שתף קטע נבחר

 
צילום: גיל יוחנן

קצב בדרך לכלא: "האמת תיחשף איתי או בלעדיי"

עם יציאתו לכלא מעשיהו, שם ירצה 7 שנות מאסר בגין אונס, הנשיא לשעבר התייצב מול המצלמות: "מוציאים היום אדם להורג בלי ראיות". עשרות קרובים באו לבית המשפחה. "כולם בכו. גם גילה. אמא שלו לא הפסיקה לבכות"

רגע לפני שהוא מאבד את חירותו ופוסע אל תוך כותלי הכלא, מי שהיה האזרח מספר 1 והורשע באונס ממשיך לטעון שהוא קורבן ש"נקבר בחייו". משה קצב, הנשיא השמיני של מדינת ישראל, אמר הבוקר (יום ד') מחוץ לביתו, רגע לפני שיחל בריצוי עונש שבע שנות המאסר שנגזר עליו: "מוציאים היום אדם להורג על סמך התרשמויות, בלי עדויות ובלי ראיות", הוא אמר. "יום אחד האמת תיחשף, יבוא היום הזה. אינני יודע מתי - זה יהיה איתי או בלעדיי". ynet העביר משדר מיוחד מהאירועים.

 

משה קצב נכנס לכלא - כותרות אחרונות ב-ynet:

ניו יורק טיימס: "קצב אומר שאינו חושב על הכלא"

לא לוקחים סיכון: עוד סוהר באגף של קצב

קרוביו של קצב הגיעו לתפילה בביתו

פרידה לפני הכלא: קצב פגש את בתו והנכדים

 

סמוך לשעה 9:00 יצא קצב מביתו, כשהוא מלווה בעשרות מתומכיו. חלק מהם מחאו לו כפיים וצעקו "אוהבים אותך משה" ו"משה אתה צדיק". קצב אמר כי הוא ייאבק על חפותו: "כל מכריי יודעים שההאשמות אינן נכונות כי הם מכירים אותי. ככל שנאבקתי יותר על חפותי כך נלחמו בי יותר".

  

קצב לפני הכלא: "קוברים אותי בחיים"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הוא המשיך לפרט מדוע הוא חף מפשע וטען כי אפשר היה לנהל את המשפט מול התקשרות: "היום מוציאים אדם להורג לאחר שבית המשפט המחוזי פסל ארבעה יומנים מזמן אמת של 1998, של ארבעה אנשים שונים. מוציאים אדם להורג לאחר שהמשפט התנהל בדלתיים סגורות גם אם רצו להגן על מישהו. אפשר היה לאפשר דלתיים פתוחות ולאפשר את האנונימיות שלהן.

 

"מוציאים אדם להורג לאחר שלא קיבלו את עמדת פרקליט מחוז ירושלים, המוסמך לטפל בתיקים כגון אלה, כשהוא חשב שצריך לסגור את התיק כבר לפני חמש שנים", הוא הוסיף. "מוציאים אדם להורג משום שאני האמנתי בתום ליבי לפרקליטות ולמשטרה". הוא הוסיף במתקפה על השופטים במשפטו: "מוציאים אדם להורג כי בית המשפט לא האמין ל-20 עדים ויותר מזמן אמת והעדיף להאמין ל-20 עדים אחרים שאיש מהם לא מזמן אמת".

 

ההמולה הגדולה. עשרות אנשים יצאו מהבית (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
ההמולה הגדולה. עשרות אנשים יצאו מהבית(צילום: אליעד לוי)

 

בסיום דבריו הוא ציטט מ"על השחיטה" של חיים נחמן ביאליק, שיר שנכתב בעקבות הפוגרום בקישינב ב-1903: "אם יש צדק - יופע מייד! אך אם אחרי הישמדי מתחת רקיע הצדק יופיע - ימוגר נא כיסאו לעד!"

