אסיר מספר 1: קצב ייכנס הבוקר לכלא
אחד הימים העצובים בתולדות מדינת ישראל: עד השעה 10:00 בבוקר ייכנס נשיא המדינה לשעבר, משה קצב, לכלא מעשיהו, שם ירצה 7 שנות מאסר בגין אונס ועבירות מין. "הפכנו לסעודיה. חיבוק הוא עבירת מין", אמר קצב ל"ניו יורק טיימס". ynet יעביר הבוקר משדר מיוחד
7 בדצמבר 2011 ייזכר כיום היסטורי, שבו לראשונה בתולדות מדינת ישראל נשיא מדינה לשעבר נכנס אל מאחורי סורג ובריח. משה קצב יתייצב עד השעה 10:00 בבוקר (יום ד') בשערי כלא מעשיהו על מנת להתחיל בריצוי שבע שנות מאסר שנגזרו עליו לאחר שהורשע באונס ובעבירות מין נוספות. ynet יעביר משדר מיוחד בשידור חי החל משעות הבוקר.
משה קצב נכנס לכלא - כותרות אחרונות ב-ynet:
ניו יורק טיימס: "קצב אומר שאינו חושב על הכלא"
לא לוקחים סיכון: עוד סוהר באגף של קצב
קרוביו של קצב הגיעו לתפילה בביתו
פרידה לפני הכלא: קצב פגש את בתו והנכדים
הלילה הגיעו תומכיו של הנשיא לשעבר לביתו ואיימו לתקוף צלמים ועיתונאים שהמתינו במקום. הם קיללו אותם וניסו לגרום נזק לכלי רכב ולמצלמות. התוקפים נמלטו כאשר ניידת משטרה הגיעה למקום.
שעות ספורות לפני שהנשיא לשעבר יצא לעבר הכלא, פרסם ה"ניו יורק טיימס" ראיון שהעניק קצב לעיתון החשוב בעולם ביום שני. "כשהייתי נשיא קיבלתי כ-10,000 בקשות לחנינה. כולם טענו שהיו קורבנות של אי צדק. אני מתחרט על שדחיתי על הסף את אותן פניות. כעת אני מאמין שחלקם אכן היו חפים מפשע", אמר קצב בראיון, במהלכו דחה מכל וכל את האפשרות שייפגע בעצמו, או יתאבד. "לא אתן לקושרי הקשר לנצח".
"אני עומד לשלם את המחיר על דבר שלא עשיתי", הוסיף קצב בראיון שהעניק ל"ניו יורק טיימס", ואמר: "חיבקתי ונישקתי נשים אבל לא באופן בלתי הולם. הפכנו לסעודיה. חיבוק הוא עבירת מין". כמו כן, רמז קצב לאפלייה על רקע עדתי באומרו כי "העובדה היא שאני במקור ממדינה מוסלמית ומעיירת פיתוח". עם זאת סירב הנשיא לשעבר להתייחס לזהות השופטות והשופטים שהרשיעו אותו ודחו את ערעורו בבית המשפט המחוזי ובבית המשפט העליון.
א' ממשרד התיירות, אחת המתלוננות נגד קצב, אמרה אמש כי כליאתו לא מנחמת אותה. "מטבע הדברים אני חשה שהצדק נעשה, אך אין בלבי שמחה. אין שום דבר משמח בפרשה עגומה זו", אמרה א' לפרקליטה, עו"ד דני סרור, ולחבריה הקרובים. היא הוסיפה כי היא רוצה לשים סוף לפרשה, וכי כניסתו של קצב לכלא היא נדבך נוסף בפרשה העגומה הזו.
במהלך היממה האחרונה שלו כאדם חופשי הגיעו חברים, מכרים ובני משפחה רבים לביתו של קצב בקריית מלאכי. הם תיארו אדם שבור, שמעכל לאט לאט את העובדה שהוא נכנס לבית הסוהר. מקורבי הנשיא לשעבר אמרו ל-ynet כי קצב הוא אדם גמור הנמצא בדיכאון פנימי כבד.
