הבטחות בעל פה של הבוס - צריך לקיים?
הבטיחו לכם העלאה של 2,000 שקל והתביישתם לבקש תיעוד בכתב? שלחו לבוס מייל תודה ידידותי. רכשתם רכב על סמך ההבטחה ונשארתם עם שכר נמוך? נסו להוכיח במשפט שנגרם לכם נזק. וגם: האם מותר להקליט את המעסיק? מדריך
המעסיק הבטיח לתת לך העלאה בקרוב, להעביר אותך לחדר פרטי, לתת לך בונוס סוף שנה, להוריד ממך את העומס, לתת לך נופשונית במתנה, לשדרג לך את המכשיר הנייד לאייפון?
- פחות אבל עוד כואב: הכל על פרישה בהסכמה הרות ומפוטרות - זכויות וחובות של אמהות לעתיד
- החברה בקשיים? אתם לא אמורים להיפגע
אז הוא הבטיח. אם התבססת על ההבטחה והיא לא התקיימה, זה יכול להעיב על היחסים במקום העבודה, ובמקרים מסויימים גם לגרום לך לרצות ללכת. איך מנהלים את הבטחות המעסיק באופן חכם? בואו וראו.
תיעוד ההבטחה
נתחיל מההתחלה: איך בכלל מוכיחים שהמעסיק הבטיח ולא קיים?
ברגע ההבטחה הכל היה נראה ורוד: זה היה באמצע שנה שעברה, כשמושיקו מנהל המתנ"ס הבטיח לך שבחודש ספטמבר יתווספו לניהולך שני חוגי יוגה חדשים והשכר יעלה בהתאם. בכל הקיץ הוא התחמק, ורק כשנפתחה השנה הוא הודיע לך באופן רשמי שאת נשארת עם אותם חוגים משנה שעברה, וגם טען שזו לא הייתה ממש הבטחה, הוא רק התכוון שאולי.... את מצידך הסתמכת על תוספת השכר הצפויה כשרכשת רכב בקיץ, ועכשיו נשארת עם אותה משכורת נמוכה יחסית, תשלומים גבוהים על הרכב, והרבה זעם בלב.
וזה לא שהייתה לך ברירה: הרי ידעת בסתר לבך, שאם תבקשי ממנו להעלות את ההבטחה על הכתב הוא יתחמק ויגיד שזה מסובך, ובשביל שהוא לא יתחרט - החלטת להשאיר את זה בגדר דיבורים בע"פ.
אז מה עושים כשלא נעים/לא מקובל לבקש התחייבות בכתב, אבל בכל זאת רוצים לתעד את ההבטחה?
אני מציעה לתעד את הדברים בדרכים עקיפות:
למשל, בתום הפגישה שבה הובטחו הדברים, ניתן לשלוח למעסיק מייל קצר וידידותי בזו הלשון:
"תודה רבה על הפגישה, ושמחתי מאד לשמוע שאתה מתכוון להעלות את שכרי ב-2,000 שקל ברוטו, כבר מהחודש הבא! זוהי בשורה משמחת, ואני מחכה בקוצר רוח להמשך עבודה פורייה ביחד. נמרוד". את המייל יש להדפיס ולשמור ליום סגריר.
נגרם לי נזק מהפרת ההבטחה - לתבוע?
השאלה הראשונה היא, האם באמת נגרם לך נזק כשההבטחה הופרה. במקרים רבים נגרמת לנו אכזבה, אך אין דין אכזבה כדין נזק אמיתי בר הוכחה! במקרה שהובא כדוגמא, המורה ליוגה סבלה מנזק כספי. אך במקרה אחר, בו הובטח לעובד אייפון, ובמקומו הוא קיבל מכשיר מדגם פחות מתקדם, יהיה לו מאד קשה להוכיח נזק אמיתי.
אם ההבטחה בת הוכחה, היה לה שווי כספי גבוה, הסתמכתם עליה, והפרתה גרמה לכם לנזקים, אתם עלולים לרצות לעזוב את מקום העבודה (יורחב בהמשך), ולהידרש להליך משפטי על מנת למצות את זכויותיכם.
במקרה שתגיעו לבית הדין, הוא יחפש, ראשית, את ההוכחה כי אכן ניתנה הבטחה - והיא הופרה. אם יש לכם חוזה בכתב שמבטיח את הדברים, מצבכם טוב, אך גם אם לא, וההבטחה ניתנה בע"פ, המצב לא אבוד וניתן לנסות להוכיחה בדרכים אלו:
א. במידה והמעסיק כתב לכם מייל ובו ציין את ההבטחה, זוהי ראייה טובה בהחלט.
ב. במידה ואתם כתבתם למעסיק מייל, כאמור לעיל, והוא הגיב בכל נוסח חיובי שהוא, או לחילופין ענה לכם על נושא אחר אך לא הכחיש את ההבטחה, הציגו את ההתכתבות לבית הדין וטענו כי היא מעידה על אישור הדברים מצידו.
ג. ניתן ליזום שיחה עם המעסיק ובה לשוחח על ההבטחה, ולנסות לקבל את עמדתו. את השיחה ניתן להקליט (אם אתם מהווים חלק מהשיחה, ההקלטה מותרת), ואת ההקלטה - לתמלל ולהגישה.