 

המשפחה הגיעה לתמוך

בשעות האחרונות של החופש הגיעו לביתו של קצב בקריית-מלאכי אמו ובני משפחה נוספים. כמו כן הגיעו לבית כמה מתפללים בבית הכנסת של הנשיא לשעבר, כדי להשלים מניין בתפילת שחרית. שוטרים שמרו על הסדר ברחוב.

 

חיבוק אחרון ופרידה (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
חיבוק אחרון ופרידה(צילום: אליעד לוי)
 

 

אחת הנשים שהגיעו לחזק את המשפחה סיפרה כי "כולם בכו. גם גילה". אמו של קצב ישבהומיררה בבכי ללא הרף, מסרים המקורבים. "זו הייתה תחושה של בית אבלים. אבל משה ניחם את מנחמיו", אמר אחד מהם, "אי אפשר להרוג את התקווה. הוא כבר השלים עם זה בימים האחרונים. לא ישן, אפשר לראות את זה על פניו".

  

פעיל ליכוד: נרעיד את האדמה

סגן ראש העיר קריית מלאכי, יוסי סולמני, אמר כשיצא מבית קצב. "אני מאוכזב מאיך שהדברים התפתחו. אני מאמין שהאסימון ייפול כאשר יהיה לבדו בכלא ויסגרו עליו את הדלתות. היום הוא מוקף בבני משפחה וחברים, גילה מאוד מתוחה, ועדיין נותנת לו גיבוי ותומכת בו.

 

גילה קצב לצד בעלה, לפני כמה ימים. מתוחה ותומכת (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
גילה קצב לצד בעלה, לפני כמה ימים. מתוחה ותומכת(צילום: אליעד לוי)

 

"לדעתי הוא קיבל תמיכה מתושבי העיר", הוסיף סולימני. "כולנו התפללנו בשבילו. יש לנו אמון מלא במערכת המשפט ואני מקווה שגם בתקופת המאסר הוא יצליח לשנות את ההחלטה".

 

שכניו של קצב ותושבים בעירו עדיין מאמינים בחפותו. נתי עייש אמר: "זו סתם עלילה. גם אם הוא עשה את המעשים - לא צריך לתת לו עונש כבד. הוא נשיא לשעבר ולא סתם אדם רגיל". גם השכנה ג'ולייט סבורה כך: "הוא לא עשה את זה". יהודה כהן, המתגורר בסמוך לקצב, הציג עמדה שונה: "אם הוא עשה את זה הוא צריך להיענש".

 

והיו גם כאלה שדורשים לתת חנינה לנשיא. פעיל ליכוד שהיה בבית קצב אמר: "אנחנו נרעיד את האדמה. רבים לא מאמינים שנעשה פה משפט צדק. אני הולך לאסוף חתימות של אזרחים, שלא מאמינים להחלטת בית המשפט".

 

קצב לניו-יורק טיימס: "הפכנו לסעודיה"

הלילה התפרסם ראיון עם קצב ב"ניו-יורק טיימס". "אני עומד לשלם את המחיר על דבר שלא עשיתי. חיבקתי ונישקתי נשים, אבל לא באופן בלתי הולם. הפכנו לסעודיה. חיבוק הוא עבירת מין", הוא אמר, ורמז לאפלייה על רקע עדתי: "העובדה היא שאני במקור ממדינה מוסלמית ומעיירת פיתוח".

 

בכלא מעשיהו הוצבו כבר מהלילה עשרות מאבטחים וסוהרים. כביש הכניסה לכלא נחסם משני הצדדים.

 

לאחר שייכנס בשערי הכלא, צפויים חייו של קצב להשתנות מהקצה אל הקצה. למרות שעבר מיון ראשוני עוד לפני כניסתו הרשמית למתקן הכליאה, ועל פיו הוחלט כי ירצה את עונשו באגף התורני ויחלוק תא עם השר לשעבר שלמה בניזרי, קצב צפוי לעבור תהליך מיון וקבלה נוסף. הוא יעבור ראיונות עם קצין המודיעין של הכלא, עובדת סוציאלית, מפקד הכלא וכן צפויות לו בדיקות רפואיות.

