אביב ערבי, חורף סובייטי: משהו קורה גם בקזחסטן
הכלכלה הגדולה ביותר במרכז אסיה התרגלה לשלטון של מפלגה אחת בראשות הנשיא נזרבייב ולהרמוניה מדומה בין שלל מיעוטים אתניים. האשליה הזו נסדקה החודש, כשהמשטרה דיכאה בכוח הפגנות פועלים והרגה 15 איש. יש מי שמאמין: "זו נקודת מפנה"
אם תצפו בחדשות הערב של הטלוויזיה הממלכתית בקזחסטן, תגלו שהן נפתחות כמעט תמיד באייטם שמעיד על יציבותה של המדינה וכוחה הכלכלי. לכן היה זה מפתיע כשלאחרונה נפתחה המהדורה בהודעה של הנשיא, נורסולטן נזרבייב, על מצב חירום בעיירה שבה אירעו עימותי דמים בין מפגינים למשטרה.
ההודאה הפומבית הנדירה בבעיה מצביעה על הדאגה ששוררת בממשלה על רקע המתיחות שקיימת מתחת לפני
השטח במדינה הסובייטית לשעבר. עם זאת, עדיין לא ברור כמה ביעילות יטפלו בה הרשויות. לחוסר יציבות בקזחסטן עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת. המדינה היא מקור שהופך יותר ויותר חשוב לנפט, גז, אורניום, אבץ ונחושת. בנוסף, היא תחנת חשובה ברשת האספקה שמעבירה ציוד לכוחות הקואליציה וארצות הברית באפגניסטן.
ב-20 השנים שעברו מאז שהפכה למדינה עצמאית, קזחסטן הייתה לאחד מסיפורי ההצלחה של מדינות ברית המועצות לשעבר - היא נמנעה ממלחמות אזרחים ומרידות כמו אלה שטלטלו את שכנותיה, קידמה בשקדנות סובלנות דתית והרמוניה אתנית, ורשמה צמיחה כלכלית מרשימה.
אבל במקביל לשגשוג הכלכלי שלה, המערכת הפוליטית של קזחסטן קמלה. מפלגתו של הנשיא נזרבייב, שהוביל את המדינה מאז יצאה לעצמאות ב-1991, נהנית מדומיננטיות מוחצת ומחזיקה בכל המושבים בפרלמנט. למפלגות אופוזיציה מותר לפעול, אבל הן כה מדוכאות ומאוימות עד שהן כמעט בלתי נראות. גם השחיתות פושה: קזחסטן מדורגת במקום ה-120 מתוך 183 מדינות במדד השחיתות הבינלאומי.
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
- עכברוש השנה: הכפר שחוגג עם חולדה בצלחת
גורמים רשמיים בקזחסטן דוחים את התלונות על פגמים דמוקרטיים ושלטון יחיד בזירה הפוליטית של מפלגת "נור אוטן" של הנשיא נזרבייב, וטוענים כי את הדברים האלה ייקח זמן לשנות. אבל האלימות שהתפרצה החודש באזור מנגיסטאו שבמערב קזחסטן מעלה את ההערכה כי ייתכן שהזמן אוזל.
אש על פועלי הנפט. ז'נאוזן כמשל
בז'נאוזן, עיירה מוזנחת שבה מתגוררים כ-90 אלף תושבים, מאות עובדי נפט יצאו בחודש מאי להפגין בכיכר המרכזית והכריזו על שביתה בשל משכורותיהם הלא-הוגנות לטענתם. נציגים של איגודי העובדים אמרו כי ההכנסה החודשית של
עובדי הנפט - כ-600 דולר בחודש - שווה אמנם לממוצע הלאומי, אולם העובדים אינם יכולים לעמוד ביוקר המחיה באזור מרוחק כל-כך ממרכז המדינה, שבו כל הסחורות מיובאות מהמרחקים.
הפועלים התלוננו כי בשעה שהם מתמודדים עם תנאים קשים בחלק מהמדינה שמזג האוויר בו נע בין חום מייבש לכפור של ממש, רוב העושר שהם מייצרים הולך למקומות אחרים. "הבעיה היא שאין די פיקוח ציבורי על מגזר המשאבים. אם היה מידע שקוף, אנשים היו יודעים מה התפוקה וכמה כסף נכנס", אמר קנז'גלי סוייוב, יו"ר איגוד הפועלים העצמאי אקטאו הפועל במנגיסטאו.
