מחירי המים יעלו, אך התאגידים יזכו לפטור ממס
למרות שמחיר המים לתעשייה יזנק ביום א' ב-25%, מציע האוצר הטבה מפנקת לתאגידי המים: פטור ממסים בסך 50 מיליון שקל. בהתאחדות התעשיינים ממהרים להצהיר: הפטור ייקר מוצרי מזון. פעיל חברתי ששובת רעב נגד התאגידים: "זה מטורף"
תעריפי המים עולים - והממשלה מעניקה הקלות לתאגידי המים. תקנה חדשה שיזם משרד האוצר, שאושרה בשבוע שעבר בוועדת השרים לענייני חקיקה והועברה לאישור מהיר בכנסת, מעניקה לתאגידי המים פטור מלא מתשלום מס חברות ומעניקה לרשויות מקומיות שמקבלות דיבידינדים מהתאגידים פטור מלא מתשלום מס דיבידינד למשך חמש שנים. התקנה תעלה לקופת המדינה 50 מיליון שקל.
ההחלטה, שמנומקת בצורך "לעודד את קיומם של תאגידי מים", מעוררת זעם בקרב התעשיינים. זאת, מכיוון שתעריף המים לתעשייה אמור לעלות ביום ראשון הקרוב ב-25%, מ-4.83 שקל לקוב ל-6.04 שקל לקוב. זאת, בהמשך להתייקרות חדה של קרוב ל-100% בתעריפי המים לתעשייה מאז 2006.
"מצד אחד, מעלים בצורה אלימה את מחירי המים, ומצד שני מחלקים לתאגידים פטורים ממס", אומר ל-ynet מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, "ההחלטה האומללה הזאת מסירה את המסיכה מעל פני הפקידות ששמה לה למטרה לחסל את התעשייה הישראלית. עלות הפטור שהם מקבלים היא מחצית מהחיסכון שהממשלה משיגה באמצעות העלאת התעריפים".
התעשיינים טוענים כי המשמעות של העלאה בתעריפי המים היא העלאה במחירי המוצרים, כיוון שמים נמצאים כמעט בכל מוצר ומהווים חלק מרכזי בתהליך הייצור. הדבר נכון בעיקר למוצרי מזון.
"המשמעות של התייקרות כזאת לגבי חברות מזון היא העלאת מחירים נוספת של המוצרים שהם מנסות להוזיל בעקבות המחאה החברתית, או פיטורי עובדים", אומר חייק.
ח''כ מירי רגב אמרה הערב כי "לא ייתכן שתאגידי המים הכושלים יקבלו צ'ופרים על חשבון האזרחים". היא פנתה לראש הממשלה בבקשה כי ימנע את עליית מחירי המים ויבטל את ההטבה לתאגידים, וכן הגישה בקשה לדיון מהיר בוועדת הכספים כדי למנוע את עליית מחירי המים.
שובת רעב: "מפנקים תאגידים ועושקים צרכנים"
בתוך כך, ג'קי אדרי, פעיל חברתי מדימונה, שובת רעב כבר 10 ימים במחאה על קיומם של תאגידי המים. לטענת אדרי, התאגידים מייקרים את המים, וגוזלים כסף שהיה אמור לשמש להפחתת תעריפים, או לצרכי הרשויות, לטובת קיום המנגנון שלהם.
אדרי שמע על הפטור ממס ממאהל המחאה שבו הוא שובת. "זה מטורף לגמרי", הוא אומר, "הממשלה מפנקת את התאגידים האלה, שלמעשה לא תורמים שום דבר למשק, ועושקת את הציבור שמשלם יותר על המים ועל כל מוצר אחר שכולל מים, זאת אומרת, על כל דבר. הם הפכו עכשיו עושק מורשה לעושק מצ'ופר".
מהאוצר נמסר בתגובה: "לאורך שנים המגזר התעשייתי סובסד על ידי צרכני המים הביתיים. בשנת 2009, במסגרת הסכם השולחן העגול אשר נחתם בין התעשיינים, ההסתדרות ומשרד האוצר נקבע מתווה עליית התעריפים לתעשייה אשר נועד להבטיח את הפסקת סבסוד התעשיינים על חשבון תעריפי המגזר הביתי. במסגרת ההסכם, קיבלו התעשיינים כספים רבים בנושאים שונים, בין היתר, כספים שנועדו לעידוד טכנולוגיות מים בתעשייה. העלייה בתעריפי התעשייה הינה בהתאם למתווה שסוכם ונתחתם עם התעשיינים. כפי שהממשלה עומדת במחוייבויותיה שלה אנו מצפים מהתעשיינים לעמוד במחוייבויותיהם.
"בהתייחס לפטור ממיסים לתאגידי המים: במהלך שנת 2011 נחתם הסכם בין השלטון המקומי לבין ממשלת ישראל, אשר עוגן בהחלטת ממשלה 3798 מיום 6 בנובמבר 2011, ונועד להסדיר את יחסי השלטון המקומי ותאגידי המים והביוב ולייעל את פעולתם. לפי ההחלטה מוצע פטור במטרה להחזיר את מצב המיסוי למצב שהיה קיים טרם הקמת התאגיד, וזאת על מנת להבטיח יעילות מירבית של התאגידים".
מתאגידי המים נמסר בתגובה: "ועדת ניסן, כחלק מהמלצותיה, החליטה לפטור ממס חברות את תאגידי המים. הכסף שיוותר כתוצאה מהפטור ממס זה ישרת את הרשויות המקומיות ואת הציבור הרחב כך שיושקע בתחומי חינוך רווחה ושיפור תשתיות אחרות. כתוצאה מהחלטה זו, כאשר מסיים תאגיד מים יעיל את השקעותיו ומטלותיו על פי תוכנויות העבודה שלו ונותרה בקופתו כסף הוא מועבר ישירות לציבור ולרשות המקומית להשקעות בתחומים נוספים".