עם זאת, הן קצב עצמו והן מקורביו בטוחים ורוצים להאמין שלאחר שתגיש המשפחה בקשת חנינה רשמית ומסודרת לנשיא המדינה שמעון פרס, הוא יסכים לחון את קצב, והוא לא יישאר שבע שנים בכלא. קצב עצמו אמר לסביבתו הקרובה כי הוא יקדיש את חייו להיאבק על חפותו, וכי הוא משוכנע שלא עשה שום דבר רע.
"קצב הרבה לחבק היום את ילדיו ונכדיו כאילו הוא נפרד מהם לתקופה ממושכת", אמרו בסביבתו של הנשיא לשעבר, "אין לנו ספק שהוא מאמין באמונה שלמה שהוא לא עשה כל עבירה, והוא יילחם על כך עד יומו האחרון".
לאחר שייכנס בשערי הכלא, צפויים חייו של קצב להשתנות מהקצה אל הקצה. למרות שעבר מיון ראשוני עוד לפני כניסתו הרשמית למתקן הכליאה, ועל פיו הוחלט כי ירצה את עונשו באגף התורני ויחלוק תא עם השר לשעבר שלמה בניזרי, קצב צפוי לעבור תהליך מיון וקבלה נוסף. הוא יעבור ראיונות עם קצין המודיעין של הכלא, עובדת סוציאלית, מפקד הכלא וכן צפויות לו בדיקות רפואיות.
לאחר הליך הקבלה הוא יילקח לתאו ויחל בחיי השגרה של האגף, שכוללים השכמה בשעה 04:45 בבוקר, עמידה לספירה שתחזור עוד שלוש פעמים במשך היום, ותפילת שחרית. חלק מהאסירים באגף עובדים במפעלים שבכלא, חלקם פונים למדרשיה ללימודי דת בהנחיית רבנים. מדי אסיר הוא לא יצטרך, מכיוון שבאגף התורני אין בהם שימוש.
בצהריים יורשה קצב לצאת לזמן מוגדר לחוגים בכיתות החינוך והתעסוקה, בהם מלמדים למשל מחשבים או ניהול מחסן. בשעות הערב יתכנס קצב עם כל אסירי האגף לשיעורי דת שהם בגדר חובה - בנושאי הלכה, מוסר, דרך ארץ ומידות.
לאחר השיעורים מתכנסים האסירים לתפילת ערבית. בשעה 22:30 כולם חוזרים לתאים, שננעלים עד הבוקר. זו למעשה שעת כיבוי האורות, אך קצב יוכל להישאר בתא כשהאורות דלוקים ולעסוק בענייניו. מקלטי טלוויזיה לא ניתן להכניס לאגף התורני, כך שאת זמנו הוא ייאלץ להעביר בדרכים אחרות.
כמו כל אסיר בשב"ס, קצב יוכל לרכוש בקנטינה שבכלא מוצרי מזון בסכום של 1,500 שקלים, שבני משפחתו יצטרכו להפקיד עבורו. הוא יוכל להיעזר בטלפון הציבורי שבאגף כדי להתקשר באמצעות טלכרט לחבריו ולבני משפחתו, אך לא יוכל לקבל מהם שיחות. לאגף התורני חצר צמודה, והאסירים זכאים להסתובב בה גם מבלי שתוגדר להם "שעת טיול", כמו לאסירי האגפים האחרים. ביקורים משפחתיים יוכל קצב לקבל אחת לשבועיים למשך חצי שעה.
האסירים זכאים גם לביקורי התייחדות של מספר שעות אחת לחודש עם בת זוגם. הביקורים מותנים בהגשת בקשה, בדיקות רפואיות של בני הזוג וכמובן חתימה על הסכמה של בת הזוג. ביקורי ההתייחדות מתקיימים בחדר מיוחד שבו מיטה זוגית, מקלחת, שירותים צמודים וטלוויזיה. ניתן גם להכניס מזון למקום.
הקלות בעונש - רק אם קצב יודה במעשיו
בכלא קיים מערך טיפול בעברייני מין - פרטני וקבוצתי. קצב לא הודה ולא הביע חרטה על מעשיו ובדרך כלל אסירים כמוהו לא משתתפים בהליך הטיפולי. סירובו עלול לפגוע בהמשך מאסרו, כשיבקש לצאת לחופשה לאחר שירצה רבע מתקופת המאסר, וכשירצה לבקש שחרור מוקדם. השתתפות בטיפול והצלחתו מהווים גורם מכריע בקבלת אישור לחופשות ולהפחתת שליש מהמאסר.