כשהפועלים לא גילו שום סימן של כניעה, המעסיק הממשלתי שלהם פיטר אותם כולם. הם לא נרתעו, והמשיכו למחות. אחרי שבעה חודשים של הפגנות שקטות בז'נאוזן, משהו נשבר. ב-16 בדצמבר, עימותים פרצו בין המשטרה למפגינים. עשרות בניינים הועלו באש, ולפחות 14 בני אדם נהרגו מירי המשטרה. תושבים מקומיים טוענים כי קציר הדמים היה גבוה יותר.
ביום שלמחרת, קהל גדול כבש את קו הרכבת בכפר שטפה, כ-100 קילומטרים משם. לפי הדיווח הרשמי, בתום יום של משא ומתן מתוח עם הרשויות, חבורה גדולה החלה להשליך בקבוקי תבערה על קרונות רכבת, והמשטרה פתחה באש. אדם אחד נהרג. האשליה של שביעות רצון אוניברסלית שהממשלה ניסתה למכור לעצמה נסדקה.
"יש הרבה בעיות שהרשויות לא רוצות להתמודד איתן ולפתור, וזו הסיבה לכך שיותר אנשים נמשכים למסרים קיצוניים", מסביר הפרשן הפוליטי דוסים סטפייב. "ז'נאוזן אינה דבר חד פעמי, והוגן לצפות שאירועים כאלה יתרבו בעתיד הקרוב".
"זה רגע חשוב, נקודת מפנה"
בזמנים של תנופה כלכלית, הבירה הכלכלית אלמטי משכה אליה בהומניהם פועלים בשכר נמוך, שלעתים קרובות מצאו לעצמם דירה בעיירות שקטות בפרבריה. מקום אחד כזה, שניארק, יועד להריסה ב-2006, צעד שעורר התנגדות אלימה מצד תושבים. בעוד שעניי הכפרים מחפשים את מזלם בערים, הם בקושי יכולים להרשות לעצמם לחיות בהן, ורבים מאמינים שהתלקחויות כאלה יהפכו לדבר שבשגרה.
באופן שמבשר רעות, ההרמוניה בקרב המיעוטים האתניים הרבים בקזחסטן העכירה בשל יריבות קשה על משאבים דלילים. אף שהדיווח על עימותים על רקע אתני נחשב לטאבו, נציגים של המיעוטים הצ'צ'ני, האויגורי והטורקי-משחטיאני סיפרו על עימותים ספוראדיים שאירעו בשנים האחרונות עם הרוב הקזחי בכפרי הדרום ועיירותיו. מדאיגה אף יותר העובדה שהשנה חלה בקזחסטן עלייה חסרת תקדים במספר הפיגועים בהשראת גורמים אסלאמיים קיצוניים, ואלה גרמו לעשרות הרוגים.
מאז פרוץ האלימות בז'נאוזן ובשטפה, מפגינים המשתייכים למגזר פועלי הנפט יצאו להפגין בקור המקפיא בבירת אזור מנגיסטאו, אקטאו, במפגן של סולידריות. הרשויות גילו יוזמה מסוימת בכל הקשור לכניסה לדיאלוג עם פועלי הנפט, אבל אלפי שוטרים נפרסו באזור, מהלך שמגביר את החשש והתרעומת בקרב המקומיים.
מבקרי הממשלה חוששים שנזרבייב עשוי שלא לגלות התלהבות לבצע רפורמה פוליטית. "ז'נאוזן הייתה רגע חשוב מאוד, נקודת מפנה. המצב בקזחסטן לפני ואחרי מה שקרה בז'נאוזן שונה לחלוטין", מסביר הפוליטיקאי מהאופוזיציה פטר סיויק. עם זאת, הוא אמר כי נראה שהרשויות הקזחיות מתכוונות להתנהג כאילו דבר לא קרה. "מה שלא מכופף אותך, שובר אותך. וזה מסוכן מאוד עבור קזחסטן".