מוחים על גזענות בקריית מלאכי: "הדרת אתיופים"
כ-2,000 בני אדם, מרביתם בני העדה האתיופית, הפגינו נגד הניסיון למנוע השכרת דירות לאתיופים בקריית מלאכי. "ברוך שעשני אתיופית", הודפס על חולצות של מפגינות, והמוחים צעקו: "העם דורש שיוויון חברתי, העם דורש לא לגזענות"
אומרים די לגזענות ולאפליית האתיופים: כ-2,000 איש, רובם בני העדה האתיופית, הפגינו אחר הצהריים (יום ג') בכיכר העירייה בקריית מלאכי, במחאה על גילויי הגזענות ובהם הניסיון למנוע השכרת דירות לאתיופים בעיר.
המאבק בגזענות, כותרות אחרונות
כתובת: "תג מחיר אתיופי" בקריית מלאכי
התיכונים בראשון לציון מתנערים מיוצאי אתיופיה
לא למדנו כלום. גם צאצאי העולם לא נקלטים / דעה
המוחים צעקו "העם דורש שוויון חברתי", ו-"עם אחד, לב אחד". רבים מהמפגינים נשאו שלטים, עליהם נכתב בין היתר "הדם שלנו טוב רק למלחמות", "כאן גרים בכיף גזענים", "הדרת נשים, הדרת אתיופים. מה הלאה?" וכן "יש לי עור שחור ולב לבן, ולכם יש עור לבן ולב שחור". נשים רבות הגיעו עם חולצות עליהן נכתב "ברוך שעשני אתיופית".
אליאס אינברם, אחד ממובילי המחאה, אמר כי "הפגנה זו חשובה מכיוון שגם בתחום החינוך, גם בתחום התעסוקה וגם בתחום העבודה מפלים לרעה את יוצאי אתיופיה. מה שקורה בקריית מלאכי הינו קצה הקרחון למתרחש בחברה הישראלית ובמדינת ישראל".
"נתניהו, עליך להוקיע את הגזענות"
רחמים אדנה יעקב, קצין במילואים, נשא דברים בהפגנה: "אני גאה להגיד שאני אוהב את מדינת ישראל בכל נימי נפשי. לצערי להיות אתיופי בישראל זה להיות אחר, להיות מוחלש, להיות מנודה, להיות מוטל בספק כל הזמן. יש ששכחו את השואה ואת חוקי הגזע של גרמניה הנאצית. לכל הספקנים אני רוצה לומר שאנחנו פה ולא נזוז מכאן, לכל הגזענים אני רוצה לומר שאנחנו גאים בצבע עורנו.
הוא פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו ודרש ממנו לבצע חשבון נפש: "מדינת ישראל והממשלה חייבים בחשבון נפש עמוק על מצבה של קהילתנו. אני פונה מעל במה זו לראש הממשלה, לנשיא המדינה ולכנסת - עליכם לנקוט עמדה ולהוקיע את תופעת הגזענות שפושה בארצנו".
ח״כ שלמה מולה מקדימה נכח בהפגנה בקרית מלאכי: "הזעקה הנשמעת מכאן זו דרישה של אנשים לשוויון אזרחי ולצדק חברתי. לכן, על הממשלה להתעורר ולפתור את הבעיות של עולי אתיופיה ומעל הכל לפעול לתחושת שייכות בחברה הישראלית".
העם דורש לא לגזענות
להפגנה הגיעו תלמידי כיתה י"א ממקיף באר טוביה, ביחד עם המחנכת מירה. "אנחנו כאן כדי לשדר מסר חד משמעי - אנחנו לא מסכימים לתופעות גזענות בישראל ונתמוך בכל מי שנאבק בהן", אמרה. מאחוריה, צעקו תלמידיה: "העם דורש לא לגזענות".
אחת המוחות, מנו פאנטה, אמרה כי הגיעו מים עד נפש: "באנו לכאן כדי להעביר מסר לפוליטיקאים ולכל מי שלא עושה כלום שיש מקרים שחוזרים על עצמם, המסר שלנו הוא - די! מספיק! נמאס לנו!". היא הזכירה את המקרה בעטיו הגיעו אלפים לקריית מלאכי: "ציפיתי שבשנת 2012 ישראל תהיה שוויונית יותר, לא חשבתי שתהיה הפרדה ובטח לא מצב שבו בניין מגורים שלם יחתום על מסמך להדרת אתיופים מהבניין".
גם חלק מפעילי המחאה החברתית בדרום הגיעו לתמוך. גדי פרץ, ממקימי מאהל באר-שבע, נזכר בהיסטוריה הישראלית: "נושא הגזענות הוא פצע מוגלתי שמלווה את החברה מקום המדינה. זה התחיל עם המרוקאים, עבר לרוסים, לגרוזינים ועכשיו לאתיופים".
במקביל להפגנה, הודיע יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בכנסת, ח"כ דני דנון, כי יכנס מחר דיון דחוף בנושא הדרת האתיופים. "גזענות נפשעת של עבריינים המנסים להדיר אתיופים מאזורי מגורים לא תעבור על סדר היום הערכי, המוסרי והחוקי של החברה הישראלית".
ראש העיר, מוטי מלכה, כינה את ההפגנה "נהדרת" ואמר כי הוא "שמח שהעדה האתיופית החליטה סוף סוף לעמוד ולדרוש את המגיע לה. אני הוריתי למשטרה לפתוח בהליכים פליליים נגד אותם עשבים שוטים שפעלו בניגוד לחוק, נגד האנשים שיצרו מסמך המפלה את בני העדה האתיופית".
במשטרת קריית-מלאכי כבר פתחו בחקירה בעקבות הפרסומים על סירובם של תושבים למכור דירות לאתיופים, בחשד להסתה לגזענות. זאת, לאחר קבלת אישור מהיועץ המשפטי לממשלה. יש לציין גם כי מנהל המחלקה לתפקידים מיוחדים בפרקליטות המדינה הנחה את המשטרה לפתוח בחקירה. בנוסף מנהלת המשטרה בקריית-מלאכי חקירה נגד אלמונים שריססו כתובות תג מחיר אתיופי ברחבי העיר בשבועות האחרונים.