שתף קטע נבחר

 

אחרי השמחה, מעגל דמים נוסף בדרום סודן

המדינה הצעירה בעולם, שלפני חודשים אחדים אוחדה בחגיגות עצמאותה, סובלת שוב מגל אלימות מסלים, שמקורו בשוד בקר בין שתי קבוצות אתניות. על פי דיווח, פליטים בארה"ב מגייסים כסף לטובת חמושים שטובחים בנשים וילדים. ומה עושה האו"ם?

תרועות השמחה נדמו, והסכסוכים הישנים במדינה הצעירה בעולם שבו ועלו לפני השטח – בצורה קטלנית. באחרונה החריף סכסוך על רכוש בין שתי קבוצות אתניות בדרום סודן, והפך למעגל דמים שעל פי הערכות גבה את חייהם של אלפים. רק היום (יום ג') נטבחו 47 מבני הנואר, בידי אנשי הקבוצה היריבה, המורלה. ה"ניו יורק טיימס" דיווח בסוף השבוע על אוזלת ידם של חיילי האו"ם, לנוכח טבח אכזרי בעיירה במזרח המדינה.

 

חשיבות הבקר - כמה פרות שווה אישה?

תזכורת לשמחה: דרום סודן התקבלה לאו"ם

 

פליטים בדרום סודן. האו"ם: 60 אלף נפגעו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פליטים בדרום סודן. האו"ם: 60 אלף נפגעו(צילום: AFP)

 

זוהי ההתקפה האחרונה בשורה של התקפות הדדיות, מאז דצמבר. עד כה לא פורסם מניין הרוגים רשמי,

אך האו"ם מעריך כי 60 אלף בני אדם הושפעו מהאלימות הגואה והם זקוקים לעזרה. הארגון אף מוציא לפועל מבצע סיוע באזור.

 

גורם בהנהגת המורלה העריך כי כ-3,000 מבני שבטו נהרגו עד כה, אך אין לכך סימוכין אחרים מהאו"ם או מהממשלה. 3,000 חיילים מצבא דרום סודן שוגרו לאזור בניסיון לשים קץ לשפיכות הדמים.

 

זה עשרות שנים שבאזור מתרחשות מתקפות הדדיות שמטרתן שוד בקר, הרכוש המשמעותי ביותר עבור התושבים. מלחמת האזרחים בין דרום סודן לשכנתה מצפון, שנמשכה 23 שנים, הציפה את האזור בנשק.

מתוך טקסי הכרזת העצמאות בקיץ (צילום: AP) (צילום: AP)
מתוך טקסי הכרזת העצמאות בקיץ(צילום: AP)

 

ה"ניו יורק טיימס" דיווח בסוף השבוע על התקפה של 8,000 חמושים מבני הנואר, שהטילו מצור על פיבור, עיירה קטנה במזרח המדינה. "הם גנבו רבבות ראשי בקר והרגו באופן שיטתי מאות ואולי אלפי גברים, נשים וילדים שהסתתרו".

 

מבצע הסיוע של האו"ם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מבצע הסיוע של האו"ם(צילום: AFP)

 

על פי הדיווח, חיילי כוח שמירת השלום של האו"ם עקבו אחר התקדמות הלוחמים, אך עשו דבר כדי לעצרם, בטענה שהיו נתונים בעצמם בסכנה.

 

"נהרוג את כולם, נמאס לנו מהם"

תופעה מדאיגה נוספת שחושף העיתון היא מאמצי הנואר לגייס כספים בארה"ב. פליט נואר שחי בסיאטל סיפר בראיון כי הצליח לגייס 45 אלף דולר מדרום סודנים שחיים מחוץ למדינה, לטובת אוכל ותרופות עבור הלוחמים.

 

מנגירו לצד בתו הפצועה. "אמה ואחיותיה נורו למוות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנגירו לצד בתו הפצועה. "אמה ואחיותיה נורו למוות"(צילום: AFP)

 

"אנחנו מתכוונים למה שאנחנו אומרים", הצהיר הפליט. "אנחנו הורגים את כולם. נמאס לנו מהם". לאחר מכן הבהיר כי התכוון ללוחמים בלבד מקרב המורלה, ולא לאזרחים.

 

אך אזרחים רבים מספרים על הרג ללא הבחנה. מנגירו, תושב ג'ונגליי, סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי בנותיו ואשתו נורו למוות החודש. "הילדה הזו הייתה בזרועות אמה כשהיא נורתה", סיפר האב בעודו יושב לצד מיטתה של בתו בת התשע, שנפצעה מירי. "למחרת, חילצנו אותה מתחת לאימא".

 

בעיירה גומרוק סיפרה אם לשמונה על המתקפה שחוותה. "ישבנו סתם כך בבית ואז הותקפנו. הבחורים של הנואר נכנסו עם המצ'טות שלהם והתחילו לחתוך אנשים, אז ברחנו", סיפרה איסמייה שאן, והוסיפה כי ראתה את חמושים יורים למוות בשכניה, ודוקרים אותם בסכינים, בחניתות ובמצ'טות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרום סודן פליטים סכסוכים אתניים
צילום: AFP
מומלצים