שתף קטע נבחר

 

להשקיע באמנות: פחות סיכון וגם פטור ממס

חוששים מהשקעות בשוק ההון? בתקופת זו של חוסר ודאות בשווקים כדאי לשקול השקעה ביצירות אמנות. בצד ההנאה האסתטית, יש כאן פוטנציאל אדיר לרווחים נאים שבתנאים מסוימים, יהיו גם פטורים ממס הכנסה

הסיכון בהשקעות בבורסה גורם לאנשים רבים לחפש אפיקים אלטרנטיביים, ולעיתים בלתי קונבנציונליים. רכישת יצירות אומנות ומכירתן ברווח הינה אופציה נהדרת, במיוחד בימים אלה. יש היום הזדמנויות רבות לבניית אוסף פרטי של אומנות אשר ניתן להציגו בסלון הבית ולהפיק מכך הנאה יומיומית.

 

 

ברכישת יצירות אומנות, כמו בהשקעות בבורסה, רצוי לפזר את הסיכונים. התשואות כאן נקבעות בהתאם ליחס שבין הסיכונים לסיכויים. מוצע לבנות את "תיק היצירות" בהתאם לסיכון שכל אחד מוכן לקחת.

 

אמנים צעירים - אם אתם אוהבי סיכון, כדאי שחלק גדול מתיק ההשקעות ימוקד ברכישת יצירות של אמנים צעירים לא ידועים. כגודל הסיכון, כך עשוי להיות גודל התשואה.

 

אמנים קלאסיים - אם אתם משקיעים סולידיים, מומלץ שתיק ההשקעות יהיה מורכב במידה מסוימת מאמנים קלאסיים, כמו מרדכי ארדון.

 

"אמנים מניבים" - תיק ההשקעות לא יהיה שלם אם לא יכיל יצירות של אמנים עם רקורד מוכח בתערוכות בינלאומיות. כאן יש פוטנציאל אדיר לעיתים אפילו להכפלת ערך ואף יותר מזה.

 

ומה בעניין המס?

רכישת יצירות אומנות ומכירתן ברווח, בתנאים מסוימים, יהיו פטורים ממס. המיסוי נקבע בהתאם לאופי האחזקה, לפי הפירוט הבא:

 

שימוש אישי - רווח הנובע ממכירת חפצים פרטיים, ובכלל זה תכשיטים, ציורים ופסלים, אמור להיות פטור לחלוטין ממס.

 

השקעה - רווח הנובע ממכירת אומנות אשר הוחזקו כהשקעה בלבד, חייב בעיקרון במס בשיעור של 20%

 

עסקי - רווח הנובע ממכירת אומנות כאשר הבעלים של האומנות הוא סוחר (לדוגמא, בעל גלריה), חייב במס בהתאם לשיעורי המס החל על אותו סוחר.

 

שימוש אישי או השקעה

אם אתם רוצים להימנע ממס על הרווחים ממכירת חפצי אומנות ותכשיטים יקרים, חשוב שלא תוגדרו על ידי רשויות המס כ"משקיעים". במידה ותוגדרו כמשקיעים תחויבו במס. רשויות המס מפעילות מבחנים שונים לשם כך. היות ומדובר בתחום "אפור" שהכללים בו אינם נהירים, מומלץ בכל מקרה לקבל ייעוץ משפטי-מיסויי בסוגיה זאת כדי למנוע הסתבכות מיותרת עם רשויות המס.

 

רצוי לבצע תכנון מס לפני הרכישה כדי להקטין את החשיפה למיסוי בעת המכירה. ככלל, אם החזקתם את יצירות האומנות לתקופה ארוכה ולשימוש אישי, ואם המימון לרכישת היצירות הגיע מההון העצמי שלכם ולא מהלוואות לדוגמא, הרי שקיים סיכוי רב שרשויות המס לא יסווגו אתכם כמשקיעים, ותהיו פטורים ממס על הרווחים.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי, ובעליו של אתר האינטרנט הישראלי העוסק בין היתר באסטרטגיות של תכנון מס .

פורסם לראשונה 07/01/2012 17:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמונה מניבה
מאנה כץ
אבי נוב
מומלצים