להפוך את המשפחה לחברה - ולחסוך כסף במס
שימוש בחברה כאמצעי לתכנון מס הוא דבר לגיטימי. הפיכת החברה ל"חברה משפחתית" עשויה להפחית באופן ניכר את סכומי המסים שתשלמו. שווה לבדוק את האפשרות
שימוש בחברה המכונה "חברה משפחתית" יכול לחסוך מסים באופן משמעותי. בתי המשפט פסקו כי השימוש בחברה כאמצעי לתכנון במס הוא לגיטימי, ובלבד שמקפידים על תנאים מסוימים.
- הגיע הזמן לשינוי יסודי בשיטת מיסוי ההכנסה
מהי חברת משפחתית?
"חברה משפחתית" היא ייצור כלאיים משפטי ההופך את החברה למעין שותפות. אלא שבניגוד לשותפות שאין לה אישיות משפטית נפרד לצורך דיני המס, לחברה המשפחתית יש אישיות משפטית נפרדת.
דיני המס קובעים כי רווחיה והפסדיה של החברה המשפחתית נחשבים כרווחיו והפסדיו של בעל השליטה, המכונה "הנישום המייצג". כך, החברה המשפחתית מאפשרת ליחיד לפעול באמצעות חברה ללא נטל מס עודף.
נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט בדימוס מאיר שמגר, הסביר כי הרקע לקביעת המעמד המשפטי של חברה משפחתית הוא הרצון להיטיב עם ציבור הנישומים על ידי יצירת פיקציה משפטית, לפיה רואים את הכנסתה החייבת של החברה כהכנסתו של יחיד, על כל המשתמע מכך.
מהם העקרונות המרכזיים במיסוי החברה המשפחתית?
• בשונה מחלוקת דיבידנד מחברה רגילה, בחברה משפחתית לא יחול מס על החלוקה.
• בשונה מחלוקת דיבידנד בין חברות הפטור ממס, יחול מס על דיבידנד בחלוקה מחברה רגילה לחברה משפחתית.
• החל משנת 2008, הכנסה של חברה משפחתית תחויב בדמי ביטוח לאומי בשנת המס שבה הופקה ההכנסה.
כיצד רישום כחברה משפחתית יוזיל את תשלום המס?
להלן מספר דוגמאות לתכנון מס באמצעות חברה משפחתית:
1. הנישום המייצג אמור לשלם מס על הכנסות החברה המשפחתית בהתאם לשיעור המס החל עליו, בהתחשב בכלל הכנסותיו. לפיכך, ניתן למקסם את השימוש בחברה משפחתית במיוחד כאשר הנישום המייצג זכאי לפטורים שונים, כדוגמת פטור ממס לנכה לפי סעיף 9 (5) לפקודה.
2. בדומה לדוגמא מס' 1, כאשר קיים נישום מייצג שהינו תושב חוץ ויש לחברה המשפחתית רווחים מני"ע סחירים, הרי שאמור לחול פטור ממס על הרווחים מכוח הפטור לתושב חוץ.
3. חברה משפחתית שמשכירה דירות למגורים יכולה ליהנות מהפטור ליחיד על הכנסה מהשכרת דירת מגורים. כך גם נפסק בעבר.
4. תשלום מחברה משפחתית לנישום המייצג, היוצר הפסד שניתן לקזזו מול הרווחים. שימו לב - רשות המסים מכנה תכנון זה, כ"תכנון מס אגרסיבי" החייב בדיווח בתנאים מסוימים.
5. העברת מענק פרישה לבעל המניות בחברה משפחתית אשר אינו חייב במס או בדיווח.
6. אם חברה רגילה חילקה דיבידנד לחברת האם שלה בפטור ממס (דיבידנד בין חברות) בשנה מסוימת, חברת האם יכולה בשנה העוקבת להפוך לחברה משפחתית ולנצל את מעמדה.
7. במידה שיש לחברה הפסדים, הרי שיש לבחון מעבר לחברה המשפחתית לאור האפשרות לקזז את ההפסדים מול רווחי הנישום המייצג ממקורות אחרים, ובאותה הזדמנות גם להפחית את החבות בביטוח לאומי.
שימו לב לכך שחלק מתכנוני המס הנסקרים לעיל עשויים להיפסל על ידי רשות המסים, בטענה כי מדובר בעסקה מלאכותית, ולפיכך מומלץ בכל מקרה להצטייד בחוות דעת משפטית לפני יישום תכנון המס.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי, ובעליו של אתר האינטרנט הישראלי לתכנון מס בינלאומי