 

לאחר הליך הקבלה הוא יילקח לתאו ויחל בחיי השגרה של האגף, שכוללים השכמה בשעה 04:45 בבוקר, עמידה לספירה שתחזור עוד שלוש פעמים במשך היום, ותפילת שחרית. חלק מהאסירים באגף עובדים במפעלים שבכלא, חלקם פונים למדרשיה ללימודי דת בהנחיית רבנים. מדי אסיר הוא לא יצטרך, מכיוון שבאגף התורני אין בהם שימוש.

 

השתלשלות הפרשה

עם כניסתו לכלא תבוא לסיומה הפרשה שהסעירה את המדינה בחמש וחצי השנים האחרונות. פרשת קצב התפוצצה ביולי 2006, כשהנשיא דאז פנה ליועץ המשפטי לממשלה מזוז, והתלונן כי א' מבית הנשיא מאיימת עליו וסוחטת אותו. תיק החקירה בעניינה של א' נסגר, אך בחקירתו נשאל קצב על מתלוננות נוספות שלפי החשד תקף. הכנסת אישרה להוציאו ל"נבצרות זמנית", ובתחילת 2007 המליץ מזוז להגיש נגדו כתב אישום בגין מעשים שביצע בשלוש המתלוננות האחרות.

 

קצב סירב להתפטר, ובמסיבת עיתונאים מתוקשרת האשים את המשטרה, הפרקליטות והתקשורת במסע ציד נגדו. במאי 2007 הוארכה נבצרות קצב עד לתום כהונתו. בעקבות בקיעים בתשתית הראייתית בידי הפרקליטות, היא חתמה עמו ביוני 2007 על הסדר טיעון שבמסגרתו אמור היה קצב להישלח למאסר על-תנאי, אך באפריל 2008 הוא חזר בו מהעסקה כדי "לשים סוף לרדיפה".

 

במרס 2009 החליטה המשטרה להאשים סופית את קצב באונס א' ממשרד התיירות, והוא כינס שוב מסיבת עיתונאים שבה הטיח האשמות קשות בתקשורת. במאי 2009 נפתח משפטו, שנערך בדלתיים סגורות. לאורך המשפט הכחיש קצב את כל המיוחס לו.

 

ב-30 בדצמבר 2010 הרשיע בית המשפט המחוזי בתל-אביב את קצב באונס, הטרדה מינית, הטרדת עד ושיבוש הליכי משפט. שלושה חודשים לאחר מכן שלח בית המשפט את קצב לשבע שנות מאסר. בחודש שעבר דחה בית המשפט העליון את

 ערעורו של קצב, הן על הכרעת הדין והן על גזר הדין. השופטים דחו את טענותיו של קצב, וקבעו כי קצב ייכנס לכלא בשבעה בדצמבר.

 

על אף זאת, קצב לא מוותר ופרקליטיו מבקשים, בצעד חריג, ארכה כדי להכין בקשה לדיון נוסף בעליון בהרכב מורחב, למרות שקיים סיכוי נמוך מבחינה משפטית שבקשה כזאת תתקבל. הבקשה הזו צפויה להיות מוגשת בתוך כמה שבועות כאשר הסמכות לקבלת הבקשה מצויה על פי חוק בידי נשיאת העליון דורית ביניש, או בידיו של כל שופט שתסמיך לכך. בני משפחתו גם ביקשו לאפשר לו לרצות חלק מהמאסר בביתו - אך המהלך לא נשא פרי.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילנה קוריאל, רענן בן-צור, בועז פיילר, אטילה שומפלבי ואביעד גליקמן. את השידור החי צילמו רועי עידן ויהונתן צור. הפקה: מגלי סקידלסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה קצב הבוקר מחוץ לביתו
צילום: אליעד לוי
כלא מעשיהו. ממתינים לקצב
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים