הלמ"ס: האבטלה באוקטובר ירדה ל-5%
שיעור הבלתי מועסקים הסתכם באוקטובר, לפי הלמ"ס, בכ-5% מכוח העבודה האזרחי - ירידה של 0.1% והרמה הנמוכה ביותר זה 20 שנה. אלא שהמספרים סותרים נתונים שפורסמו לאחרונה, לפיהם האבטלה דווקא החלה שוב לעלות
משבר כלכלי עולמי? האטה במשק? לפי סקר המועסקים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אצלנו הכל בסדר. שיעור הבלתי מועסקים במשק הסתכם באוקטובר, לפי נתוני המגמה של הלמ"ס, בכ-5% מכוח העבודה האזרחי. מדובר בירידה של 0.1% לעומת 5.1% בספטמבר.
בלתי מועסקים הם אנשים שדיווחו בסקר הלמ"ס כי חיפשו עבודה באופן פעיל והתייצבו בלשכות התעסוקה במשך כל החודש ולא עבדו אפילו שעה אחת במשך השבוע שבו נערך הסקר. נתוני המגמה של מספר הבלתי מועסקים אינם כוללים השפעות של גורמים עונתיים וזמניים. למרות זאת, בלמ"ס מזהירים כי מדובר בנתונים שאמינותם אינה ודאית.
שיעור האבטלה בישראל נמצא בירידה חדה מאז קיץ 2009, עם תום גל הפיטורים האגרסיבי שחל בתחילת אותה שנה על רקע המשבר הכלכלי הגלובלי. מספר הבלתי מועסקים ירד, לפי הלמ"ס, מ-7.9% במאי-יוני 2009 לפחות מ-6% השנה.
אלא שמאז חודש יולי השנה, הנתונים שמפרסמת הלמ"ס סותרים אלה את אלה. לפי הנתונים שמפרסמת הלמ"ס היום, המחולקים לפי חודשים, ירד מספר הבלתי מועסקים מ-5.7% באפריל, ל-5.6% במאי, 5.4% ביוני, 5.3% ביולי, 5.2% באוגוסט ו-5.1% בספטמבר. מצד שני, פרסמה הלמ"ס לאחרונה הודעה לפיה האבטלה ברבעון השלישי עלתה מעט ברבעון השלישי והגיעה, בממוצע, לכ-5.6%
מהלמ"ס לא נמסר עד כה הסבר לסתירה בנתונים.
כך או כך, מדובר בשיעורי אבטלה נמוכים מאוד - הנמוכים ביותר מזה 20 שנה ונמוכים בצורה חדה לעומת השנה שעברה. ובמידה שהנתונים העכשוויים הם מדוייקים - האבטלה ממשיכה לרדת.
שירות התעסוקה: מגמת הירידה התהפכה
האבטלה ירדה בשנתיים האחרונות לפי הסקרים של כל הגופים הסטטיסטיים, כולל הלמ"ס, שירות התעסוקה, משרד התמ"ת וחברות כוח אדם פרטיות. עם זאת, מנתוני שירות התעסוקה עולה כי מאז אוגוסט המגמה השתנתה וכי מספר דורשי העבודה (המובטלים) עלה ב-0.1% באוגוסט וב-0.1% בספטמבר ומאז לא השתנה.
שיעור האבטלה עולה בימים אלה ברוב העולם, עקב משבר החובות בארה"ב ובאירופה והתפשטות המשבר הכלכלי מהמערב לשאר חלקי תבל. שיעור האבטלה בישראל הוא מהנמוכים בעולם המערבי. ואולם, באופן אירוני, גם שיעור התעסוקה בישראל הוא הנמוך במערב, עקב מספרם הגדול של האנשים שאינם עובדים ואף אינם מחפשים עבודה - חיילים, עקרות בית, מובטלים כרוניים ותלמידי ישיבות.