הוגשו מסקנות שמגר: לעצור המדרון החלקלק
כחודשיים לאחר חזרתו של גלעד שליט מהשבי, הגישה הוועדה לניהול עסקאות שבויים את המלצותיה לגיבוש כללים לעסקאות חילופים עתידיות. רובן נשמרו תחת מעטה סודיות
"החייל גלעד שליט שב הביתה, והגיעה העת להסדיר את הטיפול בחיילים שבויים ונעדרים, ולעצור את המדרון החלקלק שבו אנחנו מוצאים את עצמנו עוד מעסקת ג'יבריל, כמו גם בעסקת טננבאום ובהחלפה של גלעד עצמו". כך הסביר הבוקר (יום ה') שר הביטחון אהוד ברק, עם קבלת המסקנות של ועדת שמגר.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
12 מתנחלים הורחקו מיו"ש: סיכנו חיי אדם
חמש שנות מאסר לרב אמריקני שהלבין הון
מתנגדים לקיצוץ הרוחבי: זה צדק חברתי?
הוועדה, בראשות נשיא בית המשפט העליון לשעבר, מאיר שמגר, הוקמה במטרה לגבש כללים למקרה של עסקת חילופי שבויים. שמגר פתח את מסיבת העיתונאים ואמר: "הדו"ח שלנו כולל התייחסות רחבה לסוגיה כולה. לא עסקנו רק בשאלה איך להביא מו"מ לידי סיומו, אלא גם בשאלה - האם לקיים מו"מ, מהם הגבולות המותרים, מי הם הגורמים המחליטים". שמגר הסביר שהוועדה המליצה לרכז את הטיפול בפדיון חטופים ושבויים אחרים בידי שר הביטחון, על אף שלדבריו "יש כמובן גם דרג נוסף שהוא ראש הממשלה והממשלה, שצריכה להחליט בשלבים השונים של מו"מ על מה מוסכם". הבוקר פורסם ב"ידיעות אחרונות" שהאחריות למשא ומתן תועבר לידי שר הביטחון, ותילקח למעשה מראש הממשלה. עוד פורסם כי אם יתקיים פעם נוספת בעתיד מו"מ על השבת חייל חטוף, ישראל תסכים לשחרר תמורתו מספר אסירים בודד.
שמגר הבהיר עוד: "עניין של הסודיות הוא חלק אינטגרלי מן ההמלצות שלנו. טוב להשאיר לניחוש ולהערכה ולא להיות ספק אינפורמציה לגורמים עוינים שיכולים להשתמש באינפורמציה שיש להם בדרך הנראית להם".
הוועדה הוקמה לאחר ביקורת נוקבת שמתחו על עסקאות חילופי שבויים שביצעה ישראל בעבר. ביניהן, העסקה בשנת 2004 שבה הוחזרו גופותיהם של עדי אביטן, עומר סואעד ובני אברהם והאזרח אלחנן טננבאום תמורת 400 מחבלים פלסטינים ועוד 36 נוספים, בהם מוסטפא דיראני והשייח עבד אל כרים עובייד. עסקה נוספת נחתמה בשנת 2008 בה הוחזרו גופות חיילי המילואים אלדד רגב ואהוד גולדווסר תמורת סמיר קונטאר, ארבעה אסירים נוספים ו-197 גופות של לוחמי חיזבאללה.
נחיצותם של קביעת כללים ברורים התחדדה במהלך החודשים שקדמו לעסקת גלעד שליט ונקבע כי המלצותיה של הוועדה ישמשו ככללי עבודה במקרה של משא ומתן עתידי.
הוועדה ממליצה כי יוקם גוף שינהל את המגעים, או לחלופין יטיל שר הביטחון את המשימה על אחד מגופי המודיעין.
בדו"ח הוועדה הקפידו שלא להשתמש במונח "מחיר" בכל הקשור לחילופי השבויים והעדיפו את המילה "תמורה". כך או כך, הוועדה לא קובעת כי יש להחליף שבוי תמורת שבוי, כפי שנרמז בעבר. הדו"ח כולל גם חלק חסוי על יכולת שיקום ההרתעה של ישראל בנושא החטיפות.