אם יחליט קצב להודות במיוחס לו ולהביע חרטה, הוא יתחיל בטיפול לעברייני מין בליווי עובדת סוציאלית, למסגרת ולמעמד החדש של אסיר המוגדר כעבריין מין.
הטיפול ניתן בהתאם לעבירה הייחודית של כל אסיר, ובדרך כלל עובר האסיר טיפול יעודי בעבירות מין, לאחריו הוא מגיע לקבוצת הכנה לטיפול, ובהמשך לשנה וחצי של טיפול קבוצתי נוסף. גם לאחר מכן נמשכים הטיפולים הקבוצתיים, עד לפגישות של אסירים שמוגדרים כבעלי התנהגות מינית בריאה. כדי ליטול חלק בהליך, יידרש קצב לעבור הערכת מסוכנות מינית של קרימינולוג מהמרכז לבריאות הנפש של השב"ס. על פי המלצותיו נקבעות היציאות לחופשה והשחרור המוקדם.
השתלשלות הפרשה
עם כניסתו לכלא תבוא לסיומה הפרשה שהסעירה את המדינה בחמש וחצי השנים האחרונות. פרשת קצב התפוצצה ביולי 2006, כשהנשיא דאז פנה ליועץ המשפטי לממשלה מזוז, והתלונן כי א' מבית הנשיא מאיימת עליו וסוחטת אותו. תיק החקירה בעניינה של א' נסגר, אך בחקירתו נשאל קצב על מתלוננות נוספות שלפי החשד תקף. הכנסת אישרה להוציאו ל"נבצרות זמנית", ובתחילת 2007 המליץ מזוז להגיש נגדו כתב אישום בגין מעשים שביצע בשלוש המתלוננות האחרות.
קצב סירב להתפטר, ובמסיבת עיתונאים מתוקשרת האשים את המשטרה, הפרקליטות והתקשורת במסע ציד נגדו. במאי 2007 הוארכה נבצרות קצב עד לתום כהונתו. בעקבות בקיעים בתשתית הראייתית בידי הפרקליטות, היא חתמה עמו ביוני 2007 על הסדר טיעון שבמסגרתו אמור היה קצב להישלח למאסר על-תנאי, אך באפריל 2008 הוא חזר בו מהעסקה כדי "לשים סוף לרדיפה".
במרס 2009 החליטה המשטרה להאשים סופית את קצב באונס א' ממשרד התיירות, והוא כינס שוב מסיבת עיתונאים שבה הטיח האשמות קשות בתקשורת. במאי 2009 נפתח משפטו,
שנערך בדלתיים סגורות. לאורך המשפט הכחיש קצב את כל המיוחס לו.
ב-30 בדצמבר 2010 הרשיע בית המשפט המחוזי בתל-אביב את קצב באונס, הטרדה מינית, הטרדת עד ושיבוש הליכי משפט. שלושה חודשים לאחר מכן שלח בית המשפט את קצב לשבע שנות מאסר.
בחודש שעבר דחה בית המשפט העליון את ערעורו של קצב, הן על הכרעת הדין והן על גזר הדין. השופטים דחו את טענותיו של קצב, וקבעו כי קצב ייכנס לכלא בשבעה בדצמבר.
על אף זאת, קצב לא מוותר ופרקליטיו מבקשים, בצעד חריג, ארכה כדי להכין בקשה לדיון נוסף בעליון בהרכב מורחב, למרות שקיים סיכוי נמוך מבחינה משפטית שבקשה כזאת תתקבל. הבקשה הזו צפויה להיות מוגשת בתוך כמה שבועות כאשר הסמכות לקבלת הבקשה מצויה על פי חוק בידי נשיאת העליון דורית ביניש, או בידיו של כל שופט שתסמיך לכך. בני משפחתו גם ביקשו לאפשר לו לרצות חלק מהמאסר בביתו - אך המהלך לא נשא פרי.