שתף קטע נבחר

הבנקים לא יגבו עמלה מחייבי משכנתא שפונו

המליאה אישרה, למרות התנגדות הבנקים תיקון לחוק האוסר על גביית עמלות פירעון מוקדם מלווים שהבנק עיקל את דירתם ומכר אותה כדי לממש את חובם. יוזם ההצעה, ח"כ כבל: הבנקים עוברים על הלאו המקראי שבפסוק "הרצחת וגם ירשת"

מליאת הכנסת אישרה הערב (ג') בקריאה שנייה ושלישית תיקון בחוק הבנקאות האוסר על הבנקים לגבות עמלות פירעון מוקדם של משכנתא מלווים כשהבנק עיקל את דירתם ומכר אותה כדי לממש את חובם, לאחר שלא עמדו בתנאים של החזר ההלוואה. התיקון התקבל לפי הצעת ח"כ איתן כבל (עבודה). הוא אמר כי בגביית העמלה מלווים שנהפכו לחדלי פירעון ואיבדו את ביתם - הבנקים עוברים על הלאו המקראי שבפסוק "הרצחת וגם ירשת".

 

 

העמלה נגבית היום בדרך כלל מלווים שהחליטו מרצונם להיפטר מהמשכנתא בהחזר חד-פעמי של יתרת החוב לפני תום תקופת הפירעון עליה התחייבו. התיקון חל על מקרים שבהם מימוש הנכס נגזר על הלווה בניגוד לרצונו, בדרך כלל כתוצאה ממשבר כלכלי פתאומי שהוא נקלע אליו והגיע עד סף פשיטת רגל.

 

החוק שהתקבל שונה מהצעתו המקורית של ח"כ כבל. ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), יו"ר ועדת הכלכלה שהכינה את החוק לאישור סופי, הוסיף לחוק סעיף לפיו עמלת הפירעון המוקדם לא תיגבה אם הדירה משמשת למגורי הלווה והיא דירתו היחידה, ובתנאי שהתמורה ממכירת הנכס תהיה נמוכה מ-2.5 מיליון שקל צמודים למדד.

 

תנאי נוסף שהוסיף ח"כ שאמה-הכהן היה שהתמורה ממכירת הדירה לא תעלה על מלוא חוב ההלוואה. במקרה שהתמורה עולה על סך החוב, תיגבה עמלת הפירעון המוקדם, גם אם סכום התמורה נמוך מ-2.5 מיליון שקל צמודים למדד. 

 

תיקון החוק אושר למרות התנגדות הבנקים. בחוק נקבע כי הכללים לחישוב עמלת הפירעון המוקדם ינוסחו בידי נגיד בנק ישראל באישור ועדת הכלכלה של הכנסת. הנגיד גם יהיה רשאי לשנות את סכום תקרת הפטור מהעמלה אם התמורה ממכירת הנכס תהיה גבוהה מ-2.5 מיליון שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים