המשבר מחריף: בריטניה מגרשת את שגריר איראן
"אם האיראנים חושבים שנבליג על התנהגותם, הם טועים טעות חמורה", אמר שר החוץ הייג בתגובה לתקיפת שגרירות בריטניה בטהרן, והאשים את המשטר האיסלאמי באחריות לתקיפה. "לשגריר האיראני ואנשיו יש 48 שעות לעזוב את בריטניה". במקביל, גרמניה השיבה את השגריר מטהרן לשם "התייעצויות"
בריטניה הבטיחה צעדים חמורים - וקיימה את הבטחתה: שר החוץ של בריטניה, וויליאם הייג, תקף היום (יום ד') בחריפות את איראן, יממה לאחר שסטודנטים תקפו את השגרירות הבריטית באיראן וזרעו בה הרס רב. הייג אמר כי ארצו לא תסבול התנהגות שכזו ואמר כי לשגריר האיראני ולאנשיו בלונדון יש 48 שעות לעזוב את בריטניה. "אם האיראנים חושבים שנבליג על ההתנהגות שלהם, הם טועים טעות חמורה", אמר הייג והוסיף כי הורה לכל הדיפלומטים האיראנים לעזוב את בריטניה.
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
- מכה לחיזבאללה: לבנון תממן חקירת רצח חרירי
הייג סיפר לחברי הפרלמנט בלונדון כי בעקבות האירועים האלימים באיראן, סגרה ארצו את שגרירותה בטהרן. לדבריו, המשטר האיראני "היה מעורב" בתקיפת השגרירות הבריטית. "קשה להאמין שהתקיפה בוצעה ללא תמיכת המשטר האיראני", אמר שר החוץ הבריטי.
לדבריו, בישיבה תיערך מחר של שרי החוץ של האיחוד האירופי ישקלו בריטניה ובעלות בריתה צעדים נוספים נגד הרפובליקה האיסלאמית בתגובה לתקיפת השגרירות.
"תקיפת השגרירות - הפרה חמורה של אמנת וינה"
"ברור לכל הבית הזה ולעולם כולו שאירועים אלה מהווים הפרה חמורה של אמנת וינה בדבר יחסים דיפלומטיים", אמר הייג. "חשוב להבהיר ששום בעיות ביחסים (בין מדינות) לא יכולות להצדיק כשל בהגנה על נציגויות זרות. אתמול צלצלתי לשר החוץ האיראני והבעתי את זעמי על האירוע. הוא הצטער על האירוע ואמר שיחקור את האירוע".
גם גרמניה לא נשארה אדישה לאירועים האלימים בשגרירות הבריטית בטהרן, והיא הודיעה על השבת שגרירה מאיראן לצורך התייעצויות. מוקדם יותר הבוקר הודיעה נורבגיה כי היא סוגרת את השגרירות שלה בטהרן כאקט מחאה לתקיפת הנציגות הבריטית.
ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, הופיע מוקדם יותר בפני חברי הפרלמנט כדי להשיב על שאלות בסוגיות שונות, בהן תקיפתה אתמול של השגרירות הבריטית בטהרן. "בריטניה תגיב בחריפות לתקיפת השגרירות שלה בטהרן", אמר קמרון לחברי הפרלמנט כאשר נשאל על האירוע החריג ברפובליקה האיסלאמית, שבא בתגובה לסנקציות שהטילה עליה בריטניה.
מוקדם יותר הבוקר הודיעה בריטניה כי פינתה מאיראן חלק מאנשי הסגל הדיפלומטי שלה המוצבים במדינה, בעקבות הפריצה לשגרירות שלה, וההרס הרב שזרעו בה מפגינים. בעולם המונחים הדיפלומטי מדובר בצעד חריף.
ארגון הסטודנטים הקיצוני שהיה אחראי להסתערות אתמול על משכן השגרירות ומתחם דיפלומטי נוסף בצפון העיר, הודיע אחרי שהרוחות בבירה האיראנית נרגעו כי הוא מתכוון להמשיך בפעולות מסוג זה עד שהיחסים עם בריטניה ינותקו לגמרי.
"הצעד של הסטודנטים של המהפכה היום היה רק תגובה קטנה להכרזת המלחמה, ובריטניה צריכה לחכות לצעדים הבאים של האומה האיראנית הגדולה", כתבו הסטודנטים, והאשימו את הממלכה המאוחדת ב"שנים של חרישת מזימות נגד איראן".
בדיווח בסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א, המשמשת כשופרו של משטר האייתוללות, אף נמסר כי המפגינים שפרצו לשגרירות תפסו "מסמכי ריגול" ומסמכים סודיים נוספים, מה שאפשר לפרש כמתן לגיטימציה מסוימת למהלך. למרות ההכחשה הרשמית של המשטר כי הוא זה שיזם את הפריצה לשגרירות, הפגנות כמו זו שהתקיימה אתמול ליד השגרירות הבריטית מאורגנות בדרך כלל על-ידי ארגוני סטודנטים תומכי השלטון, הנהנים מעצימת עין של המשטר וכוחות הביטחון.
Read this article in English