ביה"ד: ההסתדרות לא תוכל לשבות עד 7 בפב'
בית הדין לעבודה סירב לאשר להסתדרות להשבית את המשק עקב המבוי הסתום בדיונים עם האוצר על העסקה ישירה של עובדי הקבלן. עד 31 בינואר הצדדים מחוייבים לנהל מו"מ ורק לאחר מכן תידון שוב הבקשה להשבית את המשק. אם הבקשה תאושר אז, תוכל שביתת הענק לצאת לדרך ב-7 בפברואר
נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, קבעה היום (ג') כי נציגי הסתדרות העובדים ומשרד האוצר ימשיכו לקיים ביניהם משא ומתן בנושא העסקת עובדי קבלן במשק , עד 31 בינואר.
לאחר מכן, אם ההסתדרות תדרוש גם אז להשבית את המשק, היא תצטרך לבקש זאת מבית הדין בהתרעה של שבוע מראש על מועד השביתה והיקפה ולתת למעסיקים הזדמנות להשיב. רק אז יחליט בית הדין האם לאשר את ההשבתה או לא.
- עיני: קליטת עובדי קבלן תמורת גמישות ניהולית
- מנוצלים וחלשים: מה הסיפור של עובדי הקבלן?
- היסטוריה של שביתות: מה השיגו העובדים עד כה?
הנשיאה ארד החליטה כי המשא ומתן בין ההסתדרות, משרד האוצר, מרכז השלטון המקומי והמעסיקים הפרטיים לא מוצה, ולכן עליהם לחזור למשא-ומתן.
מדובר למעשה בכפייה מצד בית הדין של הצעת הנשיאה ארד לניסיונות גישור נוספים לקראת סוף הדיון אתמול. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, סירב להצעה ומשרד האוצר קיבל אותה. עיני טען כי אין עוד טעם להמשך המשא ומתן ורק איום בהשבתה יכול לשנות משהו בגישת האוצר, שמסרב לכל קליטה משמעותית של עובדי קבלן במגזר הציבורי.
למעשה, הנשיאה ארד מעכבת מזה חודשיים החלטה בנושא, לאחר שבנובמבר אישרה השבתה של 4 שעות בלבד - החלטה שלא עזרה להזיז את המשא ומתן התקוע בין ההסתדרות לאוצר. עתה, כאשר צפוי עוד חודש של משא-ומתן עקר, נראה שמאבק על העסקה ישירה של עובדי הקבלן עלול להתמסמס כי בית הדין לקח למעשה, גם אם לא להלכה, את כוחה היחיד של ההסתדרות מול המעסיקים - האיום בהשבתה.
על-פי הערכות שנשמעו לאחר הדיון, הנשיאה ארד אכן היתה צפויה לסרב לבקשת ההסתדרות, שכן היא רמזה מספר פעמים שמדובר בשביתה פוליטית ולא כלכלית (על תנאי שכר וכדומה), וזו אסורה על פי הפסיקה המקובלת בדיני עבודה. אולם, הנשיאה ארד בהחלטתה מאתמול דווקא השאירה פתח לאפשרות של שביתה, וקבעה כי "בשלב זה לא ניתן לשלול קיומה של שביתה בסכסוך".
מהאוצר נמסר בתגובה: "מברכים על ההחלטה וכפי שנאמר בדיון, המטרה היא שיפור תנאי העובדים ולכך נחתור בהמשך ההידברות".
מיו"ר ההסתדרות עיני נמסר בתגובה: "החלטת ביה"ד מקשה על ההסתדרות להביא בשורה אמיתית לעובדי הקבלן בישראל. ברור שעתה נאלץ לנהל מו"מ שידינו קשורות ללא יכולת ליצור לחץ אמיתי על הממשלה והמעסיקים. חשבנו שביה"ד ישכיל להבין שישנה היום הזדמנות בלתי חוזרת להתחיל ולצמצם את תופעת עובדי הקבלן, שהפכה לסמל של ניצול שיטתי של העובדים המוחלשים ביותר. אולם ההבנה הזאת כנראה עדיין לא חלחלה.
"נמשיך לנהל מו"מ ונקווה בכל זאת לתוצאה טובה. אולם במידה ולא תהיה התקדמות במו"מ נחזור לביה"ד ונבקש שוב לממש את זכות השביתה שאין צודקת ממנה".