פישר על המשבר באירופה: אסור להפקיר מדינות
נגיד בנק ישראל דיבר במהלך כנס על הלקחים שהופקו מהמשבר העולמי של 2008. הוא גם התייחס גם למשבר החובות הנוכחי באירופה ודיבר כנגד אלה שקוראים לה להימנע מלעזור למדינות אירופה השקועות בחובות: "עשרות מיליוני אזרחים הם אלה שמשלמים את המחיר"
יותר משנה לאחר שיצא המשק הישראלי ממיתון, ובפתחה של שנה מאתגרת המתאפיינת בחששות ממשבר כלכלי חדש, הציג נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, את 10 הלקחים האישיים שלו מההתמודדות עם המשבר הפיננסי שפרץ בארה"ב ב-2007 והתפשט לכל העולם ב-2008.
- פישר: השקיעו באג"ח ממשלתיות, לא של טייקונים
- פישר מזהיר: המצב בעולם שברירי ועלול להידרדר
- דעה: חוץ מלצעוק "יש פה בועה!" – פישר עשה הכל
פישר הציג את לקחיו בערב ההשקה של ספר חדש שמפרסם הבנק המרכזי על המשק הישראלי והתמודדותו עם המשבר הפיננסי העולמי. בדבריו התייחס הנגיד לשאלות בוערות העומדות על הפרק כיום, בהתמודדות עם המשבר באירופה.
לטענת פישר, ההתמודדות עם המשבר הקודם הוכיחה כי ישנם הרבה צעדים שונים שבנק מרכזי יכול לנקוט בהם כדי לעודד פעילות במשק, גם לאחר שהוריד את הריבית לרמה הנמוכה ביותר שהוא יכול. "ריבית 0 אינה סופה של מדיניות מרחיבה", אמר פישר. "פעם חשבו שזה הגבול ואז אפשר לעבור למדיניות פיסקלית, היום אנחנו יודעים שיש עוד צעדים".
לדבריו, בנקים מרכזיים יכולים למכור נכסים כדי להגדיל את הנזילות במשק, להשתמש ב"כלל טיילור" (כלי לניהול מדיניות מוניטרית הלוקח בחשבון הן שינויים צפויים הן לא צפויים בכלכלה - א.ל) כדי לדעת לאיזו רמה הריבית צריכה לרדת ולהוסיף כסף למחזור בערך שמוריד את הריבית לרמה השלילית הזאת ולהיכנס לתחומים בשוק ההון שהם רדומים.
פישר ציין כי הפדרל ריזרב בארה"ב אף התערב בשוק דרך רכישת אג"ח ממשלתיות על מנת לייצב את ערכן. לדבריו, באירופה יש בעיה היום, כאשר בגרמניה נבהלו ממעורבות היתר שגילו הבנקים המרכזיים במשבר בארה"ב ונוקטים בגישה מזיקה של הימנעות מרכישות אג"ח ממשלתי של הבנק האירופי לטווח ארוך. פעולה שלטענת הנגיד פוגעת במאמצי ההתמודדות עם משבר החובות באירופה.
בנוסף, התייחס פישר לדילמה שעומדת בפני קרן המטבע ומדינות העולם, עד כמה יש להציל מדינות שנקלעו למשבר חוב, כמו איטליה ויוון, והאם הצלתן של מדינות כושלות כלכלית לא תעודד מדינות נוספות לנהל מדיניות כלכלית חסרת אחריות.
פישר דיבר על ימיו ככלכלן בקרן המטבע ודיבר כנגד אלה שקוראים לה להימנע מלעזור למדינות אירופה השקועות בחובות. "למדתי בקרן המטבע שאנשים אומרים 'אסור לך להציל את קוריאה ואינדונזיה כי זה מעודד אחרים לקחת סיכון והם יפלו גם'. אני שאלתי את עצמי 'מי זה הם?' 'הם' זה שרים ובנקאים - מדובר בכמה אלפי אנשים. מי משלם את המחיר? לא 'הם'. 'הם' חזרו הביתה עם הרבה כסף. 40 מיליון אזרחים הם אלה שמשלמים את המחיר. אם אתה צריך ללמד לקח לכמה אלפים במחיר של פגיעה בחייהם של מיליונים – סימן שכבר מאוחר מדי בשביל לקחים מוסריים. אם בנית מערכת שהובילה אותך לנקודה הזאת, אל תהיה גיבור על אלה שלא היה להם חלק בעניין".