שתף קטע נבחר
 

המלחמה תמה והפליטים עוזבים - מה עם שכרם?

רשות האוכלוסין הודיעה למבקשי המקלט מחוף השנהב כי עליהם לשוב לארצם עד סוף החודש, זאת לאחר שמלחמת האזרחים במולדתם הסתיימה. בקו לעובד חוששים כי העזיבה החפוזה תוביל לאי מימוש הזכויות הסוציאליות של רבים מהם. "הם עשויים להיקנס על עזיבת העבודה ללא הודעה מוקדמת"

בעקבות הודעת המדינה כי על מבקשי המקלט מחוף השנהב לשוב לארצם עד סוף החודש, פנתה היום (ד') עמותת קו לעובד לרשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול במשרד הפנים בבקשה לאפשר לפליטי חוק השנהב למצות את זכויותיהם כעובדים. "מפניות שהגיעו בשבוע האחרון לעמותת קו לעובד", נכתב במכתב. "עולה כי עובדים רבים חוששים כי מעסיקיהם לא יסכימו לשלם את זכויותיהם הסוציאליות, והם יאלצו להסתפק בסכומים קטנים בהרבה מאלו המגיעים להם על-פי חוק".

 

 

רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה לפני כשבועיים כי על נתיני חוף השנהב השוהים בישראל שלא כחוק "לשוב בצורה וולונטרית למולדתם. נציגי הרשות יסייעו לכל פונה בעניין חזרתו לחוף השנהב עד לתאריך 31 בינואר 2012". עוד נכתב כי "בהתאם לבדיקה שנערכה עם משרד החוץ, עולה שלא נשקפת סכנה לנתיני חוף השנהב בארצם. החל מתאריך 1 בפברואר 2012 יינקטו פעולות אכיפה נגד שוהים בלתי חוקיים ממדינת חוף השנהב".

 

במכתב ששיגרה נועה קאופמן, רכזת תחום פליטים בקו לעובד, נכתב: "הריני לפנות אליך בעניין שבנדון, בבקשה כי תורה על הארכת התקופה המותרת לשהייה של מבקשי המקלט מחוף השנהב וזאת מהטעמים שיפורטו להלן.

 

"מדובר באוכלוסיה שחלקה שהתה בישראל שנים רבות - לעתים מעל לעשור - ומטבע הדברים צברה ותק במקום עבודתם. ניסיוננו המצטבר מלמד כי התקופה שניתנה לאוכלוסיה זו לעזוב את המדינה - 30 ימים בלבד - אינה תקופה מספקת, ויש להאריכה".

 

קנס במקום פיצויים?

עוד מפורט כי "בהתאם לדין, על מעסיקים לשלם שכר חודשי לעובדיהם עד לתשעה בחודש העוקב - תקופה אשר עשויה לעלות, שלעצמה, על 30 ימים. בנסיבות אלה ייאלצו תושבי חוף השנהב לעזוב את ישראל בטרם שולם להם שכרם, ואף לא יוכלו לפנות לבית-הדין לעבודה בתקופה זו".

 

בעמותה מציינים כי העובדים מתבקשים לתת הודעה מוקדמת של 30 ימים על הפסקת העבודה, ומכיוון שמשרד הפנים לעתים מיידע אותם באיחור כי עליהם לעזוב את ישראל עד סוף חודש ינואר, הם עשויים להיקנס על עזיבת העבודה ללא הודעה מוקדמת.

 

בעמותה חוששים כי עובדים שהשלימו תקופות העסקה ממושכות בשירותו של מעסיק זכאים לתשלום פיצויי פיטורין בסכומים לא מבוטלים, אך נתקלים בקושי משמעותי לקבל את הסכומים להם הם זכאים תוך 30 ימים בלבד.

 

קאופמן אמרה כי "כאשר מדובר בחזרה למדינה אשר מתאוששת ממלחמת אזרחים רבת שנים, יש לאפשר לאוכלוסיה זו לשוב למולדתם עם רשת ביטחון כלכלי, אשר הם צברו בעבודה קשה ובהגינות בישראל. על משרד הפנים לתת הארכה מסוימת על מנת שאותם עובדים יקבלו את שמגיע להם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדים זרים בדרום תל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים