מוגש בנגישות: חיים נוחים לבעלי צרכים מיוחדים
1.5 מיליון איש סובלים מלקות כלשהי הפוגעת ומקשה את התנועה וההתמצאות. החקיקה קיימת, אך בהיעדר מודעות נשארת הנגישות למוסדות ציבור ולבתים פרטיים קשה כשהיתה. לרגל יום הנכה הבנלאומי, קבלו מדריך קצר על סביבה נגישה
נגישות היא מידת התאמה של סביבה לשימושם של כל האנשים, כולל אלה בעלי יכולת מוגבלת אם גופנית, נפשית, או שכלית. בישראל חיים כיום 1.5 מיליון איש המוגדרים בעלי צרכים מיוחדים, הסובלים מלקויות כלשהן, ביניהן נכויות, לקויות ראייה, מוגבלויות תנועה ולקויות שכליות וקוגניטיביות. מתוכם, 300 אלף איש מוגדרים בעלי מוגבלות חמורה, ו-430 אלף אזרחים בגיל השלישי, הסובלים מלקויות הקשורות לגיל המבוגר וחוסר הניידות החופשית והעצמאית המתגלה בגילאים אלה.
ב-1998 נחקק בכנסת חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, אך רק ב-2005 נוסף פרק שלם המתייחס לנגישות ובו נקבע: "חובה להנגיש כל מקום הפתוח לציבור וכל שירות הניתן לציבור לאנשים עם כל סוגי המוגבלויות". לפי חוק זה, כל
משרדי הממשלה, בתי משפט, בתי קולנוע, בתי עסק חייבים בנגישות מלאה. אך לצערנו הרב, המודעות לחוק זה הינה מוגבלת ביותר וישנם גופים רבים אשר אינם נגישים ופוגעים בשוויון הזכויות הבסיסי של קבוצת אוכלוסיה זו.
נגישות מבנים ציבוריים מחייבת בראש ובראשונה כניסה נגישה גם לאוכלוסיה המרותקת לכיסאות גלגלים או הליכונים מיוחדים. כמו כן חניה נגישה, מעלית עם מערכת שמע ולחצנים בולטים, חדרי נוחיות נגישים, שילוט בולט ובגובה מתאים, מעברים נגישים, פסי אזהרה ועוד עשרות הנחיות נוספות הידועות ומוכרות למומחי הנגישות המוסמכים.
כתבות נוספות בנושא
"בסך הכל רוצה להגיע לעבודה בזמן"
'שב תבין'- תערוכה הממחישה חוסר נגישות לנכים
"הפכו את המדינה נגישה לכל אזרחיה"
גם בית פרטי צריך להנגיש
נגישות הסביבה הביתית של אוכלוסיה עם צרכים מיוחדים חייבת להיות מותאמת לכל אדם באופן אישי לפי צרכיו. רצוי להזמין מומחה להתאמת בתים אשר יכוון וייעץ לדייר ולשאר בני משפחתו מה כדאי לשנות בבית ועל מה כדאי לחשוב לפני קבלת החלטה גורלית האם לבצע התאמות ושיפוצים או לחפש דירה חלופית.
בראש ובראשונה יש לזכור שסביבת המגורים הינה חשובה לא פחות ממתחם המגורים עצמו, הקרבה לתחבורה ציבורית, מרחק מהחניה לכניסת הבית, מרחק לסופרמרקט, מועדון שכונתי , המרחק לבני משפחה וחברים ועוד.
נגישות בכניסה לבית: מעבר נוח וקל מהחניה הקרובה ביותר עד כניסת הבית, ללא מדרגות ועם רמפה תקנית שלא תעלה על 8% שיפוע עם מעקות לאחיזה נוחה. במקרה של מגורים בבנין משותף גם הכניסה לבנין תהה נוחה וקלה למעבר עגלות וכסאות, פתח הכניסה לבנין ולדירה רחב דיו (לפחות 90 ס"מ). בנוסף מומלץ לשלב בדלת הבית עינית בגובה מתאים וכן פעמון דלת מהבהב.
נגישות בתוך הבית: מומלץ כי כל פתחי החדרים יהיו ברוחב של 80 ס"מ לפחות וכי מסדרונות הבית יהיו רחבים עד כדי צידוד, כלומר שיתאפשר לכל אדם עם כסא או הליכון לבצע פניה או סיבוב. כמו כן מומלץ לוותר על שטיחים בבית, רהיטים מיותרים, לוותר על ריצוף מבריק ומסנוור, להסיר מסילות בולטות בין החדרים. צבעי המתגים יהיו בניגוד לצבעי הקירות, על מנת להקל על אלו שראייתם ירודה.
אחסון: ארונות בית נמוכים (כולל ארונות אמבטיה), ארונות מטבח עם מגירות נשלפות.
מטבח: ארונות בגובה נמוך. מומלץ לוותר על ארון מתחת לכיור על מנת לאפשר גישה נוחה לכיור למוגבלים לכיסא הגלגלים. כמו כן, גם כיריים ותנור בגובה נוח.
חשמל: מומלץ כי כל שקעי החשמל יהיו בגובה 95 ס"מ ובצבע ניגודי ובולט מהקיר.
חדר אמבטיה: זהו אחד האזורים הקשים לכל אזרח בגיל השלישי ועל אחת כמה וכמה לבעלי צרכים מיוחדים. על מנת להקל ואף למנוע תאונות עתידיות מומלץ להפוך כל חדר אמבטיה לחדר מקלחת מרווח שיאפשר גם מקום להתארגן ולהתלבש וכן כניסה של כיסא. כמו כן כדאי לשלב במקלחת כיסא מתקפל שיאפשר ישיבה נוחה בזמן המקלחת.
במקרים שלא ניתן לוותר על האמבטיה ניתן לדאוג לכיסא מיוחד לאמבטיה, שטיחים נגד החלקה, פעמון מצוקה ובנוסף מומלץ לשלב ידיות אחיזה במקלחת ובחדרי נוחיות ובאחרון להתאים גובה אסלה למתגוררים בבית.
- הכותב הוא מנכ"ל נגיש - המרכז הארצי להתאמת נגישות