירת ציפורניים
- קר שם בחוץ - בואו לאמץ כלב או חתול
- עדשה פראית: אריה בוחן תיירת ונמר שלג מפהק
- עדשה פראית: אריה בוחן תיירת ונמר שלג מפהק
בחקירתם טענו השניים כי רצו למנוע נזקים למטעים שהיו בבעלותן של חברות בינלאומיות העוסקות בהפקת שמן מדקלים, המיועד לתעשיות המזון.
לדברי המשטרה, השניים הודו בכך כי ירו בקופי האדם כשהיו על העצים ולאחר שנפלו על האדמה, רדפו אחריהם בעזרת כלבים. אם יורשעו הם יהיו צפויים לעונש מאסר של חמש שנים בכלא ולקנס כספי של אלפי דולרים.
המעצר של השניים הוא אירוע סמלי למצבם המידרדר של של קופי האדם הנדירים באי. הטרגדיה של קופי האדם הגדולים והכתומים באינדונזיה ובורניאו רק מחריפה עם השנים.
אינדונזיה: היערות נעלמים, לאורנג-אוטנים אין לאן לברוח
כיום האוכלוסיה הגדולה ביותר בעולם של קופי אורנג-אוטן מתת מין בורניאו, מצויה באי בורניאו שבאינדונזיה ומונה בין 45 ל-69 אלף קופים בלבד, המפוזרים בעשרות אזורים מבודדים. מצבו של תת-מין אחר, אורנג-אוטן סומטרי, מצוי גם הוא בכי רע ומונה פחות מ-7,500 פרטים באי סומטרה ובורניאו.
ריפיון של השלטונות במדינה מאפשר לחברות מסחריות להשתלט על שטחי יערות גשם, לברא אותם ולשתול במקומם דקלים מהם מפיקים שמן. השמן משמש לתעשיית המזון וגם להפקת ביו-דלק, שאינו מזהם את האוויר.
אם אובדן היערות מהווה סכנה קיומית על האורנג-אוטנים, במחקר המשותף לעשרות ארגוני שימור טבע עולמיים, ביניהם קרן הטבע העולמית (WWF), שפורסם החודש באתר המדעי " PLoSOne", נחשפו נתונים מדאיגים בנוגע למימדי הקטל הגדולים של האורנג-אוטנים ע"י תושבי האזור.
עד כ-1,800 קופים נאכלים ונורים למוות מדי שנה
החוקרים, בראשותו של מיקל מיהארד, חוקר ויועץ בכיר בארגון ייעוץ בינלאומי סביבתי, ניהלו סקר מקיף במטרה להבין את הסיבות להרג הקופים. הם ראיינו כ-7,000 אנשים במאות כפרים במחוז בצידו האינדונזי של האי בורניאו בין השנים 2008 ל-2009. לאחר ניתוח הנתונים, העריכו החוקרים כי בין 750 ל-1,800 קופי אורנג-אוטן נדירים ובסכנת הכחדה, נהרגים מדי שנה באזור מחוז קלימנטאן באי בורניאו, באינדונזיה.
לדברי מיהארד, להשלכות של כריתת היערות והסבתם לשטחי חקלאות יש מחיר כבד. אם לא די בכך שהחיות איבדו את שטחי המחייה הטבעיים שלהן, כעת גם התושבים המתגוררים בסמוך לאזורי היערות, יורים בהם מחשש שהחיות יפגעו ביבולים ובמטעים וגם צדים אותם כדי לאכול את בשרם.
"הסקרים שלנו הצביעו על כך כי ההרג של האורנג-אוטנים מתרחש באזורים במעמקי היערות, בהם הם ניצודים כמו שאר מיני בעלי החיים", אמר מיהארד. "זו יכולה להיות אמת בלתי נוחה, אך אי אפשר להתעלם ממנה יותר".
במחקרים ציינו החוקרים כי עד כה לא טופלו לעומק ההשלכות של אובדן השטחים הטבעיים שהחריפו את הקונפליקט בין בני האדם לחיות. הפיכת היערות לשטחים אחרים, גורמים לכך שהאורנג-אוטנים נכנסים אל שטחי החקלאות וגינות התושבים, דבר שמוביל להרג של הקופים.
"ברוב המקרים מדובר בפחד של בני האדם שנובע מחוסר ידע" הוא ציין והוסיף כי תופעת הגורים שניצודים כדי למכור אותם לתעשיית הסחר בחיות נמצאה בעיצומה, הקופים ניצודים כדי להשתמש באבריהם להכנת תרופות מסורתיות. "הרג של קופים קיים בשיעורים גבוהים בקרב כפריים שנכנסו באופן תדיר שוטף ליערות כדי לכרות עצים או כדי לצוד חיות", הוא סיכם.
"צריך להתמודד עם הציד, אם רוצים להציל את האורנג-אוטנים"
בעבר לא היה ידוע כמה קופים ניצודו ונהרגו מדי שנה למטרות מזון והגנה על שטחי המטעים, אך המספרים שנחשפו מדאיגים את החוקרים כי שיעורי ההכחדה מתגברים משנה לשנה.
החוקרים מציינים כי כתוצאה מהפגיעה הקשה ביערות, הכוללת שריפה של אזורים עצומים וכריתה מאסיבית של עצים לטובת תעשייה וחקלאות, אוכלוסיית האורנג-אוטנים התמעטה והתפזרה לכל עבר, אל מקומות בהם האדם עדיין לא הגיע אליהם, אך הקונפליקט בין בני האדם לחיות, רק הולך וגובר, כשהקופים משלמים בחייהם.
"האורנג-אוטנים אינם חלק מהתפריט היומי של האנשים", הדגיש מיהארד וסיפר כי ראה פעמים רבות גולגלות של אורנג-אוטנים, עורות וכפות ידיים כרותות. כמו כן, שמע מעדות ראשונה על אנשים שצדו או אכלו את קופי האדם. "השתמשנו בשיטות מדעיות כדי להעריך את היקף התופעה, אלא אם כן מרבית מהמשיבים לסקר שיקרו, אנחנו צריכים לקבל את סוגיית הציד כאמת בלתי נוחה עימה צריך להתמודד, אם אנחנו רוצים להציל את האורנג-אוטנים", הוא אמר. ברשות היערות באינדונזיה ציינו כי הממצאים עדיין לא נבדקו לעומק על ידם, אך אמרו כי הם מטילים ספק באמיתות הנתונים.
עוד חדשות על חיות בר בארץ ובעולם