ד. כמו כן תוכלו לנסות לגייס עובדים נוספים שנכחו באותה ישיבה או מפגש בו נאמרו הדברים, ולבקש שיספרו לבית הדין על ההבטחה שניתנה לכם (רק במידה ויש להם אינטרס לעזור לכם).
התפטרות עקב הפרת הבטחה
שאלה נוספת שתיבחן היא, האם עובד שהתפטר בשל הפרת ההבטחה, זכאי לקבל פיצויי פיטורים?
במאמר המלא הזה מפורטות הנסיבות בהן זכאי עובד לבצע התפטרות בדין פיצויים, דהיינו להתפטר - ולדרוש פיצויים כאילו פוטר, לפי סעיף 11 א לחוק פיצויי פיטורים. בין היתר מוכרת "התפטרות בדין פיטורים" במצבים של הפחתת שכר, פגיעה במעמד המקצועי של העובד, ואפילו הארכת המשמרת ללא הסכמתו.
גם הפרת הבטחה מהותית שניתנה כדין יכולה להוות סיבה שמצדיקה התפטרות שכזו, אך בכל מקרה לגופו יש לבדוק:
1. האם ניתנה לעובד הבטחה אמיתית?
2. האם מי שנתן אותה היה מוסמך לתיתה?
3. האם העובד אכן הסתמך על ההבטחה, ואינו יכול להמשיך לעבוד בנסיבות אלו (של הפרתה)?
4. האם העובד הגיב בזמן אמת, או שהוא רק משתמש עתה בהפרת ההבטחה, להצדיק את עזיבתו?
במקרים שונים נקבע כי תחושה סובייקטיבית של עובד, או אכזבתו העמוקה מכך שהובטח לו קידום שלא יצא לפועל בסוף, היא מובנת, אך עדיין אינה מצדיקה התפטרות בדין פיטורים.
כך במקרה מסויים העובד הוכיח שהייתה התחייבות חוזית של המנכ"ל להעלות את שכרו, אך בית הדין קבע כי ההתחייבות הייתה רק "לשקול בחיוב את ההעלאה", כי המכתב ניתן בחוסר סמכות (רק הבעלים יכלו לאשר שינויי שכר, ולא המנכ"ל), וכי העובדה שהעובד המשיך לעבוד מספר חודשים נוספים לאחר שלא ניתנה לו העלאה - מעידה שהוא לא התפטר בגלל זה. כל אלו הביאו את בית הדין להחלטה שלא הייתה כאן סיבה להתפטרות בדין פיטורים.
נוסח מכתב ההתפטרות
טרם התפטרות לפי סעיף 11 א כאמור, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי בכדי לקבוע אם במקרה הספציפי שלכם ההתפטרות תיחשב כלגיטימית.
מבחינה טכנית, העובד שמבקש להתפטר חייב לפנות קודם כל למעסיקו, להעלות את טרונייתו על הכתב ולבקש את תיקון המחדל. במכתב יציין העובד שרק אם ההפרה לא תתוקן (ההבטחה לא תמומש), הוא יתפטר בתגובה. כמו כן עליו לדרוש בכתב שישלמו לו את מלוא הפיצויים.
בעניין זה קבעה הפסיקה כי העובד חייב להעמיד את המעביד על כוונתו להתפטר, כדי שתהיה למעסיק הזדמנות לטפל בבעיה, ולסלק את הסיבה להתפטרות. זוהי לא בחירה של העובד, ורק אם המעסיק קיבל פנייה בכתב ולא טיפל בבעיה, הוראות החוק יתקיימו וניתן יהיה לדרוש פיצויים.
(חשוב לציין כי במקרים בהם העובד חתום בחוזה העבודה שלו על סעיף 14, הכספים שנצברו בקופת הפיצויים מועברים לבעלותו בכל מקרה).
גם לנוסח מכתב ההתפטרות יש משמעות גדולה:
במקרה מסויים עובד שהתפטר טען כי התפטרותו הייתה, בין היתר, עקב "הפרת הבטחה שהבטיח מנהלו לקידומו בעבודה". בית הדין בחן את תביעתו לפיצויים, וקבע כי מכתב ההתפטרות שלו, שנוסח על ידי עו"ד, אינו עונה על תנאי הסעיף:
1. במכתב לא צויין כל קשר בין הפרת ההבטחה לכאורה, להתפטרות.
2. במכתב התובע הודיע על התפטרותו, ולא נתן הזדמנות למעביד לשנות את הנסיבות (לקדם אותו כמובטח).
3. התובע לא טען טענה זו של הפרת הבטחה בתביעתו, אלא "הוסיף" אותה לטענותיו במהלך המשפט עצמו.
4. התובע העיד כי ביום למחרת סיום עבודתו כבר החל לעבוד במקום עבודה אחר.
לאור כל אלו, גרסת העובד לא התקבלה ותביעתו לפיצויים נדחתה.
דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.
למאגר פסקי-הדין המלא: www.lawdata.co.il
למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא: http://www.koloved.net