שתף קטע נבחר

 

בנק ירושלים מכריז מלחמה בשוק הפיקדונות

בנק ירושלים מתחייב להעניק לציבור המפקיד את כספו, 80% מריבית בנק ישראל, פי 4 מהריבית התעריפית של הבנקים, ללא צורך בפתיחת חשבון. הבנקים המתחרים: "זה גימיק שיווקי". חסכונות הציבור במערכת הבנקאית: 500 מיליארד שקל

האם שוק הפיקדונות והחסכונות עומד לשנות את פניו? בנק ירושלים קורא תיגר על הבנקים הגדולים ומודיע היום (ד') כי הוא מתחייב להעניק ללקוחות שיפקידו את כספם בבנק ריבית בגובה 80% מריבית בנק ישראל, פי 4 מהריבית התעריפית בבנקים כיום.

 

 

הבנק מתחייב לשמור על שיעור יחסי זה בכל הפיקדונות, בכל סכום, ללקוחות כל הבנקים, וזאת באמצעות האינטרנט וללא צורך בהגעה לסניף.

 

במסיבת עיתונאים שערך היום הבנק בתל אביב, ציין מנכ"ל, הבנק אורי פז, "עבור הבנקים זוהי דרך לגייס כסף מהציבור. את הכסף הזה מפקידים הבנקים בבנק ישראל ומקבלים עבורו את ריבית בנק ישראל, או לחלופין מעניקים בו אשראי. במצב כיום, מגיעים לידי הלקוח לכל היותר 20% מריבית זו, ואת היתרה שומר הבנק לעצמו כרווח. השיטה לה מתחייב בנק ירושלים מהווה היפוך מלא של מצב זה, כאשר ישנה התחייבות, כאמור, להעברה של לפחות 80% מהרווח לידי הלקוחות".

 

סך חסכונות הציבור במערכת הבנקאית מגיע ל-500 מיליארד שקל , כאשר רוב הציבור מחזיק פיקדון לשבוע עד שלושה חודשים. מסקר שערך הבנק בקרב כ- 1,000 נשאלים עולה כי ל- 80.7% מהציבור יש פקדונות בבנקים, כאשר ב- 72% מתוכם מדובר בסכומים של עד 100 אלף שקל.

 

עבור הפיקדון הזה מעניקים הבנקים ריביות מינימום הנעות בין 0.3% ל- 0.7% לשנה (בהתאם לריבית הפריים הנגזרת מריבית בנק ישראל), את הכסף הזה מלווים הבנקים לציבור בריביות גבוהות הרבה יותר הנעות מאחוזים בודדים ועד 16%, כאשר כאמור, הציבור המספק את הכסף הזה מקבל פחות מאחוז. לחילופין הבנקים מפקידים את הכסף שהפקיד אצלהם הציבור, בבנק ישראל ומקבלים עבורו 2.75% (נכון להיום), בעוד לציבור הם נותנים פחות מחצי מסכום זה.

 

יש לציין אמנם שחלק מציבור המפקדים מקבל ריבית גבוהה יותר מהריבית התעריפית הנקובה, אולם לשם כך, אם לא מדובר במבצע חולף, על הלקוח לנהל משא ומתן עיקש עם הבנק כדי ליהנות מריבית גבוה יותר.

 
כמה נקבל על פיקדון? (ריבית תעריפית)

כמה נקבל על פיקדון? (ריבית תעריפית)
פיקדון שקלי לחודש בריבית קבועה הפועלים לאומי דיסקונט מזרחי הבינלאומי ירושלים
עשרת אלפים עד 50 אלף שקל 0.4% 0.52% 0.4% 0.38% 0.45% 2.2%
50 עד 99 אלף שקל 0.45% 0.56% 0.65% 0.43% 0.5% 2.2%
100 אלף עד 499 אלף שקל 0.52% 0.64% 0.75% 0.52% 0.58% 2.2%
האחוז מריבית בנק ישראל 14%-19% 18%-23% 14%-27% 14%-23% 16%-21% 80%

 

בהתאם להצהרת הבנק, הוא מתחייב להעניק 80% מריבית בנק ישראל - נכון להיום 2.2% לשנה. בנוסף, הבנק הינו הראשון והיחיד להפעיל מערכת אינטרנטית לביצוע פיקדונות. כל אזרח בעל גישה למחשב ולאינטרנט יכול לבצע הפקדה לפקדון בתוך מספר דקות, ללא צורך בהגעה לסניף וללא צורך בפתיחת חשבון עו"ש. הכסף יועבר אוטומטית מכל בנק בו הוא מנהל את החשבון שלו , ובסיום תקופת הפיקדון הכסף יושב גם כן אוטומטית לחשבון. מנכ"ל הבנק הוסיף: "אנו מעריכים כי שנוי כזה בכלל המערכת הבנקאית בישראל, יכול להחזיר לידי הציבור כ- 2 מיליארד שקל מדי שנה."

 

בנק מתחרה: "זה גימק שיווקי לגיוס כסף"

דרור שטרום, מנכ"ל המכון הישראלי לתכנון כלכלי ולשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, שהשתתף במסיבת העיתונאים אמר "ההחלטה של בנק ירושלים קורעת את מסיכת אי התחרות בין הבנקים הגדולים במערכת, ומראה סוף סוף איך נראית תחרות אמיתית. עכשיו הכדור בידי הציבור להראות שהוא אינו מוכן להיות שבוי בידי בנקים שלא מתחרים עליו. שאלת המפתח היא איך יגיבו הצרכנים בעידן הפוסט מחאה, איך הציבור יגיב לכך שאפשר להעביר כסף בלי לעבור בנק.

 

שטרום התייחס גם לאמירות הפיקוח על הבנקים בדבר הצורך בזהירות מתחרות מופרזת והחשש מפגיעה ביציבות הבנקים "הצגת תמונה של תחרות או יציבות היא אגדה אורבנית שהפריחו לנו במשך שנים. אנחנו רואים שאפשר לעשות את שניהם. התוכנית הזו לא יצאה לאויר העולם בלי שהפיקוח היה ער לכך . אם בנק שמהווה פחות מ-3 אחוזים מהמערכת הבנקאית, יכול להציע תחרות כה דרמטית, לא נותר אלא לתהות מה קורה אצל 5 הבנקים הגדולים".

 

בבנקים המתחרים סרבו להגיב למהלך של בנק ירושלים. שלא לציטוט אומרים ל ynet באחד הבנקים הגדולים "זה גימיק שיווקי, הם צריכים כסף אז הם יוצאים בקמפיין כזה. לנו יש מקורות ולכן אנחנו לא צריכים לגייס כסף בצורה כזו מכל אדם בשוק. השאלה היא גם מה הבנק יעשה עם הכסף הזה. איפה הוא ישקיע אותו. הרי כמה הלוואות הוא יכול לתת?, חלק מהכסף הזה אולי ילך להשקעות בסיכון".

 

בבנק ירושלים דוחים את הטענות ומדגישים כי הם עומדים בכל דרישות הלימות ההון של בנק ישראל. "ברור שהמתחרים ישחקו על הנקודה שאנחנו בנק קטן, אבל זה לא משנה שום דבר. אנחנו יציבים. במקום להשמיץ אותנו, נראה אותם מציעים הצעה אטרקטיבית ללקוחות שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריבית על הפיקדונות תעלה גם שאר בנקים?
צילום: shutterstock
אורי פז, מנכ"ל בנק ירושלים
מומלצים